Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Robert Helenius on joutunut ihmeellisen pelin uhriksi – amerikkalaisen promootioyhtiön toiminta luo tarpeettoman uhkan suomalaisen koko uralle

Robert Helenius on joutunut keskelle soppaa, joka haittaa hänen valmistautumistaan elämänsä suurimpaan otteluun, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Joel Holma.

Robert Helenius
Robert Helenius 2020
Robert Helenius on toivonut pääsevänsä kehään mahdollisimman pian.Michael Owens/Getty Images

Ottelu on syksyllä. Ei kun joulukuussa. Siirretäänkin se tammikuun loppuun. No ei se ole vielä silloinkaan. Ehkä maaliskuussa. Tai itse asiassa...

Tätä pyörittelyä raskaan sarjan nyrkkeilijä Robert Helenius on joutunut kuuntelemaan jo monta kuukautta.

Koko tämän ajan on ollut käytännössä selvää, että Helenius kohtaa uusintaottelussa Yhdysvalloissa asuvan puolalaisen Adam Kownackin. Helenius yllätti vajaa vuosi sitten tyrmäämällä top 10 -kerhoon kuuluneen puolalaisen neljännessä erässä. Toinen voitto Kownackista avaisi Heleniukselle kenties oven jo MM-otteluun asti. Kukaan suomalainen ei ole koskaan otellut raskaan sarjan MM-vyöstä.

Helenius on tähdännyt kuntohuippuaan kotonaan Ahvenanmaalla loppusyksystä saakka, mutta ottelun ajankohtaa ei vahvistettu.
Joulukuussa ottelua kaavailtiin tammikuun lopulle, mutta syystä tai toisesta suunnitelma ei toteutunut. Nyt ottelulla ei ole ajankohtaa (siirryt toiseen palveluun), Iltalehti uutisoi.

Helenius Kownacki
Adam Kownackin ja Robert Heleniuksen uusintaottelu ei ole vielä selvillä.Michael Owens/Getty Image

Kuntohuipun ajoittaminen on nyrkkeilyssä tärkeässä osassa. Sparrileireillä otteluun valmistautuva nyrkkeilijä piiskaa itseään huippuiskuun yleensä reilun kuukauden verran. Nyt Heleniuksen sparrikaverit on lähetetty kotiin.

Tilanne on kaikkea muuta kuin edullinen Heleniukselle. 37 vuotta tammikuussa täyttänyt Helenius ei ole enää nuori urheilija, ja jokainen menetetty kuukausi on pois suomalaisen MM-suunnitelmasta. Loukkaantumisten riski jatkuvilla sparrileireillä myös kasvaa, ja Heleniuksen aiempi loukkaantumishistoria on kaikkien tiedossa.

Otteluun tähtääminen on äärimmäisen haastavaa ja ennen kaikkea turhauttavaa, kun ottelupäivää ei ole lyöty lukkoon.

Tästä voi syyttää vain amerikkalaista promootioyhtiötä PBC:tä, jonka kanssa Helenius on sopinut tulevasta ottelusta.

PBC:n toiminta pandemian aikana herättää ihmetystä. Ottelu voitaisiin järjestää ilman yleisöä. Ilmeisesti juuri yleisön saaminen otteluun on yksi asia, mitä siirrolla tavoitellaan. Nyrkkeilyssä on nähty jo pandemian aikana useita turvallisesti järjestettyjä huippuotteluita tyhjille katsomoille. Miksi ei Helenius–Kownackia?

PBC:n tyyli siirtää ottelua jatkuvasti kuukausi kerrallaan on kaikista huonoin vaihtoehto. Parempi vaihtoehto olisi, että ottelua siirretään kerralla kunnolla. Nyt tuntuu, että järjestäjät vetävät nenästä Suomi-poikia.

Nyrkkeilijä Robert Helenius
Robert Helenius yllätti koko nyrkkeilymaailman viime maaliskuussa ja on noussut monissa spekulaatioissa varteenotettavaksi MM-otteluun.Getty Images

Kärsiikö Adam Kownacki siirrosta yhtä paljon kuin Helenius?

Ainakin Yhdysvalloissa harjoitteleva Kownacki on lähempänä tulevaa ottelupaikkaa ja todennäköisesti paremmin tietoinen tulevasta. Heleniuksen manageri Markus Sundman kertoi jo heinäkuussa Yle Urheilulle, että ottelua kaavaillaan Yhdysvaltoihin. Ottelu olisi Kownackin kotiareenalla.

Heleniusta viisi vuotta nuorempi Kownacki on mediassa toistellut jatkuvasti uusintaottelusta. Hän on muistuttanut haastatteluissa Heleniukselle kokemastaan uran ensimmäisestä tappiostaan. Sitä ei ole ollut helppoa niellä. Ja tuskin Kownacki pystyisi sulattamaan toista tappiota yhtä helposti, jos kovakuntoinen Nordic Nightmare tyrmäisi jälleen.

Kownacki on Heleniuksen näkökulmasta sopiva vastustaja, koska puolalaisen nyrkkeilytyyli on kuin tehty suomalaisen kovia vastalyöntejä varten. Normaaliolosuhteissa uusintaottelun lähtökohdat olisivatkin Heleniuksen puolella.

Ottelun siirtäminen tekee kohtaamisesta kuitenkin arvaamattomamman, mikä ei ole suomalaisen etu.

Siirtorumba tuskin sapettaa Kownackia niin paljoa.

Lue myös:

Robert Heleniuksen seuraavasta ottelusta on tehty sopimus – manageri selittää kimurantteja kuvioita, jotka tähtäävät Anthony Joshuan haastamiseen

Robert Heleniuksen manageri paljastaa Yle Urheilulle, keitä huippunimiä parhaillaan pyöritellään suomalaisen seuraavaksi vastustajaksi – ”Siinä olisi kyllä kova päänahka”

Robert Helenius löysi uuden vaihteen silmään ja ruokavaliokin muuttui – historiallinen MM-ottelu voi olla enää voiton päässä: "Uskon voittavani Anthony Joshuan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat