Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu

Miisa Turunen, 15, on salibandyn superlupaus, joka tekee naisten liigassa hurjaa tulosta – poikkeuksellinen tahti herättää huomiota: "En ehdi ajatella sitä"

Miisa Turunen pelaa vakuuttavaa toista kauttaan SaiPassa.

Tarinat ja ilmiöt
Salibandyn pelaaja Miisa Turunen.
Miisa Turunen bongattiin lajin pariin jo nuorena. Entinen maajoukkuepelaaja Heli Suoreijus on Turusen sukulainen ja hänen pelejään kävi lappeenrantalainen katsomassa aikoinaan. Siitä se ajatus lähti.Kalle Purhonen / Yle

15-vuotias Miisa Turunen teki läpimurtonsa naisten liigaan heti ensimmäisellä kaudellaan. Nyt toista kautta SaiPassa pelaavan vasemman laitahyökkääjän omassa äänessäkin kuuluu pienoinen hämmennys liigavauhdista.

– Oli aika iso askel hypätä junnuista naisiin. Tytöissä olin pärjännyt hyvin monta vuotta, sitten tajusin viime kaudella, että on taitoa pärjätä vanhempienkin kanssa.

– Ajattelin ensin, että olisi ollut vähän jäljessä, mutta ei ollut mitään eroja, Turunen hämmästelee.

Johtuuko menestyminen pääsarjatasolla pelkästään sitten hänen lahjakkuudestaan?

– Varmaan siitäkin, ja että olen jaksanut treenata. Treenaan koko ajan vapaa-ajallakin mailan kanssa, enkä ikinä kyllästy.

Miisa Turunen heittämässä lunta mailallaan.
Miisa Turusen mukaan salibandyn pelaaminen on vain yksinkertaisesti kivaa. Maila kulkee mukana luontevasti myös vapaa-ajalla.Kalle Purhonen / Yle

Ainoa laji

Salibandy on ollut ainoa laji, jota Turunen on ikinä harrastanut. Kipinä lajiin lähti jo 5-vuotiaana, kun kentän laidalla tuli katsottua Lappeenrannasssa pelejä. Isosiskon treeneissä mukana ollut Turunen bongattiin lopulta kikkailemasta pelikentille.

Pienillä paikkakunnilla tyypilliseen tapaan tietyt hallitsevat lajit vievät mennessään. Näin on käynyt myös Turusen perheelle, jossa koko sisaruskatras on joko pelannut tai pelaa edelleen salibandya. Kilpailua tai nokittelua ei Miisa Turusen mukaan kuitenkaan ole, perhe käy kannustamassa peleissä ja äiti kuskaa tarvittaessa harjoituksiin, välillä pelaillaan sisarusten kanssa keskenään.

Lajitreenejä SaiPan joukkueella on viikossa kolme, siihen päälle tehdään muutamia omatoimisia peruskuntoharjoitteita. Sen lisäksi Turunen tykkää leikkiä pallon kanssa itsekseen.

Kun Turuselta kysyy, mikä pelaamisessa on raskainta, vastaus on yksinkertainen.

– Jos tulee toistuvia virheitä. Silloin pitää vain yrittää kerätä itsensä ja jatkaa eteenpäin.

Turunen on nakuttanut tähän mennessä B-lohkossa pelaavan keltamustan paidassa 31 maalia ja 18 syöttöä, ja on tällä hetkellä pistepörssissä toisena.

Nuori pelaaja ei kuitenkaan tunnu elävän maaleilla. Salibandysta hän saa ennen kaikkea nautintoa.

– Parasta on, kun huomaa, että pystyy kehittymään. Ja se tuottaa iloa, sitä tykkää tehdä.

Salibandyn pelaaja Miisa Turunen.
Miisa Turunen mainitsee salibandypelaaja Veera Kaupin sellaiseksi, jonka uraa hän on seurannut. Varsinaista esikuvaa hänellä ei kuitenkaan ole.Kalle Purhonen / Yle

Hyvä veto ja pelinlukutaito, ne ovat Turusen vahvuudet. Puolustukseen voisi kiinnittää enemmän huomiota. Näin kypsästi nuori pelaaja analysoi omaa pelaamistaan.

Turuseen kohdistuu kiinnostusta hänen ikänsä ja erinomaisen liigamenestyksen takia. Urheilumaailma ja media rakastavat huippulahjakkuuksia ja menestystarinoita, poikkeuksellisuuksia. Nykyinen SaiPan urheilutoimenjohtaja Joonas Haapala valmensi Turusta hänen ensimmäisellä liigakaudellaan. Tarkoitus oli kokeilla, miten nuori juniori pysyy liigajoukkueen mukana.

– Ajatus oli, että otetaan hänet treeneihin mukaan ja katsotaan, miten pärjää. Oli hyvin nopeasti selvää, että pärjää.

Haapalan mukaan Turunen on synnynnäinen maalintekijä, joka nuoresta iästä huolimatta osaa lukea peliä erinomaisesti. Laukaus ja syöttö ovat omaa luokkaansa.

– Salibandy on Miisan henki ja elämä. Se on vahvuus, mutta samalla myös heikkous.

Turunen ei omien sanojensa mukaan itse laita ajatusta omalle poikkeuksellisuudelleen, tai luo paineita tekemiseensä.

– En ehdi ajatella sitä, elän vain ihan normaalisti. Se on ihan normi asia minulle.

Lappeenrannassa hyvä urheilukulttuuri

Suomessa on viime aikoina pinnalle pulpahdellut myös urheilun sisällä esiintyvä häirintä ja kiusaaminen. Turunen on kasvavana nuorena naisena seurannut asiaa. Väestöliitto julkaisi vuoden alussa Pukukoppipuhe-kampanjan (siirryt toiseen palveluun) sen jälkeen, kun Suomen urheilun eettisen keskuksen julkaisemasta tutkimuksesta kävi ilmi, että häirintä ja kiusaaminen tapahtuu monesti pukukopeissa ja urheilijoiden välillä.

SaiPassa on Miisa Turusen mukaan päinvastoin: Joukkueessa on hyvä henki, eikä epäasiallisuuksia ole tullut ilmi.

– Olen vastustajajoukkueiden junnukavereilta ympäri Suomen kuullut, että joissakin joukkueissa on sellaista. Elän itse hyvässä asemassa, että meillä ei ole tuollaista. Saa olla kiitollinen, Turunen pohtii.

Salibandyn pelaaja Miisa Turunen.
Lappeenrannassa on pitkät perinteet salibandyssa, nyt väri on tosin vaihtunut sinivalkoisesta NST-paidasta SaiPan keltamustaan.Kalle Purhonen / Yle

Koronapandemia ei ole juurikaan vaikuttanut SaiPan tekemiseen, joukkue on pysynyt terveenä ja treenit on pystytty vetämään täysillä. Lohkon runkosarja päättyy tänään lauantaina ja seuraavaksi edessä on pudotuspelikarsinnat. Turusen mukaan joukkueen tavoitteena on hoitaa kevään jatkopelit niin, että nousu A-lohkotasolle olisi mahdollinen.

Henkilökohtaisesti nuoren naisen tavoitteet siintävät tulevaisuudessa.

– Jossain vaiheessa päästä naisten maajoukkueeseen, Turunen toteaa miettimättä.

SaiPa kohtaa salibandyn F-liigan B-lohkon päätöskierroksella Welhot tänään lauantaina.

Lue myös:

Naisten F-liigan perussarja pakettiin – SB-Pro tappiollakin runkosarjan ykköseksi

"Veti kropan ihan tilttiin" – Kaksi vuotta kestäneet terveysongelmat selättänyt Daniela Westerlund takoo pisteitä Ruotsissa hyvällä tahdilla

Maailman kaikkien aikojen paras salibandypelaaja Mika Kohonen joutuu lopettamaan – päätös oli järkytys, josta lohduton legenda ei löytänyt mitään hyvää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat