1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Seitsemät rukkaset, kuusiokoloavain ja hammasharja – Kaisa Mäkäräinen paljastaa, mitä ampumahiihtäjä tarvitsee MM-kisareissun kulisseissa

Urheilustudion Kaisa Mäkäräinen näyttää, mitä kaikkea ampumahiihtäjien päiviin kuuluu kilpailun ulkopuolella.

Kaisa Mäkäräinen kertoo, että ennen kilpailua urheilijat kohdistavat ilman rasitusta. Sen jälkeen ampumahiihtäjät tekevät hiihtolenkkiä, jotta nähdään, miten kohdistus muuttuu, kun alla on rasitusta. Kuva: Tomi Hänninen

Ampumahiihdon MM-kisat käydään 10.–21. helmikuuta Sloveniassa. Kaikki kilpailut nähdään Ylen kanavilla.

Ampumahiihtäjillä on useita kisoihin liittyviä rutiineja, jotka eivät kotikatsojalle välttämättä näy. Urheilustudion Kaisa Mäkäräinen näyttää, miten ase pakataan lennoille ja millaisia asioita ampumahiihtäjien kisapäiviin esimerkiksi kuuluu.

Ase puretaan osittain lennolle

Mäkäräiseltä on kysytty useita kertoja vuosien aikana, miten kisa-ase kuljetetaan lentokoneessa.

Yllä olevalla videolla Mäkäräinen näyttää, kuinka ase pakataan kuljetuslaatikkoon. Tärkeää on, että lukko ei saa olla paikallaan kuljetuksessa, vaan asetta täytyy hieman purkaa.

Jo verryttelyssä aistitaan päivän virettä

Mäkäräisen kisapäivän rutiineihin kuului lapsuudesta asti verryttelylenkki, jonka tarkoituksena on jumpata yön aikana syntyneet jalka- ja selkäkireydet pois. Verryttely on lyhyt, vartista puoleen tuntiin.

– Aamulenkkiä on painotettu Suomessa. Ensimmäisinä maailmancup-vuosinani ei kauheasti näkynyt aamulenkkeilijöitä, mutta vuosien mittaan heitä ilmestyi koko ajan enemmän ja enemmän, Mäkäräinen kertoo.

Mäkäräinen teki urheilu-urallaan aina samat asia jokaisella verryttelylenkillä. Näin hän huomasi heti, jos kehossa jokin asia ei toiminut normaalisti.

– Jos vaikka lonkka ei rutise samalla tavalla kuin yleensä, voi mennä vielä hierojalle ennen kisaa. Tiesin, miltä kropan pitää tuntua, että saa hyvän tuloksen aikaiseksi.

Kisakassiin uppoaa valtava määrä vaatetta

Mitä löytyy ampumahiihtäjän kisapäivän repusta? Ainakin vilukissana tunnetulta Kaisa Mäkäräiseltä sieltä löytyy peräti seitsemät hanskat: yhdet suksitestaukseen, yhdet kohdistukseen, yhdet kisahanskat ja yhdet rukkaset haastattelualueelle kisan jälkeen. Lisäksi laukusta löytyy kolmet hanskat verryttelyyn, jos keli on kylmä.

Asekassin ikkunalla on tärkeä funktio

Mäkäräisen asekassista löytyy jos jonkinlaista tarviketta panoksista kuusiokoloavainsettiin ja hammasharjaan, jolla voi puhdistaa asepesän.

Asekassissa on myös läpinäkyvä "ikkuna", jolla on tärkeä merkitys.

– Siitä Kansainvälisen ampumahiihtoliiton tuomarit voivat kisapaikalla vahtia, että urheilijat muistavat jättää aseen lukon auki. Se on turvallisuuskysymys, Mäkäräinen kertoo.

Radan "nuotituksella" viilataan sekunteja pois

Ampumahiihdossa marginaalit alkavat olla todella pieniä urheilijoiden välillä. Siksi erojen tekeminen on tärkeää paitsi penkalla, myös ladulla.

Hiihtoajasta voi saada useita sekunteja pois, kun on hereillä kriittisissä rytminvaihdospaikoissa. Tätä varten hiihtoreitti "nuotitetaan", eli harjoituspäivinä rataan käydään tutustumassa ja etsimässä parhaat linjat.

Yllä olevalla videolla Kaisa Mäkäräinen esittelee Kontiolahden hiihtobaanaa.

Urheilija valitsee kisasuksen muutamasta vaihtoehdosta

Suksien testaamiseen on monta tapaa ja eri maat ja urheilijat saattavat testata eri tavalla. Kaisa Mäkäräinen esittelee yhdessä Suomen maajoukkueen huoltajan Morten Priksin kanssa, millä tavalla hän valitsi uransa aikana sukset.

Mäkäräinen kertoo, että hänen aikanaan Suomen ampumahiihtojoukkueessa huoltajat usein testasivat jo aamulla suuren määrän suksia, joista urheilijalle jätettiin valittavaksi kaksi tai kolme paria.

Urheilija testaa sukset noin 15 minuuttia ennen kohdistukseen lähtöä. Kaveriksi testaukseen voi ottaa huoltajan, jolloin luistoa voi kokeilla ristiparilla, eli jaloissa on keskenään erilaiset sukset. Tällöin testissä huomaa lyhyessä ajassa, kumpi suksista tuntuu herkemmältä ja liukkaamalta.

– Suksen pitää olla herkkä varsinkin silloin, kun radalla on paljon mutkia, siltoja ja lyhyitä nousuja, jolloin pitää monta kertaa tyhjästä kiihdyttää vauhti, Mäkäräinen kertoo.

Mitä tapahtuu kohdistuksessa?

Kohdistus tehdään ampumahiihdossa aina ennen jokaista harjoitusta ja kilpailua. Kohdistuksessa tutustutaan kisapaikan olosuhteisiin ampumalla sarjoja makuulta ja pystyltä. Kohdistuksen ideana on nähdä, miten esimerkiksi tuuli vaikuttaa ammuntaan ja on onko se muuttunut edellisestä päivästä.

Ensimmäisten sarjojen jälkeen urheilijat harjoittelevat lajinomaisia sarjoja, eli he kiertävät ammuntapenkkaa kohtalaisella vauhdilla ja ampuvat sen jälkeen yhden laukauksen per täplä, kuten kisassakin.

Kilpailunomaisia sarjoja harjoitellaan niin maakulta kuin pystyltäkin. Kun alla on hiihtoa, voi olla, että kohdistusta pitää vielä muuttaa, kun syke ja hengitys muuttuvat rasituksessa.

Ampumahiihdon MM-kilpailut jatkuvat Sloveniassa perjantaina miesten pikakisalla kello 15.30. Suora lähetys kisasta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 15.20. Naisten pikakilpailu käydään lauantaina kello 15.30 alkaen.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräisen nimi ilmestyi Pyhäjärven SM-hiihtojen osallistumislistaan: "Tarkoituksena ei todellakaan ole lähteä haastamaan muita kuin itseäni"

Norjan ampumahiihtotähtien tulokset ovat nousseet tasolle, josta ainoana muistetaan DDR – kaikki juontaa alkunsa ranskalaisgurun kanssa vuonna 2016 tehtyyn sopimukseen

Kaisa Mäkäräiseltä uusi aluevaltaus – liittyy mukaan Ylen Urheilustudion tiimiin: "Pyrin tarjoamaan katsojille ampumahiihdosta uusia oivalluksia"

Kaisa Mäkäräinen seuraa MM-kisoja sivusta ensimmäistä kertaa 17 vuoteen – yksi muisto Mari Ederistä nousi esiin: “Oli kyse isoista asioista”