Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Yhdistetyn ykkösnimi Riiber naureskeli syytöksille pukuhuijauksesta – totesi Suomen laahaavan perässä: "Janne varmaan yhä ajattelee, että vuoden 2005 puvut ovat parhaita"

Jarl Magnus Riiberin mielestä suomalaismedia yrittää saada norjalaiset näyttämään huijareilta.

yhdistetty hiihto
Jarl Magnus Riiber.jpg
Jarl Magnus Riiber on voittanut tällä kaudella jo seitsemän osakilpailua yhdistetyn maailmancupissa. Hän on ollut mäkiosuudella useasti jopa ylivoimainen.Kimmo Brandt / EPA

Yhdistetyn hiihdon maailmancupia johtava Norjan Jarl Magnus Riiber ei ota häneen kohdistuneita syytöksiä mäkihypyn pukukikkailusta vakavasti. Sen sijaan hän lähettää viiltävän kuitin Suomen yhdistetyn maajoukkueen puvuista vastaavalle mäkihyppylegenda Janne Ahoselle.

Riiber kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) olevansa tietoinen siitä, että Suomen yhdistetyn maajoukkueella on ollut vaikeuksia pysyä varustekehityksessä mukana.

– Olen hyvissä väleissä suomalaisten urheilijoiden kanssa, mutta on tiedossa, että he ovat varusteiden osalta vähän perässä. Janne varmaankin edelleen ajattelee, että ne puvut, joita hän käytti vuonna 2005, ovat parhaita, Riiber naureskeli.

Riiber kommentointi NRK:lle kumpusi Iltalehden joulukuussa julkaisemasta artikkelista (siirryt toiseen palveluun), jossa norjalaista syytetään puvulla huijaamisesta viime vuoden Salpausselän kisoissa. Ennen puvun mittausta kuvatulla videolla Riiber kiskoo haalariaan niskasta ylöspäin ja parantelee sen istuvuutta myös haaroista.

Riiberin mielestä suomalaismedia ottaa mielellään juuri norjalaisurheilijat silmätikuikseen.

– Tämä on ollut kiinnostava vuosi Suomen mediassa. On paljon salaliittoteorioita, jotka perustuvat mielipiteeseen ja hyvin löyhästi faktoihin. Kyllä, tässä Suomen media yrittää saada minut näyttämään huijarilta. Minua vain naurattaa tämä. Se mitä tein videolla, on hyvin yleinen tapa toimia ennen hyppäämistä.

Janne Ahonen
Janne Ahonen auttaa Suomen yhdistetyn maajoukkuetta kehittämään mäkihyppyvarusteitaan.Tomi Hänninen

Yhdistetyn pukukikkailu nousi puheenaiheeksi marraskuun lopussa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen arvioi, että liian suuren mäkihyppypuvun käyttäminen on lajissa hyvin yleistä. Mitä alempana puvun haaraosa on, sitä isommaksi puvun kantopinta-ala kasvaa. Siten myös hypyt kantavat metrikaupalla pidemmälle isommalla puvulla.

Kukkonen myös paljasti, että suomalaisurheilijat ovat laittaneet alushousuihinsa jopa tiskirättejä, jotta puvun haaraan saataisiin lisää tilavuutta mittaustilanteessa. Muut maat eivät ole tunnustaneet pukukikkailua tai jääneet siitä kiinni. Kukkonen puolestaan sai Kansainväliseltä hiihtoliitolta (FIS) varoituksen.

NRK:n mäkihyppyasiantuntija Johan Remen Evensen muistutti, että Riiber ei riko videolla sääntöjä. Evensenin mukaan pukukikkailu ja sääntöjen venyttäminen on yhä yleisempää mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

– Riiber on fiksu, utelias ja innovatiivinen urheilija, joka haluaa löytää uusia tapoja tulla paremmaksi. Sillä saralla Suomi on laahannut perässä jo jonkin aikaa. Siksi uskon, että tällaiset syytökset johtuvat tietämättömyydestä. Suomalaiset eivät ymmärrä, mitä Riiber tekee puvullaan, ja siksi tällaisesta videosta nousee iso meteli, Evensen totesi.

Lue myös:

Hiihtoliitto yrittää ajaa läpi tiukempaa pukukontrollia ja uusia mittauksia yhdistettyyn jo ennen MM-kisoja – saatiinko Val di Fiemmessä esimakua?

Sisäpiiriläinen paljastaa hätkähdyttäviä tietoja mäkipukujen mittaustilanteesta, huijaaminen on näin helppoa – Hiihtoliitto ryhtyi järeisiin toimiin

Suomi tunnusti ainoana tiskirätit boksereissa ja voi saada huijauksesta rangaistuksen – päävalmentaja häpeää, mutta latoo kovia syytöksiä: "Meille valehdellaan päin kasvoja"

Paljastiko FIS-pomo juuri syyn yhdistetyn pukuongelmalle? Ottesen näki Ylen kohukuvan ja selitti tilannetta: "Tämä on ollut keskusteluissa"

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat