Suora

  • Lumilautailun parisuurpujottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Taas uskomaton loppuratkaisu! Helmarit löi dramaattisesti Portugalin ja eteni jalkapallon EM-kisoihin – presidentti Niinistöltäkin onnittelut

Suomi voitti Portugalin 1–0 Linda Sällströmin lisäajan osumalla. Katso huikea loppuratkaisu oheisesta videosta.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Helmarit juhli

Suomi voitti Portugalin 1–0 ja eteni heinäkuussa 2022 Englannissa pelattavaan naisten jalkapallon EM-lopputurnaukseen. Ottelun voittomaalin iski lisäajan viimeisillä sekunneilla hyökkääjä Linda Sällström. Maali oli Sällströmille maajoukkueuran 47.

Suomelle loppusekuntien dramaattiset ratkaisut ovat tulleet jo tavaksi, sillä Helmarit löi joulukuun alussa Skotlannin lisäajalla ja myös Portugali-vierasottelu marraskuussa 2019 toi Suomelle tasoitusmaalin aivan varsinaisen peliajan lopussa.

– Jatkoin tätä teemaa, mikä meillä on ollut. Odotetaan viimeisille sekunneille, ennen kuin ratkaistaan. Se maistuu makeammalta näin. Kun pallo osui verkkoon, tunne oli ihan sairaan hyvä, Sällström, 32, tunnelmoi.

– En tiedä, miten juhlimme, sillä kaikki keskittyminen oli tässä pelissä. Jos vaikka hyvää ruokaa ja jonkun kakun saisi, se voisi olla ihan kiva, hän toivoi.

Suomi nähdään EM-kisoissa neljättä kertaa. Edelliset lopputurnaukset ovat vuosilta 2005, 2009 ja 2013. Juventuksen puolustaja Tuija Hyyrynen on ollut mukana jo kahdella aiemmallakin kerralla, ja tunne oli kisapaikan jälleen huumaava.

– En pysty edes puhumaan. Me olemme jokainen ihminen tässä täysillä mukana ja teemme kaiken yhdellä sydämellä. Ennen peliä oli sellainen olo, että teemme tämän nyt, emmekä jätä mitään tiistaille Kypros-peliin.

– Peli oli meillä hallussa ihan hyvin, eikä heille tullut juuri paikkoja. Tiesimme, että meillä on hyvät hyökkääjät, saamme tarvittavat paikat ja teemme vielä sen maalin, 32-vuotias Hyyrynen kertasi.

"Palaset loksahdelleet kohdalleen"

Skotlannin vuoden 2017 EM-lopputurnaukseen vienyt Anna Signeul sai meriittilistaansa nyt myös Suomen johdattamisen arvokisoihin. 59-vuotias ruotsalaisvalmentaja oli ylpeä joukkueestaan.

– Fantastinen tunne. Viimeinen sekunti taas, kun teemme maalin. Se on ihan mahtavaa. Portugalin kaltaista taitavaa joukkuetta vastaan on aina vaikeaa, mutta mielestäni peli pysyi kontrollissamme. Olisimme voineet tehdä maaleja aiemminkin, ja olen tyytyväinen peliin, Signeul totesi.

Yle Urheilun asiantuntija Rosa Lappi-Seppälä muistutti, että Signeulille onnistuminen oli tärkeä ensimmäisten, hieman tahmeammin sujuneiden karsintojen jälkeen.

– Aivan mahtava loppu, ja jos tämä kaava toistaa itseään, kenelläkään ei ole mitään varmasti sitä vastaan. Kisapaikka on Suomelle ja Signeulille iso juttu. Hänen ensimmäiset karsintansa eivät menneet vielä niin hyvin, kun Suomi haki sukupolvenvaihdosta ja pelaajistossa oli aika iso rotaatio. Permanenttia ei oikein löytynyt. Nyt erilaiset palaset ovat alkaneet loksahtelemaan kohdalleen.

– Linda Sällström ei ole peitellyt sitä, että nämä ovat nyt hänen viimeiset kisansa ja polvileikkauksia on ollut takana. Ekstrahyvä olo on hänen puolestaan, Lappi-Seppälä totesi.

Myös presidentti Sauli Niinistö huomioi Suomen voiton ja aiemmin tänään varmistuneen Susijengin EM-koripallon kisapaikan.

– Harvoin on Suomi hallinnut futismatsia kuin Helmarit äsken! Onnea heille ja toiselle menestyjälle Susijengille EM-kisoihin, Palloliiton entinen puheenjohtaja hehkutti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Huippupaikkoja riitti

Suomen ja Portugalin suurten panosten ottelu sujui avausjaksolla odotetun varovaisesti, ja huippupaikat olivat vähissä. 36. minuutilla Diana Silva sai syötön rangaistusalueen sisälle, mutta portugalilaislaiturin laukaus pienestä kulmasta karkasi vasemmalta ohi. Hetkeä myöhemmin myös Suomi sai mahdollisuutensa, kun Tuija Hyyrysen keskityksen jälkitilanteesta Sanni Franssi pääsi lataamaan. Pallo karkasi kuitenkin yli maalin.

Toisen jakson alkupuolella Suomi sai vahvaa painetta Portugalin maalille. Sällströmsai Adelina Engmanilta erinomaisen keskityksen, mutta Paris FC:n hyökkääjä ei aivan osunut palloon. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta puolustaja Natalia Kuikka pääsi puskemaan, mutta Patricia Morais Portugalin maalilla onnistui torjumaan.

Suomen vahvan jakson jälkeen Portugali pääsi taas kiinni peliin, ja 74. minuutilla kulmapotkun jälkitilanteesta maalille toimitettu pallo kimposi Emma Koiviston selän kautta vain hieman yli Tinja-Riikka Korpelan vartioiman maalin.

Helmarit pääsi juhlimaan EM-kisapaikkaa Töölössä helmikuussa 2021.

Suomen seuraava huippupaikka nähtiin 77 minuutin pelin jälkeen. Engmanin keskitys löysi jälleen Sällströmin, jonka pusku erinomaisesta paikasta painui kuitenkin selvästi ohi maalin.

Heti perään Portugalin puolustus purki pallon rangaistusalueella huolimattomasti, ja Ria Öling pääsi tykittämään vasurilla vapaasti. Morais torjui kuitenkin laukauksen, eikä Engman ehtinyt paluupalloon.

Ottelu näytti jo päättyvän maalittomana, mutta ratkaisu olikin jätetty jälleen ottelun viime hetkille. Sällström sai pallon Eveliina Summaselta rangaistusalueen rajalla ja pallo upposi upean suorituksen päätteeksi vastustamattomasti takakulmaan.

Viimeisessä, nyt panoksettomaksi muodostuneessa ottelussa Suomi pelaa tiistaina vieraissa Kyprosta vastaan.

Yle seurasi ottelua hetki hetkeltä. Karsintalohkon sarjataulukko löytyy täältä.

Lue myös:

Suomi nousi harvinaiseen joukkoon, kun Helmarit teki EM-kisapaikallaan historiaa: "Suomi ottaa paikan kunnon jalkapallomaana"

Helmareiden pelaajilta upea ele EM-kisapaikan varmistuttua – näin Suomi juhli ikimuistoista voittoa: "Annan johdolla me mennään kisoihin!"

Katso, miten mielettömällä maalilla Helmarit meni EM-kisoihin – maalitykin osuma vetää jopa sanattomaksi: "Mitä draamaa!"

Suomen jalkapallosankarit virittelevät juhlia EM-kisapaikan ratkettua – "Hyvää ruokaa jos saisi ja siihen vielä kakun päälle"

Katso tallenne: Helmarit menee EM-kisoihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen – Linda Sällströmiltä upea maali lisäajalla

Häikäisevä suomalaishyökkääjä tykittää maaleja ja opettelee Pariisissa poskisuudelmia – Linda Sällström halusi miljonääriksi, mutta tulikin onnelliseksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat