Alexander Ståhlberg, 18, yllättyi itsekin MM-hopeastaan: "En olisi voinut aamulla herätessä uskoa"

Alexander Ståhlberg hiihti vapaan kympillä MM-hopealle Vuokatissa. Hänen kisojen päätavoitteensa on sunnuntain 30 kilometrillä.

Alexander Ståhlberg STT Lehtikuva 12.2.2021

18-vuotias hiihtolupaus Alexander Ståhlberg järjesti alle 20-vuotiaiden nuorten MM-hiihdoissa yllätyksen perjantaina, kun hän ylsi hopealle miesten vapaan 10 kilometrin kilpailussa.

– Tänään oli kyllä hyvä päivä. Minulla oli hyvät sukset, kunto oli hyvä ja tuli hyvä sijoitus. Olen todella tyytyväinen, Ståhlberg tuumi Yle Urheilulle.

Ståhlbergin tavoitteena oli aloittaa rauhassa, ja kiristää tahtia kilpailun edetessä. Kolmannella kierroksella Ståhlberg laittoi kaiken peliin, mikä riitti lopulta hopealle. Eroa MM-kultaa voittaneeseen Norjan Martin Kirkeberg Mörkiin kertyi 14,9 sekuntia.

– Tämä oli kyllä vähän yllätys. En olisi voinut vielä aamulla herätessä uskoa, että tänään tulee mitali, Ståhlberg hämmästeli.

Ståhlberg yllättyi kovasta vauhdistaan, sillä hän on suoriutunut vapaalla hiihtotavalla tänä talvena heikommin. Myös kylmä ilma on aiheuttanut astmaoireista kärsineelle hiihtolupaukselle aiemmin ongelmia, mutta perjantaina tämä ei Ståhlbergiä haitannut.

– Vapaa on ollut heikompi tänä vuonna, mutta kunto oli hyvä ja siksi se varmasti meni niin hyvin. Suksetkin olivat todella hyvät ja siksi hiihdin niin kovaa tänään.

Kolmatta vuotta Vöyrin urheilulukiossa opiskelevan Ståhlbergin kisojen päätähtäin on sunnuntaissa, jolloin hiihdetään 30 kilometriä perinteisellä. Ståhlberg ei osannut tuoreeltaan tarkentaa odotuksiaan sunnuntain kilpailuun.

– En tiedä. Teen parhaani ja katsotaan, mihin se riittää. Se on aina tavoitteeni, hiihtäjä totesi vaatimattomasti.

Ståhlbergin hopea oli Suomelle toinen MM-mitali Vuokatissa, sillä aiemmin tiistaina Niilo Moilanen sivakoi vahvalla hiihdolla alle 20-vuotiaiden sprinttikultaan.

Lue myös: