Hyppää sisältöön

Annika Saarikko antoi liikunnan ja urheilun tasa-arvolupauksen: "Kiinnitetään entistä enemmän huomiota"

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan liikunta-alalla on jo nähty myönteistä kehitystä resurssien jakautaumisen suhteen.

Annika Saarikkko rohkaisi myös oman puolueensa edustajia kiinnittämään huomiota tasa-arvoon liikunnan ja urheilun toimista päätettäessä. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko lupaa, että valtion rahoilla tehtävässä liikuntapaikkarakentamisessa kiinnitetään jatkossa aiempaa enemmän huomiota tasa-arvoon.

Saarikko kertoi lupauksestaan tiistaina Tehdään enemmän, tehdään paremmin! -nimisessä keskustelutilaisuudessa. Tilaisuutta olivat järjestämässä Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke, Helsingin kaupunki ja Yle Urheilu.

Saarikko myös haastoi kuntapäättäjiä ottamaan tasa-arvon paremmin huomioon liikunnan ja vapaa-ajan ratkaisuissa omissa kotikunnissaan.

– Lupaan, että valtion rahoilla tai taloudellisella tuella tehtävissä liikuntapaikkojen rakentamisessa kiinnitetään entistä enemmän huomiota tasa-arvon toteutumiseen. Tasa-arvon ja erilaisten tarpeiden on korostuttava hankinnoissa ja listan arvojärjestyksessä nykyistä enemmän, Saarikko linjasi.

Saarikko myös muistutti puheessaan, että opetus- ja kulttuuriministeriö on jo nyt vaatinut valtionavustuksien osana hakijoilta suunnitelmia sukupuolen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta.

– Näihin suunnitelmiin velvoitetaan sisältyvän analyysi nykytilasta, aikataulutetut kehittämistoimenpiteet sekä niiden seurannan. Näiden avulla me pääsemme tulevaisuudessa sukupuolten tasa-arvossa eteenpäin.

Saarikko myös totesi, että liikunta-alalla on nähty viime vuosina myönteisiä asioita resurssien jakautumisen suhteen. Saarikko nosti esiin niin ikään vuonna 2019 tehdyn päätöksen, jonka mukaan Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajille taattiin samanlaiset palkkiot miehiin verrattuna voitoista ja tasapeleistä.

– Se ei kuitenkaan riitä. Naisurheilijoiden euro on edelleenkin hyvin pieni verrattuna miehiin, joten työtä riittää tehtäväksi ammattimaisen urheilun saralla vielä runsaasti, Saarikko painotti.

Lue myös:

.
.