Kommentti: Auston Matthewsin maalitahti NHL:ssä on älytön – jopa 50 maalia 56 ottelussa on mahdollista

Toronto Maple Leafsin Auston Matthews saa maalitehtailussaan etua NHL:n koronakauden divisioonajaosta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Auston Matthews laukoo.
Auston Matthews on tällä kaudella summannut 15 ottelusta tehot 13+7=20. Getty Images

Viiteenkymmeneen maaliin yltäminen ei ole ollut NHL:ssä viime vuosina helppoa. Itse asiassa 2010-luvulla maagisen rajan yli ylsi ainoastaan viisi pelaajaa: Aleksandr Ovetshkin neljä kertaa, Steven Stamkos, Jevgeni Malkin, Corey Perry ja Leon Draisaitl kukin kertaalleen.

Nyt tätä temppua yrittää 56 ottelun runkosarjassa Toronton Auston Matthews.

Kun puhutaan maailman parhaasta maalintekijästä juuri nyt, Matthewsia on vaikea sivuuttaa keskustelusta. Amerikkalaishyökkääjän piti olla kesän 2016 varaustilaisuuden toiseksi paras maalintekijä Patrik Laineen jälkeen, mutta toistaiseksi Laineesta ei ole ollut vastaamaan Leafs-hyökkääjän maalimääriin – eikä tämä ole kritiikkiä 144 NHL-osuman Laineelle.

Matthews yksinkertaisesti sylkee maaleja käsittämättömällä tahdilla.

Vain tulokaskaudellaan Auston Matthews on jäänyt alle 0,5 ottelukohtaisen maalikeskiarvon ja silloinkin maaleja kirjattiin tilille neljäkymmentä. Sittemmin maaleja on syntynyt 131 kappaletta 215 ottelussa, siis 0,60 osumaa ottelua kohden. Vain Washingtonin Ovetshkin (0,63) on yltänyt kolmen edellisvuoden aikana kovempaan tahtiin.

Jos koronapandemian keskeyttämä mennyt kausi yhdistettäisiin alkaneen kauden kanssa 82 ottelun kokonaisuudeksi, Matthews olisi tehnyt viimeiselle kokonaiselle kaudelle 58 maalia. Vertailuksi lienee syytä mainita, että 2000-luvulla 58 osumaan ovat yltäneet sellaiset pelaajat kuin Ovetshkin, Stamkos ja Pavel Bure.

Vaikka Matthews ei profiloidu puhtaaksi maalintekijätyypiksi, hänen maalitekotaitonsa ja ennen muuta tahti huimaavat.

Auston Matthews lähikuvassa.
Auston Matthews tekee maaleja todella kovalla tahdilla. Getty Images

Sen jälkeen, kun Matthews tuli NHL:ään syksyllä 2016, Ovetshkin on tehnyt 15 maalia enemmän kuin Toronton yhdysvaltalaistähti, mutta pelannut myös 25 ottelua enemmän. Jos tarkastellaan tehtyjä maaleja pelattua tuntia kohden viiden edelliskauden osalta, Matthewsin 1,57 on täysin omaa luokkaansa.

Kauas taakse jäävät Ovetshkinin (1,27) lisäksi David Pastrnak (1,19), Laine (1,05) sekä Stamkos (1,01).

Kiehtovaa on myös se, miten monella eri tavalla Matthews pystyy maaleja tekemään. Sulavat ja nopeat kädet mahdollistavat operoinnin aivan lähietäisyydellä, mutta erinomainen laukaus antaa mahdollisuuden kurittaa veskareita myös kauempaa. Laukaus lähtee myös suoraan syötöstä kovaa ja tarkasti usein vaikeistakin asennoista.

Toki paikoille pääsyyn vaaditaan myös poikkeuksellinen vainu.

Huomionarvoista myös on, ettei Matthews ole tarvinnut ylivoimapeliä tuekseen samalla tavalla kuin monet liigan huippuhyökkääjistä. Vaikka Matthews on pelannut reilun neljän kauden aikana 25 ottelua vähemmän kuin Ovetshkin, tämä on tehnyt tasaviisikoin kymmenen maalia venäläistähteä enemmän.

Matthewsin 130 tasaviisikoin tehtyä osumaa on sekin selkeästi liigan paras noteeraus viiden edelliskauden osalta.

Kääntäen: siinä, missä Ovetshkin, Laine, Pastrnak, Draisaitl ja Stamkos ovat kaikki tehneet viidellä edelliskaudella yli 50 ylivoimaosumaa, 44 ylivoimamaalin Matthews löytyy tilastosta vasta sijalta 15. Jos katseet käännetään ylivoimapisteisiin, Leafsin ykköstykki ei yllä lähellekään kärkisijoja.

Mutta nyt puhutaan maalinteosta. Mikäli maailmanlaajuinen pandemia ei olisi keskeyttänyt kautta 2019–2020, Matthews olisi rikkonut 50 maalin rajan urallaan ensimmäisen kerran menneellä kaudella. Nyt käsillä saattaa kuitenkin olla vielä kovempi sensaatio, mikäli Toronto saa vietyä läpi kokonaisen 56 ottelun runkosarjan.

Matthews on nimittäin takonut 15 ensimmäisessä ottelussa 13 osumaa.

Voisiko Matthews tehdä 50 osumaa 56 ottelussa? Rehellisyyden nimissä savotta kuulostaa hirvittävältä, mutta ei sen saavuttamista mahdottomana voi missään tapauksessa pitää. Paitsi että Matthews on kiistatta hirmuisessa vedossa – ollut jo pitkään – myös uusi lohkojako tarjoaa jenkkihyökkääjälle poikkeuksellisen mahdollisuuden hirmuisen maalisaldon kasaamiseen.

Joukkuetoverit onnittelevat Auston Matthewsia maalista.
Auston Matthews on sekä tasaviisikoin että ylivoimalla todella vaarallinen maalintekijä. Getty Images

Kun mietitään Kanadan divisioonassa pelaavien joukkueiden puolustus- ja maalivahtiosastoja ennakkoon, niin niiden ei voida suoranaisesti katsoa heikentävän Matthewsin mahdollisuuksia. Heittopussi Ottawalla ei ole alkeellistakaan hajua viisikkopuolustamisen perusajatuksesta, eivätkä Vancouver tai Edmonton paljon kummempia ole.

Matthewsin 13 maalista 11 on syntynyt edellä mainittuja kolmea joukkuetta vastaan. Edmontonia ja Vancouveria vastaan Matthews ei ole jäänyt vielä kertaakaan ilman osumia – ja nyt on tärkeää muistaa, että Toronto pelaa runkosarjassa ainoastaan oman divisioonansa joukkueita vastaan.

Aliarvioimatta ketään voi hyvällä syyllä todeta, ettei pohjoisen lohkossa pelaa Toronton ohella yhtäkään potentiaalista pudotuspelimenestyjää.

Jos Matthewsin maalimääristä puhutaan, divisioonajaolla on valtava merkitys – eikä kyse ole siitä, etteikö tämä olisi onnistunut aiemmilla kausilla myös huippujoukkueita vastaan. Mutta onhan tilanne hieman erilainen nyt, kun Toronton divisioonasta ovat kadonneet Tampan ja Bostonin kaltaiset huippujoukkueet.

Eli 50/56? Miksi ei.

Lue myös:

Kevin Lankinen nousi NHL-talven sensaatioksi – "Hieno tarina siitä, miten joku uskoo omaan juttuunsa ja on valmis tekemään mitä tahansa noustakseen huipulle"

Koronasta toipuneella Teuvo Teräväisellä hurja neljän tehopisteen ilta, Aho säesti tehoin 1+1 Laineen Columbuksen kaatoa – Barkov loisti hallitsevan mestarin kaadossa

Kommentti: Barkovin rinnalle kaapattiin kultakimpale, joka on yksi NHL-kauden kuumista sensaatioista

Patrik Laine saa kehut Jarmo Kekäläiseltä – suomalaispomo avaa Ylelle kohutun NHL-seuransa kulttuuria, jossa kellekään ei suoda erityiskohtelua

Jarmo Kekäläiseltä paljastus Ylelle: on alustavasti kysynyt Mikko Koivua töihin Columbukseen – "Todella moni pelaaja saisi ottaa oppia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat