Nyt on EM-kisapaikka todella lähellä! Susijengi voitti tärkeän karsintaottelun, vaikka suli lopussa rajusti

Suomi menetti Sveitsiä vastaan suuren johtonsa, mutta Petteri Koponen hoiti voiton vapaaheittoviivalta päätösminuutilla.

Edon Maxhuni johdatti Suomen karkumatkalle Sveitsiä vastaan perjantaina. Kuva: Ville Vuorinen/Lehtikuva

Suomen miesten koripallomaajoukkue, Susijengi, otti tärkeän voiton perjantaina Georgiassa pelatussa EM-karsintaottelussa. Suomi kaatoi Sveitsin pistein 92-84 (49-31).

Ottelun panos oli erittäin suuri, sillä ottelun voittaja nappaa todennäköisesti paikan ensi vuoden EM-kisoihin. Suomi voitti vuosi sitten Sveitsin vieraskamppailussa vaisuista otteista huolimatta ja lähti nyt koventuneella joukkueella selvänä ennakkosuosikkina otteluun.

Suomi pelasi ottelun avausminuutit hermostuneesti, mutta paransi otteitaan. Tasainen avausjakso kääntyi Sveitsin vahvan alun jälkeen Suomelle 23-19. Toisella jaksolla etenkin Suomen vaihtopelaajat nousivat esiin. Edellisessä Sveitsi-ottelussakin loistanut Edon Maxhuni tykitti avauspuoliaikaan 11 pistettä. Viron ja Latvian liigassa tällä kaudella loistavasti pelannut Maxhuni johdatti Suomen yli kymmenen pisteen karkumatkalle.

Nuorisokaartista tulitukea antoi myös pirteästi pelannut Elias Valtonen. Joukkueen avainpelaajista Sasu Salin oli myös tärkeässä ottelussa iskussa tehden 12 pistettä avauspuoliajalla. Ensimmäisen 20 minuutin jälkeen Suomi johti ottelua jo 18 pisteellä lukemin 49-31.

Toisella puoliajalla ottelu jatkoi Suomen komennossa. Päätösjaksolla Sveitsi sekoitti Susijengin pelaamista paikkapuolustuksella. Ennen viimeistä kymmenminuuttista Suomi johti ottelua 23 pisteellä, mutta Sveitsi kiri ennen viimeistä minuuttia 9 pisteen päähän. Pahimillaan Sveitsi oli vielä Suomen omien töppäysten myötä vain viisi pistettä perässä päätösminuutilla.

Kahden vuoden tauon jälkeen maajoukkuepaitaan palannut Petteri Koponen hoiti kuitenkin Suomelle voiton vapaaheittoviivalta. Koponen nousi Suomen parhaaksi pistemieheksi 21 pisteellään. Koponen jakoi myös neljä koriinjohtanutta syöttöä.

– Pelasimme ensimmäisellä puoliajalla todella hyvin. Toisella puoliajalla Sveitsi pelasi hyvin ja meille tuli typeriä menetyksiä. He pääsivät lähelle, mutta pystyimme kuitenkin ottamaan voiton, Koponen totesi.

Koposen mukaan pitkä tauko maajoukkuepeleistä näkyi jonkin verran.

– Vähän oli hakemista. Joutui miettimään enemmän kuin normaalisti. Oli kiva olla taas mukana. Joukkue on muuttunut, paljon nuoria jätkiä on tullut sisään. Tänään oli heiltäkin huikea panos, Koponen kehui muun muassa Edon Maxhunia, Elias Valtosta ja Mikael Jantusta.

Edon Maxhuni pussitti lopulta 17 pistettä ja Sasu Salin 15 pistettä.

– Tämä oli se tulos, jota haimme. Voitto piti saada, ja siihen olemme tyytyväisiä. Ei ollut helppoa, viimeinen neljännes oli kamala. Sveitsi pelasi hyvin lopussa, Salin sanoi.

Petteri Koponen

Suomi menee EM-kisoihin, jos Serbia voittaa tänään kello 17 alkavassa ottelussa Georgian. Suomi kohtaa sunnuntaina EM-karsintojen päätösottelussa Tblisissä Georgian. Tuo ottelu nähdään suorana TV2:ssa kello 16.55 alkaen.

Suomi on ollut neljissä EM-kisoissa peräkkäin alkaen vuoden 2011 EM-kisoista Liettuassa ja nyt siis viidennet peräkkäiset EM-kisat ovat hyvin lähellä. Edelliset EM-kisat muistetaan Helsingissä järjestetystä alkulohkosta ja Susijengi-huumasta syksyllä 2017. Suomi ylsi tuolloin neljännesvälieriin, mutta taipui Italialle. Loppusijoitus oli 11:s.

EM-kisat piti järjestää tänä syksynä, mutta niitä siirrettiin vuodella koronaviruspandemian aiheuttaman Tokion olympialaisten siirron takia. Tokion olympialaiset ja koripallon EM-kisat olisi muuten pelattu turhan lähekkäin syksyllä. EM-kisat järjestetään näillä näkymin ensi vuoden syyskuussa. Lohkovaiheen ottelut on tarkoitus pelata Tshekissä, Georgiassa, Saksassa ja Italiassa. Pudotuspelit on suunniteltu Saksaan ja Berliiniin. Ensi vuoden EM-kisoissa pelaa yhteensä 24 joukkuetta.

Lue lisää: