Hyppää sisältöön

Rovaniemen MM-rallissa nähdään todella kova kattaus nimimiehiä – Tomin nuoteista -podcastissa ennakoidaan historiallista kilpailua

Tomin nuoteista -podcastin tuoreessa jaksossa ennakoidaan ensi viikolla ajettavaa historian ensimmäistä suomalaista talvi-MM-rallia.

Kalle Rovanperä oli tyytyväinen autoonsa Rovaniemen MM-rallin testeissä. Kuva: Touho Häkkinen
Tomin nuoteista -podcast: Rovaniemen MM-rallin ennakko

Pikavauhdilla MM-sarjaan mukaan tullut Rovaniemen MM-osakilpailu on kerännyt lähtölistalleen todella kovan nimilistan. Pääluokassa Hyundai on liikkeellä peräti viidellä autolla, Toyotalta tulee lähtöviivalle neljä Yarista ja M-Sportilta kaksi Fordia. Taistelu kilpailun voitosta tulee olemaan ankara.

M-Sportin Teemu Suninen lähtee kilpailuun haastajan asemassa. Monte Carlossa heti avauserikoiskokeella autonsa kaatanut Suninen kertoo Tomin nuoteista -podcastin uudessa jaksossa tiimin osallistuvan kisaan vielä vanhan päivityksen moottorilla.

– Meillä on ollut moottoripäivitys testikäytössä ja hyöty siitä on ollut merkittävä. Olisi ollut hienoa saada se tähän kisaan, mutta valitettavasti niin ei nyt tapahdu. Sille ei voi kuitenkaan mitään. Nyt on vain saatava nykyisestä moottorista kaikki hyöty irti, Suninen valaisee tilannettaan.

Suninen antaa muille tasoitusta myös testikilometreissä, sillä M-Sport testaa vain yhden päivän kuljettajaa kohden.

– Siinä pitää päivän aikana saada auto niin sanottuun liitokuntoon, joten testipäivä on äärimmäisen tärkeä. Varsinkin renkaiden kanssa on varmasti haasteita. Auto ja kuski täytyy saada molemmat sopeutumaan renkaiden käyttäytymiseen.

Teemu Suninen ajoi ulos Monte Carlon MM-rallissa 2021.

Vaikka kilpailu ajetaan Suomessa, ei Suninen näe saavansa siitä merkittävää etua.

– Onhan tämä kisa tavallaan kotikenttää, mutta mitään etua minulla ei ole. Olen ajanut Tunturissa vain kerran seitsemän vuotta sitten, ja se oli minun toinen nuottikilpailuni. Ei siitä ole enää mitään hyötyä, enkä oikeastaan edes muista paljoa koko kisasta.

Suninen sanoo, että aikoo ladata kaiken peliin heti ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien. Lopputuloksissa paikka viiden parhaan joukossa tyydyttäisi.

– Iso haaste tämä kisa on kaikille. Varsinkin perjantain aloitus näyttää haastavalta. Onneksi ensimmäinen EK ajetaan valoisalla, joten toisella kerralla pimeässä on jotain muistikuvia. Vähän enteilen, että siinä on meidän paikka iskeä.

Kalle Rovanperä lähtee kilpailuun yhtenä ennakkosuosikkina. Vaikka Rovanperällä on kokemusta kisasta reilun vuoden takaa, ei Toyotan huippulupaus katso olevansa muiden edelle kokemuksessa, enemmänkin päinvastoin.

– Muut ovat ajaneet WRC:llä paljon enemmän lumella kuin minä. Eihän minulla lopulta ole kovin paljon kokemusta lumiralleista, neljänneksi Monte Carlon avauskisassa ajanut Rovanperä muistuttaa.

Rovanperän kartanlukija Jonne Halttunen vahvistaa kuljettajansa näkemyksen.

– Täytyy muistaa, että tässä sarjassa on maailman korkein taso. Enemmänkin näen asian siten, että muilla ei ole nyt meihin nähden etua, vaan olemme samalla viivalla.

Kalle Rovanperä Monte Carlon MM-rallissa 2021.

WRC2-sarjassa Suomi-Norja -maaottelu

Vielä viime kaudella MM-sarjaa pääluokassa kiertänyt Esapekka Lappi osallistuu kilpailuun WRC2-sarjassa. Lappi kuuluu ehdottomasti luokan voittajasuosikkien joukkoon, mutta saa vastaansa yhden suomalaishaastajan lisäksi kaksi kovaa norjalaista.

Andreas Mikkelsen näytti Monte Carlossa, että hänen voittamiseensa vaaditaan miltei täydellistä suoritusta. Myös toinen norjalainen Ole Christian Veiby voi onnistuessaan taistella myös voitosta.

Viime vuoden WRC3-mestari Jari Huttunen lähtee kilpailuun vain ja ainoastaan hakemaan voittoa. Huttunen ajaa tällä kaudella Hyundain virallisessa kakkostiimissä, mutta taustat ovat siitä huolimatta tutut.

– Aika vähän tässä on käytännössä mikään muuttunut. Me ajamme edelleen puolalaisen tiimin samalla autolla kuin viime kaudella. Toinen merkittävä asia on tietysti se, että nyt tiedämme koko kauden ohjelman, kun se viime vuonna meni kisa kerrallaan. Se helpottaa keskittymistä kauteen.

Viime vuonna Huttunen hallitsi luokkaansa kisasta toiseen. Tälle kaudella tavoite on selvä.

– Lähden ajamaan voitosta jokaisessa kisassa, ja tavoite on olla aina nopein R5-auto ihan samalla tavalla kuin viime kaudellakin.

Viime kaudella loistavasti ajanut Jari Huttunen pyrkii jatkamaan vahvaa virettään myös tänä vuonna. Kuva: Tomi Hänninen

WRC3-sarjassa taistelu käydään Suomen ja Ruotsin välillä

WRC3-luokassa nähdään myös kovatasoinen taistelu. Kotimaisten kärkinimien lisäksi kilpailuun starttaa kaksi ruotsalaiskuljettajaa, joiden suurimmat meriitit tulevat kuitenkin toisista autourheilusarjoista.

Kaksinkertainen DTM-sarjan mestari Mattias Ekström osallistuu kilpailuun Skodalla. Ekström on urallaan voittanut kaksi kertaa MM-rallissa N-ryhmän sekä ajanut WRC-autolla kotikisassaan MM-pisteille.

Rallicrossin kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson lähtee mittaamaan vauhtiaan samanalaisella autolla kuin Esapekka Lappi, eli Volkswagen Pololla. Kristoffersson ajoi viime vuonna Ruotsin MM-rallissa WRC3-luokassa kolmanneksi.

Kotimaisista nimistä WRC3-sarjan Suomen osakilpailun kärkitaistelussa nähdään varmasti Teemu Asunmaa, Mikko Heikkilä, Eerik Pietarinen ja Emil Lindholm, jolla on tarkoitus ajaa kauden aikana muitakin kansainvälisiä ralleja.

– Pyrimme ajamaan tällä kaudella SM-sarjan osakilpailujen lisäksi ulkomailla. Tähtäin on Euroopassa ajettavissa MM-ralleissa, mutta aika näyttää, minkälaiseksi ohjelmamme muodostuu. Varmasti kuukauden sisään tiedämme enemmän, Lindholm kertoo podcastissa.

Rovaniemen MM-ralli ajetaan 26.2.–28.2. ja kisaa seurataan laajasti Ylen kanavilla alusta loppuun.

Lue myös:

.
.