1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Suomen miesten MM-viesti meni täysin pilalle heti ensimmäisellä ampumapaikalla – taustalla erikoinen kuvio: "Meni ihan päin persettä"

Ampumahiihtäjä Tuomas Harjula kasasi itsensä syöttöhäiriön jälkeen pystyammuntaan, mutta peli oli silloin jo pelattu.

Suomen miesten MM-viesti kaatui ensimmäisellä ampumapaikalla
Suomen miesten MM-viesti kaatui ensimmäisellä ampumapaikalla

Suomen ampumahiihtomiehiltä odotettiin MM-kisojen viestissä sijoitusta jopa kymmenen parhaan joukkoon, mutta suoritus meni pipariksi heti avausosuudella.

Viestin avannut Tuomas Harjula tuli ensimmäiselle ampumapaikalle kymmenentenä, mutta oli ongelmissa makuuammunnassa. Harjula piti todella pitkän tauon ensimmäisen ja toisen laukauksen välillä. Vieressä Sveitsin Niklas Hartweg ehti ampua lippaalta kaikki ammukset ennen kuin Harjula laukaisi toisen kerran.

Syynä taukoon oli aseeseen tullut syöttöhäiriö. Patruuna meni pesässä väärin päin ja Harjula joutui noukkimaan sen pois.

Vaikka rytmi katosi, Harjula pudotti toisen taulun alas. Kolmas laukaus meni kuitenkin ohi.

Syöttöhäiriön vuoksi Harjula sekosi ammuttujen patruunoidensa määrässä. Sääntöjen mukaan viestissä on käytettävissä kahdeksan patruunaa, ja ne kaikki on käytettävä, mikäli taulut eivät kaadu vähemmillä yrityksillä.

Harjula käytti kolme varapatruunaa, muttei muistanut, että syöttöhäiriön vuoksi lippaalta jäi ampumatta yksi patruuna. Näin ollen hänen olisi pitänyt käyttää vielä yksi varapatruuna, jotta suomalainen olisi ampunut kahdeksan kertaa.

Harjula kiersi kuuliaisesti sakkoringin, mutta Suomi sai kuitenkin kahden minuutin aikasakon, koska Harjula ei käyttänyt maksimimäärää panoksia.

Pystypaikalla Harjula ampui nopeasti nollat.

– Siinä ei auttanut muu kuin pysyä mahdollisimman hyvin mukana, jotta kavereille olisi parempi paikka lähteä, mutta avausosuus meni ihan päin persettä. Väärään paikkaan tuli syöttöhäiriö. Ei pitäisi MM-kisoissa tulla, mutta nyt tuli, Harjula kommentoi.

Suomen kisa jatkui karusti toisellakin osuudella. Tero Seppälä ampui puhtaasti makuulta, mutta pystypaikalla tuli ongelmia.

– Jouduin käyttämään kaksi varapanosta ja tuli lataushäiriö, niin meni vähän aikaa, hän kommentoi.

Suomi oli viestissä 19:s ja viimeinen joukkue, joka pääsi maaliin. Kilpailussa kahdeksan joukkuetta ohitettiin kierroksella, eli heidän viestinsä päättyi ennenaikaisesti. Ylivoimaiseen mestaruuteen hiihti Norja. Ruotsi nappasi hopeaa ja Venäjä pronssia.

Pokljukan MM-kisat ovat Harjulalle ensimmäiset aikuisten arvokisat. MM-kisat päättyvät sunnuntaina yhteislähtöihin.

Muokattu 20.2.2021 kello 17.11: Lisätty Tero Seppälän kommentti.
Muokattu 20.2.2021 kello 17.18: Päivitetty Suomen loppusijoitus.

Lue myös:

Mystiset ongelmat keskeyttivät Tuomas Harjulan viime kauden pettymykseen – Kontiolahden jättiyllätyksen jälkeen hän hamuaa lisää suomalaisille harvinaisia sijoja