1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Valmentajalegenda hämillään NHL-konkari Olli Jokisen huhutusta palkkaamisesta Jukureihin: “Ehkä Mikkelissä on enemmän asiantuntemusta”

Ainoana suomalaisena NHL:ssä päävalmentajana työskennellyt Alpo Suhonen ihmettelee Olli Jokisen palkkaamista SM-liigaan ilman kokemusta ammattilaisten valmentamisesta.

Olli Jokinen on valmentanut viime vuodet Floridan akatemiassaan urallaan eteenpäin haluavia kiekkojunioreita. Kuva: Matias Ziemann

Iltapäivälehtien torstaina uutisoima tieto NHL-legenda Olli Jokisen palkkaamisesta Mikkelin Jukurien ensi kauden päävalmentajaksi kirvoitti keskustelua myös perjantaisella Yle Puheen Jääkiekkokierroksella. Jokinen on pyörittänyt kotiosavaltiossaan Floridassa entisten pelikavereidensa Radek Dvorakin ja Tomas Vokounin kanssa vuosia South Florida Hockey Academya, josta on muodostunut alueelle merkittävä pelaajakehitysakatemia.

Ainoana suomalaisena NHL:ssä vuosituhannen taitteessa valmentanut Alpo Suhonen ihmetteli lähetyksessä, miten Jokinen voidaan valita vaativaan liigavalmentajan ammattiin valmennettuaan Floridassa vain juniori-ikäisiä akatemiapelaajia.

– Tietty kansainvälinen pelaajatausta on hyvä, mutta hän tuskin on käynyt ainoatakaan liiton valmentajakurssia ja kokemusta ammattivalmentamisesta ei ole. Tällainen asettaa kysymyksen, mikä ammattivalmentajan arvostus Suomessa on ja mikä on motiivi valinnalle.

– Markkinoinnin kannalta varmaan tämä on hyvä niin kauan, ennen kuin yhtään peliä on pelattu. En tiedä taustaa, onko tiimissä muita kokeneempia valmentajia apuna. En tunne Ollia, mutta ammattivalmentamisen kannalta tämä on kyseenalainen ratkaisu.

Suomessa on viime vuosina palkattu liigapesteihin valmentajia vähäisellä kokemuksella samaan aikaan, kun kortistossa on työttömänä monia kokeneempia ja meritoituneempia valmentajia. Yle Urheilun asiantuntijan Juha Juujärven mukaan pelaajakokemusta ei voi vähätellä, mutta valmentajan ajattelun kehittyminen on pitkä prosessi.

– Jos on mahdollisuus olla pelaajana huipputasolla, se on hyvä pankki, mutta jos mietitään, valmistaako valmentajuuteen paremmin 20 vuoden pelaajatausta vai valmentajatausta, niin kyllä se on se valmentaminen. Valmentajan persoona lähtee kokemuksen ja koulutuksen kautta, ja oma filosofia sekä ihmiskäsitys kehittyvät matkan varrella, Juujärvi sanoi lähetyksessä.

"5–7 vuotta minimi"

Toronto Maple Leafsin apuvalmentajana 1998–2000 ja Chicago Blackhawksin päävalmentajana kaudella 2000–2001 työskennellyt Suhonen, 72, näkee, että valmentajapolulle lähtevän täytyisi pyrkiä yhdistämään käytäntö ja opiskelu mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hänen ajattelussaan valmentajakokemusta pitää kerryttää vuosia, ennen kuin on valmis aikuisten ammattilaissarjan päävalmentajaksi.

– Mielellään pitäisi valmentaa kokeneempien apuna ja sen jälkeen valmentaa ehkä vähän junioreita. Se on pitkä tie, ja sanoisin, että 5–7 vuotta on ihan minimi.

– Valmentajien ammattitaidon ymmärrys ei näytä olevan kovin korkeassa kurssissa, ja ehkä Mikkelissä on enemmän asiantuntemusta johtotasolla. En suosittelisi missään nimessä hyppäämään päävalmentajaksi suoraan pelaajauran jälkeen, ja kyllä sen suurin osa seurojen vetäjistä ympäri maailmaa ymmärtää.

Marko Kauppinen siirtyy Jukureista alle 16-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi. Kauppisen ura päävalmentajana alkoi 2017 Mikkelissä pelaajauran päätyttyä A-junioreista. Kuva: Mikko Kankainen / Jukurit

SM-liigassa Ilveksen apuvalmentajana ja Mestiksessä KooKoon, LeKin ja RoKin päävalmentaja toiminut Juujärvi muistutti, että urheilujohtaminen on Suomessa nuori ala, joka on vielä kehittymisvaiheessa.

– Uskon ja toivon, että uusi sukupolvi tekee työnsä pedantisti ja perkaa, tutkii, haastattelee, kyselee ja suhtautuu seuran tärkeimpään pestiin sen vaatimalla vakavuudella. Oma kokemus on se, että näin myös toimitaan, eikä vain oteta jotain henkilöä työhön pariksi vuodeksi kerrallaan.

Juujärven mukaan polkuja valmentajaksi on monenlaisia. Liigavalmentajan pestin pitäisi kuitenkin olla palkinto vasta pitkän työn jälkeen.

– Voit toimia ensin nuorten valmentajana kokeneempien kanssa, oppia sieltä jotain ja tehdä toisin, mitä joku on tehnyt. Voit työskennellä alemmilla sarjatasolla tai ulkomailla päävalmentajan tehtävässä.

– Kuitenkin kun tullaan siihen hetkeen, että pitää lyödä näyttöjä Suomen kovimmassa mahdollisessa sarjassa, eli SM-liigassa, toivoisi että oppirahat on maksettu, jotta tiedät, mihin nojaat paineen alla. Paineen alla pitää pystyä toimimaan parhaimmillaan.

Rauhassa rakentaen

Jokinen on esimerkiksi Ville Niemisen tavoin puhunut haaveestaan valmentaa joku päivä NHL:ssä. Suhonen kummastelee entisten huippupelaajien kommentteja.

– Ei sinne niin vain mennä. Jos ei ole kokemusta Suomesta, puhumattakaan kansainvälisesti, lähestymistapa on aika outo ja nuo ovat aika kyseenalaisia mielipiteitä.

Suomalaisista kärkivalmentajista muun muassa Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen tie huipulle oli mutkainen ja monenlaisia kuoppia täynnä. Hän sai potkut Ilveksestä 1990-luvulla ja valmensi vuosituhannen taitteessa vielä Italiassa sekä Englannissa.

Alpo Suhonen työskenteli kaksi vuotta Torontossa apuvalmentajana ja vajaan kauden Chicagon päävalmentajana. Kuva: Getty Images

Juujärvi on huolissaan siitä, että valmentajauran pitkäjänteinen rakentaminen unohtuu nykyään. Suomessa on paljon esimerkkejä siitä, miten huipulle voi nousta uraa rauhassa rakentaen.

Lauri Marjamäellä on pitkä tausta, ja hän on kouluttautunut hyvin. Lisäksi on muun muassa Antti Pennanen, Jukka Rautakorpi ja toki on sitten myös menestyneitä valmentajia, joilla on mittava pelaajaura taustalla.

Kari Jalosellakin oli pitkä työ ja mestaruuksia taustalla apuvalmentajana, eikä hän tullut pudotuspelien kaikkien aikojen parhaana pistemiehenä heiluttamaan mestarivalmentajan taikasauvaa Kärppiin, HIFK:hon, Berniin tai maajoukkueeseen.

Juujärvi esitteli lähetyksessä omien näkemystensä pohjalta viisi erilaista polkua valmentajaksi, ja Jääkiekkokierroksen voi käydä kuuntelemassa uusintana täältä.

Lue myös:

IL: Olli Jokinen Jukureiden seuraava päävalmentaja

Keski-Uusimaa: Tommi Hämäläisestä ei sittenkään Jukurien päävalmentajaa – "Jäin kisassa toiseksi"

Ilves-ikoni Raimo Helminen palasi vanhaan kotiinsa ensi kertaa vastustajan valmentajana – TPS:lle makea voitto Hakametsässä