Yli 30 vuotta vanha Suomen ennätys historiaan! Lotta Kemppinen pinkaisi 60 metrillä huippuajan

Kemppinen paransi 31 vuotta vanhaa Suomen ennätystä yhdellä sekunnin sadasosalla Helsingissä. Uusi ennätys kirjataan 7,19.

Lotta Kemppinen aloitti hallikautensa kahdella loistojuoksulla. Arkistokuva. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Lotta Kemppinen on rikkonut yli 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen 60 metrin juoksussa kauden avauskisassaan Helsingissä.

Helsingin IFK:ta edustava Kemppinen, 22, kellotti lauantaina alkuerissä ajan 7,21 ja jäi vain sekunnin sadasosan Sisko Hanhijoen vuonna 1990 juoksemasta Suomen ennätyksestä. Päivän toisessa juoksussaan Kemppinen paineli kaksi sadasosaa kovempaa aikaan 7,19, sadasosalla vanhan Suomen ennätyksen alle.

Kemppinen osasi odottaa, että juoksu kulkisi jo kauden avauksessa SE:n tuntumaan, sillä harjoitusvedoissa on talven mittaan tullut ennätyksiä.

– Ajattelin, että on mahdollisuus juosta 7,18-7,22:n väliin jos menee hyvin. Tosi upea juttu tämä. Todella kovia jäi taakse, Kemppinen iloitsi Suomen urheiluliiton tiedotteessa viitaten Suomen kaikkien aikojen tilastoon.

SE-juoksusta Kemppinen löysi vielä teknisesti parantamisen varaa.

– Vaikka kuinka monta vuotta olen lähtenyt telineistä, mutta siinä on aina pientä säätöä. Horjahdin pikkuisen tuossa juoksussa, mutta se ei haitannut, kun juoksu muuten meni hyvin, Kemppinen sanoi.

Euroopan tilaston viides

Kemppinen säväytti hallikauden kunnollaan myös viime vuonna, kun hän juoksi 60 metrillä ajan 7,28. Hän voitti viime vuonna SM-kultaa sekä 60 metrillä hallissa että 100 metrillä ulkoradoilla.

Kemppisen SE-aika alittaa myös sisäratojen Euroopan mestaruuskisojen tulosrajan, joka on 7,40. Helsinkiläisen aika on hallikauden maailmantilaston 11:s ja Euroopan tilaston viides. Kärkitulos 7,08 on 200 metrin hallitsevan maailmanmestarin, Ison-Britannian Dina Asher-Smithin, nimissä.

Myös miesten 60 metrillä nähtiin Helsingissä kova tulos, kun Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson juoksi ennätyksensä 6,68. Samuelsson paransi kolme vuotta vanhaa ennätystään neljällä sadasosalla. Hallikauden kotimaan tilastossa Samuelsson kiilasi ykköseksi, 0,01 sekuntia Oulun Pyrinnön Samuel Purolan edelle.

Samuelssonin aika yltää Suomen kaikkien aikojen tilastossa jaetulle kuudennelle sijalle.

EM-hallit käydään Puolan Torunissa 5.–7. maaliskuuta. Yle välittää kisat TV2:ssa ja Areenassa suorana.

Päivitetty kello 18.17: Juttua täydennetty Lotta Kemppisen kommenteilla.

Lue myös: