Kun kilpailuvietti ei katoa

Nuorempien hiihtäjien haastaminen on Riitta-Liisa Roposelle jo tuttua MM-kisoissa.

Roponen, 42, on Oberstdorfin hiihdon MM-kisojen kokeneimpia urheilijoita. Hän osallistuu jo uransa yhdeksänsiin aikuisten MM-kisoihin.

Ensimmäistä kertaa Roponen oli mukana MM-kisoissa jo Val di Fiemmessä 2003. Sen jälkeen vain Lahden MM-hiihdot 2017 ovat jääneet väliin.

Uransa alkutaipaleella hänet tunnettiin Riitta-Liisa Lassilana. Lassila meni hiihtovalmentaja Toni Roposen kanssa naimisiin, ja Toni on toiminut valmentajana vuodesta 2006 lähtien.

Roposet ovat asuneet viime vuosina Yhdysvalloissa Coloradossa.

Ensimmäisen MM-mitalinsa Roponen sai Oberstdorfin MM-kisojen sprinttiviestissä 2005. Kaksi vuotta myöhemmin Roponen voitti maailmanmestaruuden Virpi Kuitusen kanssa samassa lajissa.

Roposella on yhteensä kuusi MM-mitalia ja yksi olympiamitali. Roponen on voittanut kerran maailmancupin osakilpailun, vuonna 2009 Falunissa.

Haukiputaalta lähtöisin oleva Roponen on tunnettu vapaan hiihtotavan spesialistina. Perinteisellä tyylillä hän kisaa harvemmin.

Viime vuosina Roposelle treeniseuraa on tuonut myös oma lapsi. Ida Roponen harjoittelee niin ikään systemaattisesti hiihtoa. Roponen on aina korostanut perheensä merkitystä urheilussa.

Paljon rennompaa, ettei ole vain hiihtoa elämässä, Roponen kertoi vuonna 2007.

Roponen on säilyttänyt tasonsa maailman huipulla hämmästyttävän hienosti. 2018 joulukuussa hän hiihti maailmancupissa kymmenen parhaan joukkoon.

Kesällä 2020 Roponen kertoi lisänneensä harjoitusmääriä. Helmikuun SM-hiihdoissa Roponen voittikin jo uransa 20:nen SM-kullan.

Päämatkansa 10 kilometrin vapaan hiihtotavan pariin Roponen pääsee MM-ladulla huomenna tiistaina. Roponen tavoittelee paikkaa myös naisten viestijoukkueessa.

Viimeksi olin 13:s, joten siinä on hyvä tavoite. Se vaatii äärimmäistä onnistumista. Kroppa ja mieli ovat kuitenkin hyvässä kunnossa.

Nähdäänkö Roponen vielä ensi talven olympialaisissa?

Hoksasin vasta tässä elokuussa Vuokatin leirillä sen, kuinka lähellä ne kisat on. Miksipä ei?

Tekijät

Toimittaja

Joel Holma

Lähteet

  • Videot: Ylen arkisto. Kuvat: Lehtikuva, AOP, Gettyimages ja Tomi Hänninen.

Julkaistu 1.3.

Juttua muokattu 1.3. klo 10.42: Roposelle ei ole luvattu paikkaa viestijoukkueessa, kuten jutussa aluksi väitettiin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat