Suomi jännittää MM-ampumahiihdossa viestejä: "Sijat 6–10 täyttä realismia" – katso kisaohjelma ja tv-lähetykset

Valko-Venäjällä marinoitunut Nastassia Kinnunen tuo kisajoukkueeseen kokemusta.

ampumahiihto
Jonne Kähkönen ja Mari Eder
Päävalmentaja Jonne Kähkönen ja Mari Eder valmistautuvat MM-kisoihin.Mikko Ahmajärvi / Yle

Kun Kaisa Mäkäräinen kisasi vuosikausia naisten ampumahiihtovaltikasta, hänen mukanaan arvokilpailuissa suomalaisten mielenkiinto kohdistui henkilökohtaisille matkoille. Mäkäräisen jätettyä kisaladut suomalaishuomio kiintyy viesteihin.

Suomen maajoukkue ei ole Mäkäräisen lopettamisen jälkeen ottanut sellaista loikkaa, että tänään keskiviikkona Slovenian Pokljukassa alkavissa MM-kisoissa voisi henkilökohtaisilla matkoilla elätellä toiveita pistesijoista. Viesteissä haave on lähempänä.

Kyse ei ole pelkästä haaveesta. Pari viikkoa sitten MM-kenraaliharjoituksessa Italian Anterselvassa Suomen miesten viestinelikko seijoittui seitsemänneksi.

– Sanoin ennen kauden alkua, että viestijoukkueelle sijat 6–10 ovat täyttä realismia, myös MM-kisoissa, Suomen päävalmentaja Jonne Kähkönen huomauttaa kisojen aattona.

Eder syntynyt ankkuriksi

Keskiviikkona kisattavassa naisten ja miesten sekaviestissä Suomi oli tammikuussa Saksan Oberhofissa kahdeksas. Pokljukassa Suomen joukkue hiihtää ja ampuu järjestyksessä Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Suvi Minkkinen ja Mari Eder.

Viestikvartetin jokaisella lenkillä on tältä kaudelta sijoitus maailmancupin henkilökohtaisella matkalla 25 parhaan joukkoon. Joukkue on enemmän kuin osiensa summa, sillä hyvänä ampujana Harjula on aloittajana venynyt viesteissä mittaa, kun Seppälä uhkuu ladulla hiihtovoimaa. Naiskaksikosta Minkkinen taitaa nopean ammunnan, kun kokenut Eder vahvana hiihtäjänä on synnynnäinen ankkuri.

– Vaikka vuosi sitten MM-Anterselvassa olin sekaviestissä aloittaja, hän nauraa.

Mari Eder
Mari Ederillä on Pokljukan maastoista parinkymmenen vuoden kokemus.EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

– Silloin järjestys oli, että naiset hiihtivät osuutensa miehiä ennen. Kyllä ankkuriosuus on mieleen sillä tavalla, että se on nainen naista vastaan -taistelua, Eder myöntää.

Hänen pitkän ampumahiihtouransa paras sijoitus arvokisoissa tuli Itävallan Hochfilzenissä helmikuussa 2017, kun Laukkanen-tyttönimellä naisten MM-normaalimatkalla heltisi neljäs sija. Kevättalvi huipentui kahteen maailmancup-voittoon, mutta viime vuodet ovat olleet vaikeampia.

Ederillä oli tammikuussa selkävaivoja, mutta enää kipuilu ei vaivaa.

– Selkävaivat johtuivat kaatumisesta joulukuun maailmancup-kisassa, luojan kiitos eivät ikääntymisestä. Kipu säteili niskasta selkään, Eder muistelee.

Kinnunen debytoi Suomen MM-joukkueessa

Seppälä sai tammikuussa uskoa tekemiseensä paitsi hyvin sujuneesta viestistä myös normaalimatkan kisasta, jolla hän oli 19:s.

– MM-kisoissa tavoittelen sijoitusta 20 parhaan joukkoon. Vireystila on parempi kuin vuosi sitten, Seppälä muistelee pieleen menneitä Anterselvan MM-kisoja.

Nastassia Kinnunen
Nastassia Kinnunen sai alkuvuodesta edustusoikeuden kansainvälisiin kilpailuihin. AOP / Hannu Luostarinen

MM-Sloveniassa Suomen väreissä arvokisoissa debytoi Valko-Venäjällä syntynyt Nastassia Kinnunen (o.s. Dubarezava), joka sai alkuvuodesta edustusoikeuden. Kinnunen, 35, haki vauhtia maailmancupia alemmasta IBU-cupista, jossa hän oli parhaimmillaan normaalimatkalla 20:s.

– Kahden IBU-cup-tapahtuman jälkeen olin puhki, mutta nyt palautunut. Täällä on satanut vettä, joten alussa ladut ovat raskaat. Onneksi tänne luvataan pakkasta, Kinnunen kertoo.

Vettä, lunta ja pakkasta

Suomen MM-joukkue saapui kisapaikkakunnalle Pokljukaan sunnuntaina. Sen jälkeen on kelejä pidellyt.

– Ensimmäisenä yönä satoi vettä. Sitten on tullut räntää ja lunta, ja on hieman pakastanut. Avauspäivänä keskiviikkona on raskas keli, päävalmentaja Kähkönen tietää.

Suomen joukkueen kokeneimmalla Ederillä, 33, on Pokljukan maastoista parinkymmenen vuoden kokemus.

– Kilpailin täällä ensimmäisen kerran alaikäisenä 14-vuotiaana. Ladut ovat menneet vuosi vuodelta vaikeampaan suuntaan, mutta pitää uskoa, että kaltaistani paljon harjoitellutta urheilijaa ne suosivat enemmän kuin nuorempia, Eder kertoo.

Ampumahiihdon MM-kisaohjelma ja tv-lähetykset:

ke 10.2. klo 16.00 sekaviesti (TV2, Areena klo 15.50)

pe 12.2. klo 15.30 M, sprintti (TV2, Areena klo 15.20)

la 13.2. klo 15.30 N, sprintti (TV2, Areena klo 15.25)

su 14.2. klo 14.15 M, takaa-ajo (TV1, Areena klo 14.05)
su 14.2. klo 16.30 N, takaa-ajo (TV2, Areena klo 16.25)

ti 16.2. klo 13.05 N, normaalimatka, naiset (TV2, Areena klo 12.55)

ke 17.2. klo 15.30 M, normaalimatka (TV2, Areena klo 15.20)

to 18.2. klo 16.15 parisekaviesti (TV2, Areena klo16.05)

la 20.2. klo 12.45 N, viesti (TV2, Areena klo 12.40)
la 20.2. klo 16.00 M, viesti (TV2, Areena klo 15.55)

su 21.2. 13.30 N, yhteislähtö (TV2, Areena klo 13.25)
su 21.2. 16.15 M, yhteislähtö (TV2, Areena klo 16.10)

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen seuraa MM-kisoja sivusta ensimmäistä kertaa 17 vuoteen – yksi muisto Mari Ederistä nousi esiin: “Oli kyse isoista asioista”

Kaisa Mäkäräisen nimi ilmestyi Pyhäjärven SM-hiihtojen osallistumislistaan: "Tarkoituksena ei todellakaan ole lähteä haastamaan muita kuin itseäni"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat