Hyppää sisältöön

Ampumahiihtäjä Mari Eder nollaa pettymykset tavalla, jota harva hänet tuntevakaan uskoisi: "Runot kyllä jäävät pöytälaatikkoon"

Ampumahiihtäjä Mari Eder, 33, rauhoittuu lukemalla. Tunteet hän purkaa paperille.

Mari Eder sanoo, että kirjojen lukeminen on parantanut hänen keskittymiskykyään. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Lapsena Mari Eder oli aina liikkeessä, ja rauhoittuminen oli pitkään vaikeaa. Aikuisiällä ampumahiihtäjä löysi kirjoista keinon rentoutumiseen ja tavan päästä pois elektronisilta laitteilta.

Nykyisin Eder pakkaa kilpailureissuillekin vinon pinon kirjoja, joista tavallisesti suuri osa on rikosromaaneja.

– Lukeminen kehittää kieltä, tunneälyä, sosiaalisia taitoja ja empatiakykyä sekä sivistää. Vaikka tarina olisi fiktiivinen, siinä on aina jotain, mistä voi oppia ja ymmärtää. Koen, että se laajentaa omaa maailmankuvaani, Eder kertoo.

Pääasiallisesti Eder lukee romaanit suomeksi, koska siten hän pääsee irti arjesta, jossa itävaltalaisen miehen kanssa naimisissa oleva Eder käyttää lähinnä englantia ja saksaa. Eder myös opiskelee kieliä lukemalla.

Lapsena lukeminen alkoi Aku Ankoilla, ja niitä ampumahiihtäjä lukee edelleen, niin englanniksi kuin saksaksi.

– Koen että kieli on lapsena kehittynyt niistä lehdistä aika paljon ja ne ovat äärimmäisen hyviä monipuolistamaan kieltä, kun opettelee vieraita kieliä.

Eniten Mari Eder odottaa Jo Nesbön uusimpia kirjoja. Kotimaisesta tarjonnasta hänen suosikkeihinsa kuuluvat Miika Nousiaisen ja Tuomas Kyrön kirjat. Tänä syksynä Eder luki myös yhdistetyn päävalmentajan Petter Kukkosen esikoisteoksen. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kielikylvyt ovat saaneet Ederin palaamaan jo luettuihin kirjoihin, kuten Dan Brownin tuotantoon. Hän on lukenut kirjat ensin suomeksi ja myöhemmin englanniksi.

Jonain päivänä Ederin tavoitteena on koluta yhden lempikirjailijansa tuotantoa kolmannen kerran läpi, silloin saksaksi.

– Nyt olen saksassa ehkä vielä Aku Ankka -vaiheessa.

Runoja pöytälaatikkoon

Lukemisen lisäksi kirjoittaminen on Ederille tärkeää. Kynään hän tarttuu epäsäännöllisin väliajoin, mutta esimerkiksi pettymykset ovat hetkiä, jolloin tunteet on sanoitettava.

– Kirjoitan eniten silloin, kun tulee tunne, joka tarvitsee purkaa. Veikkaan, että se on aiemmin näkynyt enemmän sosiaalisen median teksteissäni. Nykyisin se on karsiutunut, kun maailma menee enemmän kuvan muotoon ja siinä päästää ihmiset aika lähelle, jos kirjoittaa laajasti.

Ederin pöytälaatikkoon on kertynyt tiivistelmiä koetuista tunteista esimerkiksi runoina.

– Se on varmaan aika yllättävää, jos minua yhtään tuntee. Ja ne runot kyllä jäävätkin pöytälaatikkoon.

Neljä vuotta sitten Eder pääsi sanoittamaan elämänsä hienoimpia hetkiä Suomen Kuvalehden artikkeliin (siirryt toiseen palveluun). Se tuntui ampumahiihtäjästä tärkeältä ja isolta asialta, sillä lehtijutussa hän pääsi käyttämään omaa luovuuttaan ja kertomaan tarinansa omin sanoin.

Kokemuksesta huolimatta pitkien tekstien, kuten kirjan kirjoittaminen on Ederistä kaukainen ajatus, sillä päivittäinen kirjoittaminen tuntuu hänestä ahdistavalta.

Yksin puurtamista hän ei kuitenkaan kirjoittamisessa vierastaisi.

– Vaikka olen aika ulospäin suuntautunut, minussa on myös vetäytyvä puoli ja epäsosiaalinen puoli. Sitä en vierasta.

Lue myös:

.
.