1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Helmarien puolustaja sai seurakavereiltaan täystyrmäyksen Suomen peliolosuhteista tärkeän Portugali-ottelun alla: "Eihän siinä säässä voi pelata"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa huipputärkeän EM-karsintaottelun perjantaina kotikentällään Portugalia vastaan.

Emma Koivisto edustaa Englannin Superliigassa Brightonia. Kuva: AOP/Matti Raivio

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Emma Koivisto lähtee hakemaan perjantaina toista isoa voittoa lyhyen ajan sisään. Helmarit kohtaa EM-karsinnoissa Portugalin, ja voitto varmistaisi Suomelle paikan EM-kisoihin.

Koiviston helmikuuhun on jo mahtunut yksi suuri voitto. Koivisto siirtyi helmikuun alussa Englannin Superliigassa pelaavaan Brightoniin ja pääsi heti ensitöikseen päättämään suurseura Chelsean 33 ottelun tappiottoman putken. Sarjan kärkijoukkue Chelsea taipui Brightonille 1–2.

– Se oli unelmastartti ja yllätysvoitto. Tuntui hyvältä, että sain tuollaisessa pelissä pelata ensimmäiset minuutit uudessa seurassa, Koivisto kertoo Yle Urheilulle.

Koivisto on jo huomannut Englannissa eroja Ruotsin pääsarjaan, jossa hän pelasi edelliset kolme kautta. Englannin Superliiga on Euroopan kovatasoisempia sarjoja Saksan ja Ranskan liigojen kanssa.

– Tempo on treeneissä ja peleissä kovempi. Myös voimaharjoitteluun keskitytään enemmän. Todella moni pelaaja on halunnut viime aikoina siirtyä Englantiin pelaamaan.

Brightonissa pelaa suomalaisista myös Nora Heroum. Koivisto kiittelee Heroumia, jolta on saanut apua uudessa miljöössä. Kolme vuotta Yhdysvalloissa asunut Koivisto on tarvinnut neuvoa myös kielen kanssa.

– Aksentteja on vaikea ymmärtää. Tuntuu kuin joutuisi uudestaan opettelemaan englannin kielen. On paljon yksittäisiä sanoja, mitä en ole kuullut, Koivisto kertoo.

Suomi on pelannut EM-karsinnoissa loistavasti. Kuva: AOP

"Voimme jatkaa samalla tyylillä"

Nyt Koiviston katse on perjantaisessa EM-karsintaottelussa Portugalia vastaan.

Lohkokärjessä majaileva Suomi pelasi Portugalin kanssa 1–1-tasapelin marraskuussa. Molemmat joukkueet ovat 16 pisteessä.

Helmareiden karsinnat ovat sujuneet mainiosti.

Suomella on alla upea 1–0-voitto Skotlannista joulukuun alusta, joka ratkesi Amanda Rantasen uskomattomalla maalilla ottelun viimeisillä sekunneilla.

Joukkueen kokoontuminen yhteen kuukausien tauon jälkeen onkin tuntunut Koiviston mukaan heti hyvältä. Portugalin hyökkäyspeliä käytiin läpi ensimmäisenä.

Koiviston mielestä Portugalilla on enemmän paineita, ja Suomi voi lähteä otteluun rennommin.

– Voimme jatkaa samalla tyylillä, mitä aiemmin karsinnoissa. Meidän suurin vahvuus on, että olemme pelanneet joukkueena ja haluamme voittaa eniten.

Suomi päättää karsinnat Kyprosta vastaan ensi viikolla.

Tärkeä peli pakkasessa

Perjantain otteluun liittyy vahvasti olosuhteet. Ottelupäivälle Helsingin Töölöön on ennustettu noin kymmenen asteen pakkasta.

Koivisto kertoo, että Englannin pääsarjassa valitusta kuuluu kentällä jo muutaman asteen pakkasessa. Koivisto mainitsi perjantain otteluolosuhteista myös joukkuekavereilleen.

– Eihän siinä säässä voi pelata, he sanoivat.

Kymmenen asteen pakkasessa pelaaminen onnistuu Koiviston mukaan vielä hyvin. Sen jälkeen tulee enemmän haasteita. Riskit loukkaantumiselle lisääntyvät ja pelikenttä on liukas.

– Kylmä ilma vaikuttaa hengitykseen. Siihenkin tottuu pelin aikana. Pitää kuitenkin toivoa, ettei pakkanen nouse 15 asteen tuntumaan. Jos se pysyy alle kymmenessä asteessa, niin se on ok.

Kylmästä ilmasta on kuitenkin etua Suomelle, Koivisto uskoo.

– Portugalilaisille Suomen sää tulee järkytyksenä. Suomalaiset ovat tottuneet tähän.

Ottelutapahtuman viimeinen tarkistus on pelipäivän aamuna, jolloin tuomari sekä Euroopan jalkapalloliitto Uefa päättävät ottelujärjestelyistä. Varapaikka pelille on Talin jalkapallohalli, jos pakkasta on päälle 15 asteen, joka on Uefan pakkasraja.

Suomen pelin voi katsoa TV2:sta perjantaina. Lähetys alkaa klo 18.

Lue myös:

Kova pakkanen aiheuttaa Helmareiden huipputärkeään otteluun päänvaivaa – vaihtoehdot vähissä, jos on liian kylmä: "Uefa ei varmastikaan päästä halliin"

Maajoukkueen luottopuolustaja Emma Koivisto siirtyy Englannin pääsarjaan