Hyppää sisältöön

Nuorten MM-sankari Niilo Moilanen kertasi kultahiihtoaan – isku viimeisessä mäessä tehosi, mutta unelma oli murentua viime hetkellä: "Vähän säikähdin"

Niilo Moilasen tavoite jättää koko potentiaalinsa Vuokatin ladulle täyttyi paremmin kuin sprinttilupaus oli osannut kuvitellakaan.

Niilo Moilanen

Historialliseen saavutukseen heti hiihdon nuorten MM-kisojen avauspäivänä Vuokatissa yltänyt Niilo Moilanen, 19, oli vielä ennen tiistaita monelle urheilua seuraavallekin tuntematon nimi. Alle 20-vuotiaiden MM-kulta perinteisen hiihtotavan sprintissä tuli oululaislähtöiselle Moilaselle itselleenkin yllätyksenä.

– Toki tiedostin, että olen hyvässä kunnossa, on kotilatu ja perinteisen sprintti, joka on minulle ykkösmatka. En asettanut sijoitustavoitetta, vaan pääasia oli saada potentiaalini ulos. Oli kyllä iso yllätys, kuinka korkealle se riitti, Moilanen iloitsi Yle Urheilun haastattelussa.

Muutaman tunnin sulattelunkin jälkeen Moilasen oli yhä vaikea käsittää tekemäänsä temppua. Hän on nyt historian ensimmäinen nuorten MM-kultaa sprintissä voittanut suomalaismies. Mestaruus irtosi 1,68 sekunnin erolla norjalaiseen Lars Agnar Hjelmesetiin. Kolmas oli Ruotsin Emil Danielsson.

Taktisesti kilpailu meni aivan Moilasen käsikirjoituksen mukaan. Pohti Ski Teamia seuratasolla edustava Moilanen koki palautuneensa finaaliin hyvin, koska pääsi hiihtämään jo ensimmäisessä välierässä.

– Tiesin, että kaverit kakkosvälierästä ovat vähän väsyneempiä. Minulla kulki hyvin koko päivän ja mono oli syönnillään, joten ajattelin, että vältyn mahdollisilta haavereilta, jos otan piikkipaikan ja sitä kautta hallitsen finaalihiihtoa. Loppujyrkkään iskin kunnolla ja sain eroa takaa-ajavaan ryhmään, Moilanen kertaili.

Moilanen oli kaukaa viisas, sillä hänen perässään toisena hiihtänyt ruotsalainen George Ersson kaatui noin puolen kilometrin kohdalla ja hidasti samalla muiden menoa. Ersson jäi lopulta neljänneksi.

– En siinä tilanteessa sitä tajunnut, mutta kun takaa-ajajat tulivat vastaan mäen päällä käännöksen jälkeen, niin tajusin, että joku härdelli siellä oli ollut. Se edesauttoi karkuun pääsyä, Moilanen sanoi.

Moilasen ero kasvoi suureksi matkan aikana, mutta unelma oli murentua viimeisessä laskussa. Suomalainen horjahti, mutta sai palautettua tasapainonsa.

– Vauhdikas lasku ja maitohappoa jaloissa. Vähän säikähdin itsekin, mutta onneksi pysyin pystyssä.

Sprinttiominaisuudet kunnossa

Moilanen muutti Sotkamoon hiljattain Rovaniemeltä. Muuton taustalla oli huhtikuussa alkava varusmiespalvelus Kainuun prikaatissa. Moilasen kevään suunnitelmissa on saavuttaa toinenkin virstanpylväs, ylioppilastutkinto.

Vaikka urheilu-ura on vielä alussa, tekee Moilanen määrätietoisesti töitä päästäkseen kansainvälisille laduille kilpailemaan. Nuorukainen näkee siihen sauman erityisesti sprinttihiihdossa.

– En ole nuorena mitenkään tietoisesti erikoistunut sprintteriksi. On kuitenkin tiedostettu, että vahvuudet ovat sprinttipuolella ja minulla on ne ominaisuudet, joita vaaditaan nykypäivän sprinttihiihdossa. Vahvuudet on harjoittelussa huomioitu ja kehitetty sprinttihiihtoa eteenpäin. Ohessa kehitetään tietysti normaalimatkojakin.

Moilanen kuvailee itseään analyyttiseksi urheilijaksi, joka haluaa miettiä harjoitteluaan tarkasti. Kilpailuvietti on ollut äärimmäisen kova pienestä pitäen, ja nälkä vain kasvaa syödessä: MM-kulta antaa entistä enemmän uskoa ja intoa arkiseenkin puurtamiseen.

– Kaikin puolin valtava juttu itselleni, valmentajalle ja kaikille, jotka ovat olleet mukana urheilijan polullani. Minulle antaa valtavasti luottamusta, että parhaana päivänä pystyn kamppailemaan kärkisijoista isossa maailmassa.

Moilasen Oulussa asuva henkilökohtainen valmentaja Tuomo Kiviniemi seurasi maailmanmestaruushiihtoa ladun varressa. Valmentaja saa jännittää Vuokatissa vielä suojattinsa 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisaa ja mahdollisesti myös viestiä. Moilanen ei osallistu vapaan hiihtotavan sprinttiin.

Lue myös: