Harvinainen MM-viestihopea maistui makealle – nuorten ankkuri Ståhlberg vitsaili jo hattutempulla: "Huomenna sitten kultaa, eiku"

Suomen hiihtomaajoukkue on ottanut alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa mitalin viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Niilo Moilanen vei aiemmin sprintin maailmanmestaruuden. Viestissä hän hiihti Suomen avausosuudella. Kuva: Lehtikuva

Vuokatissa päästiin juhlimaan harvinaista mitalia, kun Niilo Moilanen, Niko Anttola, Eemil Helander ja Alexander Ståhlberg nappasivat alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa. Voiton vieneestä Norjan joukkueesta nelikko jäi 4x5 kilometrin matkalla parikymmentä sekuntia.

Edellisen kerran Suomi on ottanut alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa mitalin kymmenen vuotta sitten. Tuolloin Sami Lähdemäki, Iivo Niskanen, Antti Ojansivu ja Perttu Hyvärinen venyivät pronssille Virossa.

Harvinainen mitali maistui viestinelikosta makealle.

– Maistuu erittäin hyvältä. Mitali oli tälle päivälle tavoitteena ja se otettiin, joten hyvin meni, lauantaina 18 vuotta täyttänyt Anttola kommentoi Yle Urheilulle.

– Tiesin, että meillä on kova joukkue, mutta viestissä ei ikinä tiedä, mitä käy. Kaikki onnistui tänään hyvin ja se ratkaisi mitalin, Helander säesti.

Alexander Ståhlberg STT Lehtikuva 12.2.2021

Varsinkin avausosuuden hiihtänyt Niilo Moilanen koki jännittäviä hetkiä. Vuokatissa viesteihin oli ajettu vain kaksi perinteisen latua, joten ensimmäisellä osuudella oli kova ruuhka.

– Oli aika levoton avausosuus. Siinä meinasi vähän rytistä ja pelotti, että sauvat katkeavat. Onneksi selvisin ehjänä ja pääsin tuomaan ihan hyvältä paikalta vaihtoon. Osuus onnistui hyvin.

Viestissä ankkuriosuudella hiihtänyt Ståhlberg juhli perjantaina MM-hopeaa 10 kilometrin vapaalla hiihtotavalla. Hän kertoi, että edellisen päivän urakointi painoi jaloissa viestissä ja osuus oli raskas.

Ståhlbergin urakka huipentuu sunnuntaina 30 kilometrin perinteisellä hiihtotavalla. 18-vuotiaalle Ståhlbergille vahvempi hiihtotapa on nimenomaan perinteinen.

– Huomenna sitten kultaa, eiku... Teen huomenna parhaani ja katsotaan, mihin se riittää, hän sanoi.

Suomen nuorten maajoukkueelta ei odotettu suuria mitalijuhlia tänä vuonna. Lauantaina suomalaiset pääsivät kuitenkin juhlimaan jo kolmatta MM-mitalia. Ståhlbergin ja viestimiesten hopeiden lisäksi Moilanen nappasi aiemmin sprintin maailmanmestaruuden.

Kisoissa on nähty myös muita vahvoja tuloksia. Esimerkiksi Anttola sijoittui vapaan 10 kilometrillä kahdeksanneksi.

Alle 20-vuotiaiden naisten viestissä Suomi oli viides, ja päivän päättäneessä alle 23-vuotiaiden sekaviestissä Suomen joukkue Jasmin Kähärä, Petteri Koivisto, Remi Lindholm ja Emmi Lämsä hiihti seitsemänneksi. Voiton vei Norja ennen Venäjää ja Ruotsia.

Nuorten MM-kisat huipentuvat sunnuntaina yhteislähtöihin. Naisten 15 kilometrin perinteisen kilpailu alkaa kello 10.35 ja se näytetään suorana Yle Areenassa. Miehet hiihtävät myöhemmin 30 kilometriä.

Lue myös: