Suora

  • Telinevoimistelun EM, naisten 4-ottelu
  • Telinevoimistelun EM, miesten 6-ottelu
  • Urheiluruutu
  • Kroatia, perjantain huippuhetket
  • Urheiluruutu

F1-asiantuntija avaa tähtikuski Hamiltonin sopimuksen merkittävyyttä MM-sarjalle – tilanne vaikuttaa myös Bottakseen: "Valtterin pitää voittaa mestaruus"

Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton ovat samassa tilanteessa, sillä kummankin sopimus päättyy alkavan kauden jälkeen.

Formula 1
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton jatkaa Mercedeksellä myös kaudella 2021. Getty Images

Mercedes julkisti maanantaina odotetun uutisen F1-sarjaa seuraaville, kun se kertoi Lewis Hamiltonin jatkavan tallissa yksivuotisella sopimuksella. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildhin mukaan jatkosopimus on iso asia koko lajin kannalta.

– Hienoa, että hän jatkaa. Jopa lajin ylin johtokin on sanonut, että häntä tarvitaan. Hänen arvonsa on niin suuri kaiken kaikkiaan F1-brändin viemiseksi eteenpäin, Mildh kommentoi ensiajatuksiaan.

Hamiltonin sopimuksen julkistaminen venyi poikkeuksellisen pitkälle, sillä kauden on tarkoitus alkaa 28. maaliskuuta Bahrainin GP:llä. Mildhin mukaan sopimuksen julkaiseminen näin myöhään on F1-sarjassa hyvin erikoista. Tällä kertaa verkkainen aikataulu on kuitenkin asiantuntijan mukaan ymmärrettävä, sillä Hamilton ja Mercedes neuvottelivat myös urheilun ulkopuolisista asioista.

Mercedes kertoikin tiedotteessaan luovansa Hamiltonin kanssa hyväntekeväisyysjärjestön, jonka tarkoituksena on vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja tukea moottoriurheilun monimuotoisuutta sen kaikissa muodoissa.

Mildh arvelee, että Mercedeksen ja Hamiltonin säätiö voi sitoa osapuolia pidemmäksikin aikaa, vaikka sopimus onkin vain vuoden mittainen.

– Siinä saattaa olla vähän vinkkiä, että pidemmän päälle yhteistyötä jatketaan, mutta tapahtuuko se työ kilparadalla, se jää nähtäväksi.

Toisaalta yksivuotinen jatkosopimus antaa mahdollisuuden tarkastella tilannetta puolin ja toisin.

– Mercedes on sitoutunut sarjaan pidemmäksi aikaa, mutta nyt voidaan mennä vuosi kerrallaan, kun ei tiedetä, mitä tapahtuu. Myös säännöt muuttuvat kunnolla tämän kauden jälkeen, joten on kriittistä, että onnistuuko Mercedes uuden auton suunnittelussa. Hamilton haluaa varmasti nähdä senkin asian, Mildh pohtii.

Mildh pitää myös mahdollisena, että alkava kausi jää Hamiltonin viimeiseksi F1-sarjassa, jos brittitähti onnistuu voittamaan maailmanmestaruuden ja jää historiankirjoihin kaikkien aikojen menestyksekkäimpänä F1-kuljettajana. Hamilton on voittanut kaikkiaan seitsemän maailmanmestaruutta, jolla hän sivuaa Michael Schumacherin ennätystä mestaruuksien määrässä.

Toisaalta yhteiskunnallisten asioiden edistäminen voi saada Hamiltonin jatkamaan uraansa.

– Hamiltonilla on jo nimeä ja brändiä vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin globaalisti ja Mercedeksen kaltaisen brändin kanssa näiden asioiden edistäminen on eteenpäin ajava voima. Siinä on paljon asioita, mitkä vaikuttavat työntekoon, mutta niin kauan, kun Hamiltonin ja Kimi Räikkösen kaltaiset kuskit nauttivat auton ajamisesta, he myös jatkavat uraansa, Mildh tiivistää.

Bottas Hamilton
Hamilton ja Bottas ajavat tallikavereina myös kaudella 2021. Getty Images

Bottas samalla viivalla

Yksivuotisen sopimuksen takia Hamilton on tallikaverinsa Valtteri Bottaksen kanssa samassa tilanteessa, sillä molempien sopimus päättyy jo kuluvan kauden jälkeen. Mildhin mukaan Bottaksen ja Hamiltonin kaltaisissa lyhyissä sopimuksissa näkyy tällä hetkellä nuorten kuljettajien suoritukset viime aikoina.

– Heillä on sama tilanne. Jos tilanne kärjistetään, niin oikeastaan kaikki voidaan laittaa uusiksi tämän kauden jälkeen, Mildh sanoo ja jatkaa:

– Nuoriso painaa päälle ja he myös pystyvät suorittamaan myös erittäin kovaa, joten vastuullisina toimijoina Mercedeksen kaltaiset tallit pohtivat sitä, että mihin rahaa käytetään. Valtterin pitää voittaa mestaruus ja samalla kasvattaa omaa brändiarvoa merkittävästi, jotta hän olisi jatkossa houkutteleva Mersulle, Mildh tiivistää tulevaisuuden tilanteen.

Esimerkiksi viime kaudella Mercedeksen ratissa yhdessä kilpailussa säväyttänyt George Russell voi viedä Hamiltonin tai Bottaksen tallipaikan tulevaisuudessa.

– Jos kävisi niin, että Hamilton ajaisi vain yhden kauden ja Bottas pystyy vastaamaan kilpailusuorituksilla entistä paremmin, niin totta kai siinä tilanteessa Bottakselle olisi tarjolla johtavan kuljettajan paikka tallissa. Se on kuitenkin hirveän pitkälle menemistä tässä vaiheessa, kun kausi ei ole alkanut ja tulee sääntömuutoksia jo tällä kaudella. Kulukatot ja kaikki vaikuttavat näihin asioihin, Mildh muistuttaa.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton metsästää kahdeksatta mestaruuttaan. Getty Images

Lajin kasvot

Palataan vielä Hamiltonin merkitykseen F1-sarjan kannalta. Mildhin mukaan Hamiltonin sopimus on sarjalle tärkeä, sillä kuskin kannanotot esimerkiksi yhteiskunnallisista asioista tuovat lajille kaivattua julkisuutta, mistä voi olla hyötyä myös uusien autonvalmistajien houkuttelemisen suhteen.

– F1:n toimitusjohtaja Stefano Dominecali on pyrkinyt houkuttelemaan uusia autonvalmistajia ja saamaan sarjan ääntä paremmin kuuluviin. Yksi tie on ollut nimenomaan näiden rotusortoon liittyvien asioiden tuominen näkyväksi. Nyt Hamiltonin uusi säätiö Mersun kanssa vie ajatuksia tähän suuntaan ja se tuo sarjalle julkisuutta, Mildh sanoo ja jatkaa:

– Hän on kiistämättä suurin sankari tällä hetkellä ja lajin kasvot hyvin pitkälle. Siksi tämä on iso ja tärkeä asia F1-sarjalle.

Lue myös:

Lewis Hamilton jatkaa uraansa Mercedeksellä

F1-pomo kommentoi Lewis Hamiltonin jatkokuvioita – "Olen toiveikas, että kaikki ratkeaa pian"

Bottas ei aio "likaiseen peliin" Hamiltonin horjuttamiseksi: "En ole Nico Rosberg"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat