Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

KOK tuomitsi Tokion olympiapomon kohupuheet – erovaatimukset voimistuvat, kisojen vapaaehtoiset irtisanoutuvat joukolla

Olympiakisojen vapaaehtoiset luopuvat tehtävistään ja yli 140 000 ihmistä on allekirjoittanut erovaatimuksen.

Tokio 2020
Yoshiro Mori
Yoshito Morin naisia vähättelevät kommentit aiheuttivat viime viikolla kansainvälisen kohun.Getty Images

Kansainvälinen olympiakomitea KOK tuomitsee Tokion kesäolympialaisten järjestelyitä johtavan Yoshiro Morin seksistiset puheet "täysin sopimattomiksi". Mori arvosteli viime viikolla järjestelytoimikunnan naisjäseniä runsaista ja pitkittyneistä puheenvuoroista, ja tapauksesta nousi kansainvälinen kohu.

Sadat kisojen vapaaehtoistyöntekijät ovat luopuneet tehtävistään Asahi Shimbu -lehdessä julkaistun Mori-haastattelun jälkeen. Mori on pyytänyt anteeksi naisia vähätteleviä puheitaan, muttei ole luopunut tehtävästään.

KOK katsoi asian tulleen loppuun käsitellyksi Morin anteeksipyynnön jälkeen. Tiistaina KOK kommentoi tapausta kuitenkin uudestaan, kun kohu ei ottanut laantuakseen.

– Tokion 2020 kisojen järjestelytoimikuntaa johtavan Morin kommentit olivat täysin sopimattomia ja vastoin KOK:n olympia-agendaa, KOK ilmoitti.

KOK ei ottanut kantaa Morin erovaatimuksiin, mutta se korosti myös Tokion järjestelytoimikunnan pitävän Morin puheita sopimattomina. Järjestelytoimikunta on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa, KOK muistutti.

Morin tilanne punnitaan perjantaina

Japanin median mukaan järjestelytoimikunta saattaa kokoontua jo perjantaina käsittelemään Morin tilannetta. Järjestelykomitea on vahvistanut, että lähes 400 olympialaisten ja paralympialaisten vapaaehtoistyöntekijää on sanoutunut irti tehtävistään Morin puheiden jälkeen.

Morin haastattelu on kasvattanut olympiajärjestäjien taakkaa entisestään, sillä tuoreessa kyselytutkimuksessa peräti 80 prosenttia japanilaisista vastustaa koronapandemian vuodella lykkäämien kisojen järjestämistä ensi kesänä.

Japanissa on aloitettu nettikampanja Moria vastaan, ja vaatimus tämän erosta oli saanut tiistaihin mennessä yli 140 000 allekirjoitusta. Myös kisojen sponsorit ovat saaneet Morin puheista valituksia ja myös boikottiuhkauksia.

Lue myös:

Tällaiset ovat Tokion olympialaisten koronaohjeet – sääntöjä rikkovia urheilijoita uhkaa kova rangaistus

Tokion olympiapomoa vaaditaan tilille naisia vähättelevistä kommenteista, Japanin tennistähti pettyi: "Tietämättömän ihmisen lausunto"

Olympiapomo vähätteli naisjäseniä – pyytää nyt anteeksi asiattomia kommenttejaan

Olympiapomo vähättelee lehtitietojen mukaan Tokion kesäkisojen järjestelytoimikunnan naisjäseniä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat