Hyppää sisältöön

Suomalaisen jääpalloilun Teemu Selänne hyvästeli pelikentät 46-vuotiaana – "Sami Laakkonen koki maailmassa kaiken, mitä jääpallossa pystyi saavuttaa"

Yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista jääpalloilijoista Sami Laakkonen päätti mittavan bandyuransa kasvattajaseurassaan WP 35:ssä.

Sami Laakkonen Kuva: Antti Karhunen / Yle

Sami Laakkonen, 46, pelasi perjantaina viimeisen ottelunsa Kämärin kentällä kasvattajaseuransa WP 35:n miehistössä Kamppareita vastaan. Kyseessä oli varkautelaisseuran runkosarjan viimeinen ottelu.

Mikkelin Kampparit voitti lähes 20 asteen kipakassa pakkasessa käydyssä kamppailussa odotetusti Laakkosen edustaman WP 35:n 8–1 (3–0). WP 35 on sarjassa kahdeksantena ja viimeisenä joukkueena menossa tällä hetkellä pudotuspeleihin. Botnialla on kuitenkin sunnuntaina mahdolllisuus suistaa varkautelaisjoukkue ulos pudotuspeleistä.

– Kiva oli palata vielä kerran pitkästä aikaa keltamustapaitaan. Oma pelikunto oli tietysti kysymysmerkki pitkästä tauosta johtuen. Vähän aikaa täytyi kyllä pohtia jäähyväisottelussa pelaamista.

Sami Laakkosen edellinen peli nähtiin toissakaudella Akilleksen paidassa, kun hän pelasi pronssiottelussa maaliskuussa 2019 Mikkelissä. Porvoolaista Akillesta Laakkonen edusti Venäjän kausien jälkeen viiden kauden ajan.

Ruotsin Hans Andersson ja Suomen lajilegenda Sami Laakkonen vuoden 2013 MM-kisoissa Kuva: Getty Images

Suomen jääpallohistorian ainoan maailmanmestaruuden vuonna 2004 jatkoajalla ratkaissut (siirryt toiseen palveluun) Laakkonen on jättänyt jälkensä jokaiseen edustamaansa seuraan. Laakkonen on pelannut ulkomailla maailman tasokkaimmissa Venäjän ja Ruotsin liigoissa yli 15 vuotta. Hänellä on tilillään 144 maaottelua ja niissä 127 maaotteluosumaa.

Arkangelin MM-kisoissa pelattiin yli 40 asteen pakkasessa. Ei Venäjän sarjassa koskaan pelejä peruttu pakkasen takia

Sami Laakkonen

– Kyllä se jatkoaikamaali Ruotsin verkkoon ja Suomen ensimmäinen maailmanmestaruus on jäänyt uralta eniten mieleen. Kylmin muisto on sen sijaan vuoden 1999 MM-kisoista, jolloin pelattiin Venäjän Arkangelissa yli 40 asteen pakkasessa. Ei Venäjän sarjassa koskaan pelejä peruttu muutenkaan pakkasen takia, vaikka peli saatettiin jaksottaa joskus 3x30 minuuttiin, Laakkonen virnisti.

Laakkosen meriittilistalle kuuluvat maailmanmestaruuden lisäksi muun muassa kaksi seurajoukkueiden maailmancupin voittoa, kaksi Venäjän mestaruutta ja neljä Suomen mestaruutta.

Kuva: YLE

Vuosikymmeniä jääpalloa avainpaikoilla seurannut varkautelainen Pekka Koponen muistaa hyvin, kuinka ainutlaatuinen jääpalloilija tuli ensi kertaa WP 35:n tasokkaaseen edustusjoukkueeseen, valmentaja Esko Tammilehdon vahvojen siipien suojaan vuonna 1992.

– Hyviä esimerkkejä hänelle löytyi koko kentän leveydeltä ja ihan vierestä käsin. WP 35 oli kova joukkue tuolloin. Sami otti opiksi kaikesta ja sai varmasti siitä kipinän, ettei tämä (jääpallo) saa jäädä vain Suomen rajojen sisälle. Urakehitys kulki eteenpäin askel kerrallaan. Sami koki maailmassa kaiken, mitä jääpallossa vain pystyi saavuttaa, Koponen arvioi.

Mikä teki Sami Laakkosesta niin kovan jääpalloilijan?

– Hänellä oli ennen kaikkea sukuvelvoite, sillä isä ja setä olivat maajoukkuemiehiä ja vanhempi veli oli myös mukana kuvioissa. Sami tuli ikään kuin perässä. Määrätietoinen luonne oli se merkittävin menestystekijä, koska hän ei jättänyt yhtään asiaa puolitiehen.

Sami Laakkonen miellettiin armottomona viimeistelijänä, mutta lajin sisäpiirissä häntä arvostettiin ennen muuta nöyrästä asenteesta peliä kohtaan. Laakkosta pidettiin uran huippuvuosina yleisesti maailman yhtenä parhaana karvaajana ja rajusta työmäärästä myös puolustaessa.