Hyppää sisältöön

Urheiluvaikuttajat kertovat millaisia vaikutuksia on naisurheilun lisäämisellä merkittävien tapahtumien joukkoon: "Voi lisätä harrastajamääriä"

Terhi Heinilän mukaan Suomessa on otettu isoja harppauksia tasa-arvon suhteen, mutta kotimaassakin riittää vielä kehitettävää.

Jatkossa esimerkiksi naisten jääkiekon MM-kisojen välierä- ja loppuottelut täytyy lähettää kokonaan suorina lähetyksinä. Kuva: Tomi Hänninen

Valtioneuvosto antoi torstaina merkittävän tasa-arvoa edistävän asetuksen, kun yhteiskunnallisesti merkittävien urheilutapahtumien listaa täydennettiin naisten urheilutapahtumilla. Asetus tulee voimaan 1. maaliskuuta.

Jatkossa naisten jalkapallon MM- ja EM-loppukisojen avaus-, välierä- ja loppuottelut sekä naisten jääkiekon MM-kisojen välierä- ja loppuottelut täytyy lähettää kokonaan suorina lähetyksinä maksutta vapailta kanavilta. Myös Suomen ottelut kisoissa on näytettävä suorana.

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri ja pitkän uran suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa tehnyt Terhi Heinilä pitää muutosta isona asiana naisurheilun näkyvyyden ja talouden kannalta.

– On valtavan hienoa, että päätös on tehty tänään vuosien ja vuosien tavoittelun jälkeen. Tämä on suuri asia naisurheilun näkyvyydelle ja sitä kautta naisten urheilun taloudelle, Heinilä sanoo Yle Urheilulle.

Heinilä muistuttaa, että niin jääkiekossa kuin jalkapallossakin ero naisten ja miesten seuratoiminnassa on hyvin suuri. Esimerkiksi jääkiekossa osa pelaajista joutuu maksamaan liigajoukkueessa pelaamisesta.

– Uskon, että tällä on valtavan suuri vaikutus näiden lajien naisurheilijoille ja niille urheileville tytöille, jotka näkevät omia esikuvia samanarvoisesti televisioituna kuin miesten lajeissa.

Heinilän mukaan Suomessa on kuitenkin tehty viime vuosina hyvää työtä tasa-arvon eteen urheilussa. Hän iloitsee, että naisurheilun näkyvyys mediassa on kasvanut viime vuosina merkittävästi.

– Meillä on varmasti paljon annettavaa muille ja itselläkin paljon kehitettävää, mutta paljon on menty eteenpäin. Tämä vaikuttaa näiden lajien ja seurojen talouteen, urheilevien tyttöjen ja naisten harjoittelemiseen sekä kilpa- ja huippu-urheiluun, Heinilä tiivistää.

Suomen Olympiakomitea on yksi niistä tahoista, jotka antoivat lausuntonsa sen puolesta, että sukupuolirajaus poistettaisiin merkittäviä urheilutapahtumia koskevasta asetuksesta.

Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine pitääkin uutista erinomaisena.

– Olemme tästä erittäin ilahtuneita. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on erittäin tärkeää urheilussa ja tämä on yksi erinomainen teko siihen suuntaan. On todella hienoa, että tällainen päätös on tullut, Laine sanoo Yle Urheilulle.

Laine uskoo, että naisurheilun seuraamisen helpottuminen kasvattaa kiinnostusta lajeja ja naisurheilua kohtaan.

– Totta kai tällainen iso näkyvyys on tärkeää ja merkittävää. Tämä voi lisätä harrastajamääriä ja tietoisuutta naisten palloilulajeista.

Heinilän mukaan jo nyt on otettu isoja harppauksia, mutta kehitettävää riittää. Tulevaisuuden suhteen hän toivoo, naisjoukkueiden seurojen taloutta pystyttäisiin kehittämään parempaan ja ammattimaiseen suuntaan.

– Näkisin tämän urheilun resurssien kehittämisen keskeisenä asiana tulevina vuosina, Heinilä päättää.

Merkittävien urheilutapahtumien lista koostuu urheilutapahtumista, joiden lähetykset on televisioitava Suomen alueelle niin, että merkittävä osa yleisöstä voi seurata niitä maksutta kokonaan tai osittain joko suorina tai nauhoitettuina lähetyksinä.

Lue myös:

.
.