1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja yritti houkutella Mäkäräistä MM-kisoihin – Jauhojärvi tyrmäsi spekulaatiot valitsemisesta kahdesta syystä

Viime maaliskuussa ampumahiihtouransa päättänyt Kaisa Mäkäräinen nappasi SM-hopeaa maastohiihdosta Pyhäjärvellä.

Kaisa Mäkäräinen jäi Suomen mestaruuden vieneestä Riitta-Liisa Roposesta reilut 11 sekuntia. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Huippu-urheilu-uransa päättänyt Kaisa Mäkäräinen, 38, löi Pyhäjärven SM-hiihdoissa maajoukkuehiihtäjille luun kurkkuun. Viime maaliskuussa viimeisen ampumahiihdon maailmancup-kisansa hiihtänyt Mäkäräinen vei SM-hopeaa 10 kilometrin vapaalla muun muassa Anne Kyllösen, Johanna Matintalon ja Laura Monosen nenän edestä.

Hieno hiihto villitsi kansan pohtimaan, voisiko Mäkäräisen valita helmi-maaliskuussa järjestettävien maastohiihdon MM-kisojen viestijoukkueeseen, sillä Suomella on tällä hetkellä naisissa karu tilanne. Huippukunnossa olleen Kerttu Niskasen kausi on ohi pohjeluun murtuman takia. Krista Pärmäkoski puolestaan sairasteli syksyllä, minkä vuoksi hänen kuntonsa on ollut hakusessa.

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen lyöttäytyi keskustelemaan Mäkäräisen kanssa tämän hiihtosuorituksen jälkeen Pyhäjärvellä.

Pasanen paljasti Yle Urheilulle, että tiedusteli Mäkäräisen halukkuutta lähteä MM-kisoihin, mutta ei viestijoukkueeseen, vaan 10 kilometrin vapaalle.

– Hän hiihti todella hyvin, mutta ilmeisesti MM-kisat eivät tällä hetkellä kiinnosta. Meillä ei ole hirveästi hiihtäjiä kympille, joten siihen olisi ollut mahdollisuus.

Päävalmentajan mukaan MM-joukkueeseen urheilijat valitaan ennen kaikkea kansainvälisten näyttöjen perusteella, mutta lippuja kisakoneeseen on SM-kisoissa vielä jaossa erityisesti sprinttiin. MM-joukkueeseen valitaan kahdeksasta yhdeksään miestä ja naista. Joukkueen koko muotoutuu sen perusteella, minkä matkan kukin valittu hiihtää.

Jauhojärvi lyttäsi ajatuksen Mäkäräisestä MM-kisoihin

Yle Urheilun hiihtoasiantuntijalla Sami Jauhojärvellä oli hyvin jyrkkä kanta Mäkäräisen MM-valinnan mahdollisuuksiin.

Jauhojärven mukaan Mäkäräistä ei voi valita kahdesta syystä.

– Kaisalla ei ollut ennen SM-kisoja FIS-pisteitä. MM-kisoihin pitää olla tietty FIS-pistemäärä, jotta sinne pääsee. Se ei olisi ehkä suurin ongelma, mutta meillä on myös tehokas viestijoukkue jo olemassa. Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, nyt erittäin vahvana ehdokkaana Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski.

Riitta-Liisa Roponen tuuletti maaliviivalla voitettuaan Suomen mestaruuden 10 kilometrin vapaalla Pyhäjärvellä.

Jauhojärvi kokee, että Suomella on myös kymmenelle kilometrille riittävästi urheilijoita tarjolla. Hän kuitenkin nosti Mäkäräiselle hattua mitalin nappaamisesta.

– Hyvällä kuntoilulla pystyy säilyttämään yhden vuoden suorituskykyisyyttään ja sen jälkeen parin viikon täsmäharjoittelulla pystyy ottamaan näköjään SM-kisoissa mitalin.

SM-kisat jatkuvat sunnuntaina perinteisen sprinteillä. Kisat näytetään kello 14.20 alkaen TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Mäkäräinen pätki maajoukkuehiihtäjät selvällä erolla SM-kisoissa, vaikka ei ollut parhaassa terässä: "Hiihdin itseltäni jalat alta eilen"

Riitta-Liisa Roponen, 42, juhli Suomen mestaruutta ja näytti kuuluvansa MM-kisoihin – Kaisa Mäkäräiselle SM-hopeaa