Hyppää sisältöön

Samu Torsti toi Suomelle parhaan sijoituksen alppihiihdon MM-kisoissa kuuteen vuoteen – asiantuntija odottaa kovaa tulosta suurpujottelusta

Samu Torsti laski uransa parhaan sijoituksen MM-rinteillä.

Samu Torstin tiistain sijoitus on paras suomalaistulos MM-kisoissa kuuteen vuoteen. Kuva: Getty Images

Samu Torsti laski tiistaina alppihiihdon paripujottelun finaaliin. Torsti lähti kisaan numerolla 41 ja pudotuskierroksella vastaan asettui Ranskan Mathieu Faivren. Faivre eteni lopulta mestariksi asti.

Torstin 12. sijoitus oli paras suomalaistulos alppihiihdon MM-kisoissa kuuteen vuoteen. Yle Urheilun alppiasiantuntija Marcus Sandell arvioi, että Torstin sijoitus ei ollut mikään yllätys.

– Hän laski omalla tasollaan, mikä oli aika kiva. Hän on osoittanut, että tämä kausi on ollut hyvä, hän on ottanut suuria askeleita eteenpäin.

Sandell sanoo, että Torsti on laskenut kauden vähäisissä maailmancup-kisoissa samaa vauhtia, mutta tehnyt niissä jonkin verran virheitä.

– Nyt oli sellaista Samua ilman suurempia virheitä. Se, että on kahdestoista maailmanmestaruuskisoissa, on äärimmäisen hyvä juttu. Toivotaan, että menestys antaa hänelle hyvän buustin ja itseluottamuksen perjantain suurpujotteluun

Perjantain päälajissaan suurpujottelussa Torsti saa hyvän lähtönumeron, koska MM-kisoissa on vähemmän laskijoita kuin maailmancupissa.

– Jos hän saa samanlaisen hyvän itseluottamuksen ja päättäväisyyden kisan aikana, näen, että mahdollisuus on nousta viidentoista joukkoon, mikä on myös hänen oma tavoitteensa. Se olisi jo ihan mahtava suoritus, Sandell pohtii.

Tunnollinen laskija

Entinen alppihiihtäjä Marcus Sandell on laskenut kisoja yhdessä syyskuussa 30 vuotta täyttävän Torstin kanssa ja seurannut urheilijan kehitystä kokemattomasta kokeneeksi.

– Samu on erittäin tunnollinen ja aika analysoiva. Hän on kehittynyt vuosien aikana. Näin sivusta, miten hän kehittyi ja muuttui maailmancup-laskijaksi. Se vaatii aina tietynlaista ymmärrystä sekä tekniikasta että taktiikasta. Ja varsinkin taktista osaamista Samu on kehittänyt ja tehnyt töitä.

Samu Torsti ei päässyt puolivälieriin MM-parisuurpujottelussa

– Se, että breikkaa yhdessä lajissa läpi maailmancupin kiertueen, ei missään nimessä ole helppoa. Tietynlainen periksiantamattomuus, joka hänellä on ollut. Hän on ollut monta vuotta tosi lähellä päästä maailmancupissa starttaamaan kolmenkymmenen joukkoon, mikä helpottaa tekemistä valtavasti. Hän on taistellut siinä pisteessä aika pitkään.

Torsti on vaihtanut tähän kauteen suksimerkkiä ja harjoitellut elokuusta asti Ruotsin maajoukkueen kanssa. Nämä asiat edesauttavat hyviin suorituksiin ja auttavat askeleissa eteenpäin.

Torstin tämän kauden maailmancupin tuloksista ainoa pisteille riittänyt sijoitus on ollut 27:s Santa Caterinassa.

– Hän on menossa kolmenkymmenen joukkoon melko pian. Nyt toivotaan, että kisoja ei peruuteta ja hän saa mahdollisuuksia toteuttaa omaa tekemistä, Sandell arvioi.

Alppihiihdon MM-kisoja voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Samu Torstille finaalipaikka ja uran paras MM-sijoitus parisuurpujottelussa – suomalaisen pudottanut Mathieu Faivre voitti kultaa