1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Maajoukkuekoripallo

Susijengi ulvoo kohti EM-kisoja Petteri Koposen johdolla – varmistuuko tänään paikka lopputurnaukseen? Sveitsi vastassa TV1:ssä kello 13.55

Suomen miesten koripallomaajoukkue on jo EM-kisojen porteilla. Pääset lähetykseen klo 13.55 klikkaamalla jutun kuvaa.

Petteri Koponen

Suomen miesten koripallomaajoukkue on kovan paikan edessä, kun vastassa on perjantaina Sveitsi EM-karsinnan mahdollisesti ratkaisevassa ottelussa Tbilisissä. Voitto veisi Suomen hyvin lähelle paikkaa ensi vuonna pelattavaan lopputurnaukseen, ja paperilla Suomen kokoonpano on vahvempi kuin edellisissä marraskuun karsintapeleissä.

Korona-ajan arvaamattomuus tuli tosin taas selväksi edellispelien alla marraskuussa, kun Petteri Koposen piti tehdä kauan odotettu paluunsa maajoukkueeseen. Koponen joutui kuitenkin virusaltistuksen takia jäämään pois. Tällä kertaa Koposen ja kaikkien muidenkin matkassa olevien suomalaispelaajien pitäisi olla käytettävissä.

– Tällä hetkellä joo, sen perusteella että treenit loppuivat äsken. Ei ole uutisoitavaa, Suomen apuvalmentaja Lassi Tuovi kertoi torstai-iltapäivänä puhelimitse Tbilisistä.

Sveitsiltä sen sijaan puuttuu pelistä joukkueen tärkeimpiin isoihin miehiin kuuluva Patrick Baldassare, joka on karahtanut koronamääräyksiin.

"Vahvempi joukkue kuin marraskuussa"

Voitto Serbiasta todisti silti Sveitsin vaarallisuuden. Suomi kampesi vuosi sitten Fribourgissa 69–64-vierasvoiton Sveitsistä, mutta ottelun ensimmäinen vartti oli suomalaisilta katastrofaalinen. Sasu Salin pommitti 25 pistettä, mutta yksikään toinen suomalaispelaaja ei ylittänyt kymmentä pistettä.

– Ensimmäinen asia on, että Sveitsi hakee paljon hyökkäyslevyjä. Ne pitää saada pois, Tuovi aloittaa Sveitsin analysoinnin.

Sveitsi pelaa pääosin vapaamuotoista, nopeaa peliä, jossa jokainen pelaaja on koko ajan valmis haastamaan vartijansa.

– Toisaalta heillä on myös todella paljon korisyöttöjä, joten heillä on myös kollektiivisuutta, vaikka on myös paljon yksi vastaan yksi -haastamista.

Mitkä lääkkeet purevat Sveitsiin?

Sveitsi heittää paljon kolmosia, ja ison osan heittopaikoista luo takamies Jonathan Kazadi. Palloscreenien puolustaminen on yksi Suomen puolustuksen avainasioista perjantain ottelussa.

– Meidän pitää tietää match upit (taisteluparit), emme voi puolustaa palloscreeneja samalla tavalla kahta erilaista pointtia vastaan. Meidän pitää tietää, mitä teemme tiettyjen pallollisten ja tiettyjen isojen kanssa, meidän täytyy tietää mistä Kazadi tekee omat pisteensä, Tuovi luetteli.

Tässä auttaa, että Suomella on marraskuuta enemmän hyvin liikkuvia isoja miehiä matkassa. Mikael Jantunen ja Alex Murphy voivat Sveitsiä vastaan puolustaa kolmea isointa pelipaikkaa, Tuovi ennakoi.

– Kyllä uskomme, että meillä on vahvempi joukkue kuin marraskuussa. On ihan selvä, että Erik Murphy ja Alex Murphy tuovat meille hyvin heittäviä heittäviä isoja miehiä lisää, ja meillä on omaan peliin käytössä enemmän optioita. Sveitsi pelaa välillä urheilullisella pienellä viisikolla, mutta tähänkin meillä on nyt selvästi monipuolisempi joukkkue.

Suomen ja Sveitsin koripallon EM-karsintaottelu perjantaina TV1:ssä kello 13.55.

Lue myös:

Muun muassa Petteri Koponen palaa miesten koripallomaajoukkueeseen