Suora

  • Elävä arkisto esittää

"Jouduin opettelemaan kävelemisen ja juoksemisen uudestaan" – karmivat vammat pilasivat Linda-Lotta Lehtorannan urasta yli kaksi vuotta, nyt hän häikäisee Korisliigassa

Pitkät sairauslomat ovat kasvattaneet koripalloilija Linda-Lotta Lehtorannasta paremman pelaajan.

Maajoukkuekoripallo
Linda Lehtoranta lähikuvassa.
Maajoukkueen kapteeni Linda-Lotta Lehtoranta mielii vielä ulkomaan kentille.Tomi Hänninen

Loukkaantuminen on urheilijalle aina iso sokki. Loukkaantumisiin vaikuttaa moni asia, joista suurimmat osatekijät lienevät epäonni ja sattuma.

Koripalloilija Linda-Lotta Lehtoranta oli ennättänyt pelata kotoisessa SM-sarjassa neljän täyden kauden ajan ennen kuin siirtyi ulkomaille. Yhteensä neljän Saksassa ja Tshekissä viettämänsä vuoden jälkeen Lehtoranta jatkoi Belgian mestarin Castors Brainen riveihin, kunnes koki uransa ensimmäisen vakavan loukkaantumisen.

– Se tapahtui vuoden 2016 syyskuussa harjoitusottelussa. Ottelua taisi olla jäljellä vain kolme sekuntia, kun hyökkäyksemme jälkeen peruuttelin takaisin alakertaan. Sitten kuulin napsauksen. Se oli iso järkytys, sillä vain viikkoa aiemmin joukkuekaverillani oli napsahtanut akillesjänne, Lehtoranta kertaa Yle Urheilun haastattelussa.

Akillesjännevammat ovat kiusallisen pitkäaikaisia. Lehtorannalle annettiin toipumisajaksi vuodenpäivät, kunnes kohtalo puuttui peliin. Vamma vaati uutta leikkausta ja lopulta vielä kolmattakin. Kaikkiaan Lehtoranta joutui olemaan sivussa koripallosta liki puolitoista vuotta.

– Oli huonoa onnea, että vamma jouduttiin operoimaan vielä kolmannen kerran. Jouduin opettelemaan kävelemisen ja juoksemisen uudestaan. Väliin mahtui vaikeitakin päiviä, mutta missään vaiheessa luonteeni ei suostunut antamaan periksi. Halu kentille oli niin kova, hän sanoo.

Takaisin lähtöruutuun

Paluun lähestyessä Lehtoranta pohti erilaisia vaihtoehtoja. Alkuperäinen ajatus oli jatkaa pelaamista kansainvälisissä ympyröissä, kunnes tammikuussa 2018 järkeväksi vaihtoehdoksi muodostui paluu lähtöruutuun Peli-Karhujen riveihin.

– Kaudesta tuli ikimuistoinen, vaikka minun osaltani se käsitti vain neljä kuukautta, Lehtoranta tuumaa.

Linda-Lotta Lehtoranta
Linda-Lotta Lehtoranta palasi ulkomailta Peli-Karhujen riveihin.Tomi Hänninen

Kausi päättyi PeKan Suomen mestaruuteen. Lehtoranta oli yksi keskeisimmistä palasista, miksi kotkalaisseura pääsi nostamaan pokaalia ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen. Lehtoranta toi joukkueeseen kaivattua menestyskulttuuria, sillä olihan hän ennen ulkomaille lähtöään yltänyt yhteen mestaruuteen ja peräti viiteen SM-mitaliin. Finaaleissa lappeenrantalainen Catz kaatui tiukkojen vaiheiden jälkeen otteluvoitoin 3–2.

Lehtoranta päätti jatkaa mestaruuden saavuttaneessa joukkueessa myös kaudella 2018–19, vaikka ulkomaan kentät kävivät mielessä.

– Silloin oli huonot markkinat ja pitkitin päätöstäni aika kauan ennen kuin sanoin jatkavani PeKassa. Toki se oli lopulta luonnollinen vaihtoehto ja sain räätälöityä sopimukseeni ulkomaan option, ja olisin lähtenytkin, jos eteen olisi tullut mielekäs tarjous, Lehtoranta muistelee.

Maineikkaaseen kotkalaiseen koripallosukuun kuuluva Lehtoranta auttoi PeKaa nousemaan toisen kerran peräkkäin finaaliin, kunnes kohtalo puuttui peliin. PeKa sai jälleen loppuotteluissa vastaansa Catzin ja ensimmäistä finaaliottelun avauspuoliskoa oli pelaamatta runsaat kolme minuuttia, kun Lehtoranta loukkasi jalkansa. Jälleen diagnoosina oli akillesjänteen katkeaminen, mutta tällä kertaa oikeasta jalasta.

– Ensimmäinen vamma oli kaikkine käänteineen oma juttunsa ja siten henkisesti vaikeampi. Nyt tähän toiseen osasi jo latautua oikein, vaikka tällaiset vammat voivat olla pahimmassa tapauksessa jopa uran päättäviä, Lehtoranta sanoo.

Entistä ehompana

Edessä oli jälleen vamman kuntouttamisen aloittaminen, kun samaan aikaan PeKa pelasi vielä loppuotteluita. Joukkue onnistui tavoitteessaan ja uusi mestaruutensa otteluvoitoin 3–1. Lehtoranta pystyi palaamaan tositoimiin vuoden 2019 marraskuussa seitsemän kuukauden tauon jälkeen.

Lopulta kausi loppui kaikilta kesken maaliskuun alussa, kun Koripalloliitto päätti keskeyttää sarjatoimintansa vallinneen koronapandemiatilanteen takia. Tuossa vaiheessa Korisliigaa oli pelattu 25 ottelua ja PeKa oli sarjataulukossa toisena vain kaksi pistettä Kouvottarien perässä.

– Päätös sarjan keskeyttämisestä ja päättämisestä oli kova isku, vaikkakin ymmärrettävä, sillä joukkueella oli kova halu napata kolmas mestaruus putkeen. Sarjan lopettaminen otti rankasti päähän, mutta se piti vain ymmärtää.

Linda Lehtoranta poseeraa koripallon kanssa Kotkan juna-asemalla.
Lehtoranta pelasi ulkomailla kolme kautta 2013–16 ja kuluvan kauden jälkeen hän saattaa taas pakata laukkunsa ja vaihtaa maisemia Euroopan koripallokentille. Tomi Hänninen

Vaikka Lehtoranta on mielinyt takaisin ulkomaille, korostaa hän Suomessa viettämiensä kausien olleen monella tapaa ikimuistoisia, mistä käy kiittäminen joukkuekavereita ja tukiverkostoa.

– On ollut mahtavaa pelata samassa joukkueessa siskojen kanssa ja päästä katsomaan veljien otteluita läheltä. Loukkaantumiset ovat tuoneet myös positiivisia juttuja. Nyt osaan arvostaa pieniäkin asioita enemmän ja näen ne aivan eri tavalla, Lehtoranta tuumaa.

Käynnissä olevalla kaudella Lehtoranta on ollut parempi kuin kenties koskaan. Loukkaantumiset ovat taakse jäänyttä historiaa ja parketeilla on nähty vertaansa vailla oleva pelintekijä. PeKa on pelannut 18 ottelua häviämättä ensimmäistäkään. Lehtoranta on heittänyt 12,1 pisteen keskiarvolla ja antanut peräti 10 koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden.

– Joukkue edellä tässä mennään ja henkilökohtaiset onnistumiset ja tilastot tulevat perässä. Meillä on ollut hauskaa läpi kauden ja joukkueesta löytyy paljon ratkaisijoita. Minun roolini on pääasiassa luoda ratkaisijoille heittopaikkoja ja tuoda johtajuutta kentälle, Lehtoranta kertoo.

Linda Lehtoranta poseeraa kameralle.
Lehtoranta on ollut kuluvalla SM-kaudella parempi kuin kenties koskaan. Tilastoihin on kirjattu peräti 10 koriin johtaneen syötön ottelukohtainen keskiarvo. Tomi Hänninen

Lehtorannalla oli ennen käynnissä olevaa kautta kaksi voitettua Suomen cupin mestaruutta. Kolmas mestaruus tuli, kun Peli-Karhut kaatoi EBT:n selvin numeroin 98–81. Joukkuettaan erinomaisesti johtanut Lehtoranta keräsi ottelussa 15 pistettä ja seitsemän syöttöä.

– Fiilis on tietysti mahtava. Otteluun lähdettäessä oli tavoite pelata omaa peliä ja onnistuimme siinä suhteellisen hyvin. Emme ehkä pelanneet parasta peliämme, mutta siitä kunnia myös vastustajalle. Tämä voitto toi taas lisää nälkää Suomen mestaruuden metsästykseen, Lehtoranta sanoo.

Sattumalta maajoukkueen konkariksi

Seurajoukkueensa lisäksi Lehtoranta kuuluu maajoukkueen vakiokalustoon. Hän oli helmikuun alkupäivinä Portugalissa mukana EM-karsinnoissa, kun Suomi taipui Belgialle ja Ukrainalle. Lokakuussa 30 vuotta täyttävästä Lehtorannasta on tullut varkain koko maajoukkueen vanhin ja kokenein pelaaja 67 aikuisten maaottelullaan. Viime kesänä hänestä leivottiin maajoukkueen kapteeni.

LEHTIKUVA Linda-Lotta Lehtoranta
Linda Lehtorannalla on uransa aikana mennyt kahdesti akillesjänne poikki, mutta hän ei ole luovuttanut, vaan on palannut tositoimiin entistä parempana pelaajana. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

– En olisi nuorempana voinut kuvitellakaan olevani jossain vaiheessa maajoukkuekapteeni, en edes oman seurajoukkueeni. Loukkaantumiset ja kentällä saamani vastuu ovat kuitenkin kasvattaneet minua ihmisenä ja antaneet itseluottamusta, Lehtoranta tuumaa.

– Uskon, että minulta halutaan esimerkillisyyttä ja tietysti kokemukseni kautta uskallan sanoa oman mielipiteeni asioista, hän jatkaa.

Cupin mestaruuden jälkeen Peli-Karhuilla on vain yksi tavoite – voittaa jälleen Suomen mestaruus. Nyt se olisi jopa mahdollista saavuttaa ilman ensimmäistäkään tappiota.

– Suomen mestaruus on ensimmäisenä tavoitteena, mutta olihan se siistiä voittaa pytty puhtaalla pelillä. Kieltämättä tappiottomaan saldoon pääseminen jyskyttää takaraivossa, mutta nyt on vain mentävä ottelu kerrallaan, Lehtoranta toteaa.

Peli-Karhut kohtaa tänään Forssan Alun naisten Korisliigassa.

Lue myös:

PeKa ei jättänyt mitään sattuman varaan – cup-pokaali taas palkintokaappiin lähes näytöstyyliin

Katso tallenne: PeKa juhlii Suomen cupin mestaruutta

Awak Kuier taisteli Ukrainaa vastaan komealla pistelukemallaan – Suomen EM-karsinnat päättyivät silti tappioon

Tällaista on suomalaisen superlahjakkuuden elämä ammattilaisena Sisiliassa – Awak Kuier kertoo, miksi haluaa jatkaa Italiassa, vaikka saisi sopimuksen maailman kovimpaan sarjaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat