Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Uskomattoman outo" lyönti siivitti Veli Paloheimon pitkälle Australian avoimissa yli 30 vuotta sitten – entinen tennissuuruus aavisti Emil Ruusuvuoren uroteon samoilla kentillä

Suomen entinen tennisässä Veli Paloheimo osasi odottaa Emil Ruusuvuoren hienoa voittoa.

tennis
Emil Ruusuvuori
Emil Ruusuvuori iski Australian avointen avauskierroksella upean voiton.Getty Images

Melbourne Parkin ikoniset kovan alustan tenniskentät ovat suomalaisista pelaajista erityisen tuttuja Veli Paloheimolle, joka oli omalla urallaan parhaimmillaan maailmanlistan sijalla 48.

Emil Ruusuvuori jätti uusimpana suomalaisena jälkensä Australian avoimen tennisturnauksen pitkään historiaan, kun hän löi lähes nelituntisessa ottelussa ranskalaisen, maailmanlistalla sijalla 11 olevan Gael Monfilsin viidessä erässä.

– Onhan se kova saavutus, kun vastustaja oli vieläpä kokenut Grand Slam -pelaaja ja kokenut myös pitkissä otteluissa. On aina kova juttu, jos pystyy voittamaan viidessä erässä, Paloheimo arvioi Ruusuvuoren esitystä Yle Urheilulle.

– Ajattelin kyllä etukäteen, että tässä voisi Ruusuvuorella olla mahdollisuudet, sillä Monfilsin viimeiset pelit ovat olleet ailahtelevia.

Tamperelaisen Paloheimon, 53, uran hienoimmat hetket Australian avoimissa koettiin 31 vuotta sitten. Paloheimo eteni aina neljännelle kierrokselle asti, jossa hän joutui kuitenkin luovuttamaan ruotsalaista Mats Wilanderia vastaan loukkaantumisen vuoksi.

Paloheimo teki Wilanderiin kuitenkin vaikutuksen. Ruotsalainen kuvasi viime vuonna Paloheimon rystylyöntiä Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) "uskomattoman oudoksi ja hyväksi".

Veli Paloheimo 1990
Veli Paloheimon taival vuoden 1990 Australian avoimissa päättyi loukkaantumiseen neljännellä kierroksella.Getty Images

Ruusuvuori pelasi viime vuonna kahdessa Grand Slam -turnauksessa. Yhdysvaltain avoimissa suomalainen selvitti ensimmäisen kierroksen slovenialaisvastustajansa, mutta Ranskan avoimissa tie tyssäsi heti ensimmäiseen otteluun.

Ruusuvuori kohtaa seuraavalla kierroksella espanjalaisen Pedro Martinezin, joka on ATP-listalla yhden pykälän alempana sijalla 87. Paloheimo uskoo, että Ruusuvuorella on kaikki eväät edetä turnauksessa pidemmälle. Monfilsin lyöminen antoi Ruusuvuorelle edun turnauskaaviossa.

– Kun voittaa sijoitetun pelaajan, niin usein kaavio aukeaa niin kuin tässäkin tapauksessa. Martinez on pelannut parhaat pelinsa massalla. Emilillä on nyt tietysti hyvä putki päällä, niin totta kai hän lähtee ennakkosuosikkina, Paloheimo sanoo.

Ruusuvuori on noussut viimeisen puolentoista vuoden aikana tennismaailman tietoisuuteen ryminällä. Monfils ei ollut ATP-listan sijoituksiin peilattuna Ruusuvuoren uran kovin päänahka, sillä loppuvuodesta 2019 hän löi Davis Cupissa maailmanlistan sijalla viisi olleen Itävallan Dominic Thiemin.

– Kyllä Emil on lunastanut paikkansa. Koko tennismaailmaa tietää, että hän voi hyvänä päivänä voittaa oikeastaan kenet tahansa, jos ei nyt aivan kärkinimiä vielä. Siitä alapuolelta kaikki on Emilille mahdollista, Paloheimo toteaa.

– Potentiaali on todella iso, koska Emilillä ei ole heikkouksia. Hän on kehittänyt syöttöään jatkuvasti, ja hän pystyy pelaamaan takaa molemmilta puolilta pistäen aina lisää vauhtia, kun pallot tulevat kulmiin. Se on huippupelaajalle hieno ominaisuus.

Ruusuvuoren ja Martinezin toisen kierroksen ottelu pelataan Melbournessa keskiviikkona. Australian avointen historian paras suomalaissuoritus on Jarkko Niemisen nimissä. Hän eteni puolivälieriin vuonna 2008.

Lue myös:

Emil Ruusuvuorelle hävinnyt Monfils murtui ottelun jälkeen kyyneliin – vuodatti medialle pettymystään: "Kun olen jo maassa, ammutte minua"

Emil Ruusuvuori venyi voittoon hurjassa jännitysnäytelmässä – "Urani pisin ottelu, kramppeja viidennessä erässä"

Voitto viiden erän trilleristä! Ruusuvuori löi ranskalaisen maailmantähden ja tykitti jatkoon Australiassa

Australian avoin tennisturnaus käynnistyy kaikista koronaongelmista huolimatta – Ruusuvuorella mahdollisuus yllättää viime aikoina tutuksi tullut maailmantähti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat