1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Suomi nousi harvinaiseen joukkoon, kun Helmarit teki EM-kisapaikallaan historiaa: "Suomi ottaa paikan kunnon jalkapallomaana"

Helmarien edellisen EM-kisajoukkueen pelaaja ja nykyinen Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson avaa, mitä tuorein Helmarien uroteko tarkoittaa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue juhli upeaa EM-kisapaikan ratkaissutta Portugali-voittoa Töölössä. Kuva: Tomi Hänninen

Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson pelasi edellisessä Helmarien EM-kisajoukkueessa vuonna 2013, mutta nyt hän seurasi kisapaikan ratkaissutta Portugali-ottelua puheenjohtajiston ja pääsihteeri Marco Casagranden kanssa Töölön jalkapallostadionilla.

– Onhan tämä uskomattoman hieno fiilis. Tällä hetkellä miesten ja naisten maajoukkueet ovat EM-kisoissa. Tämä on historiallinen hetki. Mahtavaa, että naiset palasivat EM-kisoihin, puhelimitse tavoitettu Mattsson avasi tilanteen merkittävyyttä Yle Urheilulle.

– Olisi hienoa juhlia nyt pelaajien kanssa, mutta kuplaa ei viitsi puhkaista.

Helmarit teki ratkaisevissa otteluissa viime hetkillä maalit. Portugali-vierasottelussa Linda Sällström tasoitti lisäajalla, Skotlanti-vierasottelussa osui ikonisesti Amanda Rantanen nenällään. Nyt osui ikimuistoisesti jälleen kerran Sällström.

– On ollut luottavainen fiilis tyttöjen tekemisestä. Kertoo hyvästä fiiliksestä myös joukkueessa, että viime hetkillä pystytään ratkaisemaan pelejä, Mattsson pohtii.

Lisäksi entinen maajoukkuepelaaja sanoo, että nykyjoukkue on osoittanut kypsyyttään.

– Jaksetaan loppuun asti uskoa omaan tekemiseen. Usein se menee myös niin, että hyvälle joukkueelle pallo pomppii. Onni on mukana. Menestys ruokkii lisää menestystä. Aiemmat onnistumiset jaksoivat luoda uskoa, että lopussa voidaan tehdä maali, Mattsson miettii.

Linda Sällström upottaa pallon Portugalin verkkoon EM-karsintaottelussa.
Katso Linda Sällströmin maali Portugalia vastaan kuvaa klikkaamalla!

Helmarit menee nyt neljättä kertaa EM-kisoihin. Vuosien varrella on puhuttu paljon, onko Helmarit pudonnut arvokisakarsiutumisten takia muiden Euroopan maiden kyydistä. Mattssonin mukaan Helmarit on mennyt kahdeksassa vuodessa paljon eteenpäin.

– Pelaajamme pelaavat isoissa liigoissa ja isoissa rooleissa. Kehityskaari on ollut hieno. Joukkue on hyvässä iässä ja pelaa parasta jalkapalloaan nyt. Oli odotettu, mutta äärimmäisen mahtava lopputulos, Mattsson sanoo.

Palloliitto kuittasi marraskuussa 2019 miesten EM-kisapaikasta palkintorahoja Euroopan jalkapalloliitto Uefalta 9,25 miljoonaa euroa. Tuosta summasta naiset saivat noin 300 000 euroa. Mattsson kertoo, että naisten EM-kisapaikasta saatavista palkintorahoista ei ole vielä tullut Uefaa tarkkaa tietoa. Varapuheenjohtajan mukaan edellisen kerralla vuonna 2013 Palloliitto sai Helmarien kisapaikasta “muutama satatuhatta euroa.”

– Toivottavasti korvaus nousee edellisestä kerrasta, Mattsson sanoo.

Helmarit pääsi juhlimaan EM-kisapaikkaa Töölössä helmikuussa 2021.

Englannissa ensi vuoden kesänä järjestettäviin EM-kisoihin on aikaa vielä puolitoista vuotta, joten kisoihin ehtii valmistautua suhteellisen pitkän ajan. Mahdollisista lisäpanostuksista kisoja ajatellen ei ole ehditty vielä keskustella. Suuntaviivat ovat silti selvät.

– Haluamme liittona varmistaa, että maajoukkue saa mahdollisimman hyvän valmistautumisen. Teemme varmasti töitä sen eteen, että joukkue ja valmennus saa haluamansa, Mattsson sanoo.

Mattson uskoo, että miesten ja naisten maajoukkueiden samanaikaisella EM-kisapaikalla voi olla suurikin vaikutus jalkapallon tulevaisuudelle Suomessa. Hän pitää asiaa erittäin isona varsinkin, kun kansainvälinen kilpailu naisten jalkapallossa on todella paljon koventunut viime vuosina.

– Suomi ottaa tietyllä lailla nyt paikan kunnon jalkapallomaana, kun miehet ja naiset ovat yhtä aikaa kisoissa. Nyt Helmarit palaa mukaan EM-kisoihin pienen tauon jälkeen.

– Saadaan varmasti nuorille vielä enemmän esikuvia esille, ja saamme myös hyvää nostetta tyttöpuolelle. Näemme Palloliitossa, että tyttöpuolella on paljon potentiaalia esimerkiksi harrastajamäärien lisäämisessä, Mattsson sanoo.

Englannissa vuoden päästä kesällä pidettäviin EM-kisoihin pääsee 16 joukkuetta. Järjestäjämaan lisäksi EM-kisoihin ovat tiensä selvittäneet lohkovoittajina Suomi, Hollanti, Tanska, Norja, Espanja, Ruotsi, Islanti, Ranska, Belgia ja Saksa. Viisi paikkaa on vielä auki.

Miesten EM-kisoissa ensi kesänä on mukana 24 joukkuetta. Nyt naisten EM-kisoihin päässeistä joukkueista vain Norjaa ja Islantia ei nähdä ensi kesän miesten EM-kisoissa. Suomi nousi siis upeaan tällä hetkellä yhdeksän maan joukkoon, joista sekä miesten että naisten maajoukkue pelaa tulevissa EM-kisoissa.

Lue lisää:

Helmareiden pelaajilta upea ele EM-kisapaikan varmistuttua – näin Suomi juhli ikimuistoista voittoa: "Annan johdolla me mennään kisoihin!"

Katso, miten mielettömällä maalilla Helmarit meni EM-kisoihin – maalitykin osuma vetää jopa sanattomaksi: "Mitä draamaa!"

Taas uskomaton loppuratkaisu! Helmarit löi dramaattisesti Portugalin ja eteni jalkapallon EM-kisoihin – presidentti Niinistöltäkin onnittelut

Suomen jalkapallosankarit virittelevät juhlia EM-kisapaikan ratkettua – "Hyvää ruokaa jos saisi ja siihen vielä kakun päälle"