Niilo Moilasesta tuli ikäluokkansa ensimmäinen suomalainen sprintin maailmanmestari – asiantuntija vakuuttui: "Muut olivat vikisemässä mukana"

Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piirainen kertoo, minkälainen hiihtäjä on nuorten MM-kultamitalisti Niilo Moilanen.

Niilo Moilanen voitti alle 20-vuotiaiden hiihdon MM-kultaa 2021.

Nuorten MM-hiihdot Vuokatissa alkoivat suomalaisyllätyksellä. Niilo Moilanen oli ykkönen alle 20-vuotiaiden perinteisen sprintissä ja nappasi ikäluokassaan ensimmäisen MM-tason sprinttikullan Suomelle.

– Totta kai se oli yllätys, kultamitali on aina yllätys. Tiedossa oli, että Moilanen on ollut erittäin kovassa kunnossa ja odotus oli, että hän on varmasti finaalihiihtäjä ja mitalikandidaatti. Mutta aina kun kultamitali tulee, niin se on iso yllätys, Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piirainen sanoo.

Suomalaisten miessprinttereiden paras aiempi saavutus alle 20-vuotiaiden arvokisoissa oli Martti Jylhän MM-hopea vuodelta 2007. Naisissa nuorten sprinttikultaa ovat juhlineet Pirjo Muranen (os. Manninen) ja Mona-Liisa Nousiainen (os. Malvalehto).

Edellinen suomalainen maailmanmestari ikäluokassa on Krista Pärmäkoski, joka voitti entisellä sukunimellään Lähteenmäki viiden kilometrin perinteisen kultaa vuonna 2010.

Piirainen kuvaa kultamitalisti Moilasta, 19, raamikkaaksi, erittäin nopeaksi ja vahvaksi hiihtäjäksi.

– Hänen nopeusominaisuutensa ovat erittäin rajut. Tämän päivän hiihdossa näki, että hän pystyi erottautumaan heti alusta ja pystyi säätelemään vauhtia. Se antoi mahdollisuuden luoda taktiikkaa, ja muut olivat siinä oikeastaan vikisemässä mukana, Piirainen toteaa.

– Niilon kestävyysominaisuudet ovat kehittyneet viimeisen vuoden aikana niin, että noinkin kovalla radalla hän jaksoi oman kovan vauhdin pitämisen. Erittäin hyvältä näyttää hänen osaltaan myös tulevaisuudessa.

Viime vuonna Moilanen sijoittui nuorten MM-kisojen alle 20-vuotiaiden vapaan sprintissä 21:nneksi. Perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin kilpailussa Moilanen oli vasta 50:s.

Oulusta lähtöisin olevan Moilasen vahvuudet ovat nimenomaan sprintissä ja perinteisessä hiihtotavassa.

– Kun mennään lyhyempiin perinteisen matkoihin, hän tulee varmasti tulevaisuudessa olemaan hyvä myös niissä. Hänen pitää parantaa kestävyyttä ja vapaan hiihtoa, jotta myös siellä aikuisten karkeloissa pärjää paremmin, Piirainen arvioi.

Suomalaisittain päivä oli onnistunut myös naisten puolella, kun Vilma Ryytty oli sprintin viides. Päivän ykkösnimestä Vuokatissa ei kuitenkaan ole epäselvyyttä.

– Tämä kertoo Niilon potentiaalista. Eihän meillä näitä nuorten arvokisoissa menestyjiä kovin paljoa ole ollut, ja kuitenkin aikuisten tasolla on tullut hyvää menestystä. Tämä on sellainen mittari, että ei asia voisi Niilon kannalta paremmin tällä hetkellä olla, Piirainen sanoo.

Lue myös: