1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Seppälän jäätyneet sormet estivät pääsyn pikakisan MM-kärkikymmenikköön: "Täytyy hankkia paremmat hanskat"

Juuriltaan suomalainen Martin Ponsiluoma yllätti henkilökohtaisten matkojen ensimmäisellä maailmanmestaruudella.

Tero Seppälä oli 28. ampumahiihdon MM-kisojen pikakilpailussa Sloveniassa. Kuva: imago sport / AOP

Kaikki suomalaismiehet takaa-ajoon ja suomalaisnimi 10 kilometrin pikakilpailun voittajakorokkeella. Siinä perjantaina Sloveniassa ampumahiihdon MM-kisojen ensimmäisen henkilökohtaisen matkan suomalaisia kiinnostava anti.

Suomen joukkueesta Tero Seppälä oli Pokljukan sprintissä 28:s, Olli Hiidensalo hänelle puoli sekuntia hävinneenä 29:s ja Tuomas Harjula 47:s. Joukkuemenestys oli vähintään tyydyttävä, sillä kaikki suomalaiset selviytyivät sunnuntain takaa-ajokisaan. Se ei ole maailmancupissa arkista herkkua.

– Joukkueena hyvä miinus. "Tumpin" (Harjula) yltäminen 40:n joukkoon eli maailmancupin pisteille oli vajaan 15 sekunnin päässä, Suomen päävalmentaja Jonne Kähkönen summasi.

– Saatiin takaa-ajoon ihan kohtuullinen paikka, että päästään siinä kuitenkin taistelemaan vielä hyvistä sijoista, Seppälä tiivisti Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

"Suomi-juna pystyyn"

Seppälä olisi hätyytellyt kärkikymmenikköä, ellei olisi pystypaikalta ampunut kahdesti ohi. Huteihin oli syynsä.

– Makuu hyvin, ja toinen kierros oli hyvää vauhdikasta hiihtoa. Mutta tänään oli ongelmia, kun meinasi peukalot jäätyä. Tiesin, ettei se makuuammunnassa haittaa, kun siinä ei peukaloa tarvi, mutta pystyllä se on yksi tukipiste. Yritin pyöritellä viimeisessä laskussa kättä, mutta ei se oikein riittänyt, Seppälä harmitteli.

– Täytyy hankkia paremmat hanskat, hän lisäsi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

Hän hävisi yllättäen 12:nneksi yltäneelle, ilman sakkoja ampuneelle Yhdysvaltain Jake Brownille runsaat 45 sekuntia. Ilman pakkasenpuremaa Seppälällä olisi ollut saumansa.

Yhden sakon makuulta ampunut Hiidensalo hävisi Seppälälle vain puoli sekuntia. Hän oli hyvillään, että pääsee sunnuntaina 12,5 kilometrin takaa-ajoladulle yhtä jalkaa Seppälän kanssa.

– Pistetään Suomi-juna pystyyn, Hiidensalo suunnitteli yhteistaktiikkaa.

Maailmanmestarilla juuria Suomessa

Maailmanmestaruuden yllättäen tähtien nenän edestä vienyt Ruotsin Martin Ponsiluoma on juuriltaan eteläpohjalainen, eikä ollut aiemmin voittanut henkilökohtaista maailmancup-kisaa. Maailmanmestaruus oli Ruotsin miesten ensimmäinen 63 vuoteen.

Ponsiluoman, 25, kompastuskivenä monoissa on ollut hänen ailahteleva ammuntansa. Hänen voittonsa ei lajin sisäpiiriä varsinaisesti yllättänyt.

– Enemmän yllätys oli Norjan notkahdus. Löytyisikö syy huollosta, päävalmentaja Kähkönen arvaili, kun maailmancupia hallinneiden norjalaisten sijoitukset kärkikymmenikössä olivat 4, 5, 7 ja 9.

– Tiedämme kaikki norjalaiset ja ranskalaiset, mutta aina tulee joku ulkopuolinen, kisaa tv:stä seurannut Martin Ponsiluoman Jyrki-isä kuvaili MM-kilpailujen yllätyksellisyyttä uutistoimisto TT:lle.

Kurikasta lapsena vanhempiensa kanssa Ruotsiin muuttanut Jyrki Ponsiluoma on edustanut Ruotsia olympia- ja MM-kisoissa maastohiihtäjänä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Kaikki Norjan maailmancupin kisat on peruttu

Suomelle toinen mitali nuorten MM-hiihdoista – Ståhlberg hiihti hopealle

MM-hopeamitalisti Alexander Ståhlberg kuittasi viileästi vertailut Iivo Niskaseen – valmentaja kertoo, millainen hiihtotykki on

Iivo Niskaselle ja Perttu Hyväriselle SM-kultaa – ankkuri hehkutti pariaan: "Ihan sama lyödä vaikka sahapukki pariksi"