Unelmasta totta

Helmarit eteni kahdeksan vuoden tauon jälkeen EM-kisoihin kukistettuaan Portugalin 1–0.

Vaikka Töölön jalkapallostadionille ei yleisöä päästetykään, ulkopuolelle oli kerääntynyt pieni ryhmä katselemaan ottelua ja kannustamaan naisten maajoukkuetta.

EM-karsintalohkon kärkikamppailu pikkupakkasessa oli alusta saakka kovaa taistelua ja tasaista vääntöä. Hyvät maalipaikat olivat avausjaksolla vähissä.

Kolhuiltakaan ei vältytty. Puolustaja Anna Westerlund sai portugalilaispelaajan kengästä päähänsä, mutta ankara taistelu tärkeästä voitosta jatkui.

Ottelu oli jo päättymässä maalittomaan tasapeliin, mutta Helmarit teki jälleen sen, minkä karsinnoissa kahdesti aiemminkin: tärkeän maalin aivan ottelun lopussa.

Suomelle kisapaikka Euroopan 16:n parhaan joukossa on historian neljäs ja ensimmäinen sitten vuoden 2013. Naisten paras saavutus on ollut EM-välieriin selviytyminen kesällä 2005.

Helmareiden ruotsalainen päävalmentaja Anna Signeul johdatti Skotlannin EM-kisoihin vuonna 2017, ja nyt oli Suomen vuoro. Signeul kiitteli joukkueensa kykyä pelata ottelut loppuun saakka.

Portugalilaisille katkera loppuhetkien tappio oli raskas paikka, mutta lohkossa toiseksi jäävällä joukkueella on edelleen erinomaiset mahdollisuudet edetä Englannissa heinäkuussa 2022 pelattavaan lopputurnaukseen.

Skotlantia vastaan joulukuun alussa Amanda Rantanen (vas.) oli loppusekuntien yllätysratkaisija, ja nyt oli jälleen kokeneemman Sällströmin vuoro nousta esiin.

Kun Suomi loisti EM-kisoissa 2005, monet Helmareiden nuorista pelaajista olivat lapsia, jotka seurasivat idoleitaan innolla. Nyt nykyjoukkueen sankarit saavat olla taas seuraavan sukupolven esikuvia.

Vaikka yleisö ei päässytkään juhlimaan pelaajien kanssa, Helmarit otti kisapaikastaan ja lohkovoitostaan kaiken riemun irti. Tiistaina Suomi pelaa vielä vieraskentällä lohkojumbo Kyprosta vastaan.

Kun Huuhkajat selviytyi tämän kesän EM-lopputurnaukseen, Palloliitto nettosi 9,25 miljoonaa euroa. Vielä ei ole tiedossa, paljonko naisten kisapaikasta maksetaan, mutta Palloliiton varapuheenjohtajan Katri Mattsonin mukaan viime kerralla vuonna 2013 summa oli "muutama satatuhatta euroa".

Tekijät

Henri Pitkänen

Lähteet

  • Kuvat: Tomi Hänninen

Julkaistu 20.2.