1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Mistä suomalaisten ampumahiihtäjien MM-viestissä kokemat syöttö- ja lataushäiriö johtuvat? Asiantuntija vastaa

Suomen miesten viesti meni piloille ampumahiihdon MM-kisoissa Pokljukassa heti alussa. Joukkue jäi sijalle 19.

Ville Kotikumpu on aiemmin toiminut ampumahiihtovalmentajana. Kuva: Tomi Hänninen

Lauantain viestit olivat viimeiset matkat, joille suomalaisurheilijoita osallistui ampumahiihdon MM-kisoissa Pokljukassa.

Suomen miehiltä odotettiin sijoitustä kärkikymmenikköön, mutta hyvä sijoitus lipui käsistä heti avausosuudella. Viestin ensimmäisen osuuden hiihtänyt Tuomas Harjula oli kymmenentenä tullessaan ensimmäiselle ampumapaikalle, mutta ongelmat alkoivat ensimmäisen laukauksen jälkeen.

Harjulan aseeseen tuli syöttöhäiriö, minkä vuoksi hänellä kului runsaasti aikaa ennen toista laukausta.

– Syöttöhäiriö voi johtua esimerkiksi huolimattomasti tehdystä latausliikkeestä. Ehkä lukko ei ole käynyt ihan takana, ja kun sitä painetaan, pesään jää yhtä aikaa hylsy ja seyraava patruuna, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu selvittää ongelmaa.

Tuomas Harjula ampumassa makuulta penkalla.

Makuuammunnassa Harjula ampui yhden ohilaukauksen. Tästä seurasi lisäongelmia. Sääntöjen mukaan viestissä on käytettävissä kahdeksan patruunaa, ja ne kaikki on käytettävä, mikäli taulut eivät kaadu vähemmillä yrityksillä. Harjula meni käyttämiensä patruunoiden määrässä sekaisin ja ampui vain seitsemän kertaa. Käyttämättömästä patruunasta Suomi sai kaksi sakkominuuttia.

– Se oli inhimillinen virhe. Tuomas on todennäköisesti laittanut pois lentäneen patruunan tilalle tukista varapatruunan. Kun hän otti viimeisen varapatruunan kolmesta, hän ei enää muistanut, että ammunnan alkuvaiheessa yksi patruuna oli lentänyt pois ja yksi patruuna pitäisi vielä käyttää, Kotikumpu sanoo.

Toisella osuudella hiihtänyt Tero Seppälä ampui nollat makuupaikalta. Pystyammunnassa Seppälä tarvitsi kaksi varapatruunaa. Aikaa meni myös siihen, että aseeseen tuli lataushäiriö.

– Lataushäiriössä vaihtoehtoina on, että joko ampuja ei ole huoltanut asettaan ja se on likainen tai sitten hän on tehnyt huolimattoman latausliikkeen, Kotikumpu kertoo.

Suomi oli viestissä 19:s ja viimeinen joukkue, joka pääsi maaliin. Ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen hiihti Norja, hopealle Ruotsi ja pronssille Venäjä.

MM-kisat päättyvät sunnuntaina yhteislähdöillä, jotka näytetään suorana TV2:ssa kello 13.25 ja 16.10.

Lue myös:

Suomen miesten MM-viesti meni täysin pilalle heti ensimmäisellä ampumapaikalla – taustalla erikoinen kuvio: "Meni ihan päin persettä"

Norja vei miestenkin ampumahiihtoviestin, Suomi romahti heti avausosuudella