1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Sprinttimestaruudet samaan perheeseen – nuorten maailmanmestari säväytti myös aikuisten sarjassa

Johanna Matintalo ja Lauri Vuorinen juhlivat Pyhäjärvellä perinteisen hiihtotavan sprinttimestaruuksia.

Hiihto
Johanna Matintalo
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Sprintin Suomen mestaruudet menivät samaan osoitteeseen, sillä Pyhäjärven kisan nopeimmat olivat Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalo ja hänen avopuolisonsa Skiteam 105:n Lauri Vuorinen.

Molemmissa finaaleissa käytiin tiukka kaksinkamppailu. Naisten finaalissa tämä käytiin Matintalon ja Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuun välillä. Alkuerässään ylivoimaista vauhtia pitäneen Joensuun vauhdinlisäys pudotti kaikki muut paitsi Matintalon ja kaksikko eteni tasatahtiin aina radan jyrkälle nousulle asti.

Joensuulla oli nousun jälkeen pieniä ongelmia ja tasatyönnöllä vahvasti lykkinyt Matintalo sai uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Hopeaa napannut Joensuu jäi Matintalosta 3,8 sekuntia ja Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen otti pronssia.

– Olen ennen kaikkea tyytyväinen, että oma meno vaikutti vahvalta koko päivän ja pystyin hallitsemaan niitä eriä, joissa hiihdin. Lupaa varmasti hyvää kansainvälisiä kisoja varten, tyytyväinen mestari sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Matintalo jäi lauantain 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa ilman mitalia ja hän oli tuolloin kisaansa pettynyt. Hän uskoi, että kisa kuitenkin avasi lihaksistoa sunnuntain sprinttiä varten.

– Nyt oli myös kisavauhti tutumpaa kropalle.

Lauri Vuorinen
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Miesten finaalissa Lauri Vuorinen sai kovan vastuksen Vuokatti Ski Team Kainuun Juho Mikkosesta. Karsinnan nopeimman ajan tykittänyt Vuorinen ei päästänyt Mikkosta edelleen ja otti mestaruuden 2,13 sekunnin erolla. Pronssille hiihti Kouvolan Hiihtoseuran Lauri Lepistö.

Vuorinen ei ollut urallaan aiemmin saavuttanut yhtään henkilökohtaista SM-mitalia, mutta nyt hän nappasi saman tien kultamitalin. Vaikka Vuorisen vauhti oli helponnäköistä koko kisan ajan, hän vakuutti, ettei se ollut helppoa.

– Perjantaina kulki paremmin parisprintissä. Nyt oli vähän raskas jalka ja pikkuisen oli väsy puserossa, Vuorinen sanoi.

– Onhan tämä (mitali) ollut sellainen asia, joka on kiertänyt. Ajattelin, että tämä on se kerta, jolloin se on lähimpänä ja nyt se onnistui.

Marraskuussa Taivalkosken Suomen cupissa Matintalo ja Vuorinen epäonnistuivat pahoin. Tuolloin molemmat johtivat sprinttifinaaleja, mutta jäivät lopulta kauas kärkisijoista. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila arvioi finaalien jälkeen, että pariskunnan autossa saattaa olla varsin hiljaista.

– Kyllä nyt on iloisempi kuin silloin. Tänään onnistuttiin!

Sprintin nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen osoitti tasoaan myös aikuisten sarjassa, sillä hän hiihti karsinnassa toiseksi nopeimman ajan. Hän otti alkuerässä voiton, mutta välierissä hänet jätettiin neljänneksi eikä aika riittänyt finaaliin.

Päivitys kello 16.32: Lisätty Matintalon ja Vuorisen kommentit.

Lue myös:

Niilo Moilasesta tuli ikäluokkansa ensimmäinen suomalainen sprintin maailmanmestari – asiantuntija vakuuttui: "Muut olivat vikisemässä mukana"

Nuorten MM-sankari Niilo Moilanen kertasi kultahiihtoaan – isku viimeisessä mäessä tehosi, mutta unelma oli murentua viime hetkellä: "Vähän säikähdin"