Hyppää sisältöön

Alppihiihdon MM-kisojen topit ja flopit: Torstille liki täysi kymppi, erikoisista pujottelukisan järjestelyistä risuja – "Ihan käsittämätöntä"

Yle Urheilun alppihiihdon asiantuntijat Kalle Palander ja Marcus Sandell listaavat Cortina d'Ampezzon onnistumiset ja pettymykset.

Samu Torsti laski uransa parhaat MM-kisat Italiassa. Kuva: Christian Bruna/AOP

Tämän vuoden alppihiihdon MM-kisat päättyivät Italian Cortina d'Ampezzossa sunnuntaina. Sveitsi nappasi kisoista eniten mitaleja, peräti yhdeksän kappaletta. Mitalitaulukon ykkönen oli kuitenkin Itävalta, jonka kahdeksasta mitalista peräti viisi oli kultaisia.

Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Palander ja Marcus Sandell kasasivat kisoista topit ja flopit.

Topit

1) Samu Torsti

29-vuotias Samu Torsti laski uransa parhaat MM-kisat. Torsti yllätti Italiassa heti avauskisassaan, kun hän meni karsinnasta parisuurpujottelun kilpailuun. Jatkoon selviytyi vain 16 laskijaa, joten tehtävä ei ollut helppo.

Parisuurpujottelun kisassa Torsti putosi ensimmäisellä kierroksella Mathieu Faivrea vastaan, joka laski maailmanmestaruuteen.

Joukkuekilpailussa Torsti voitti omassa parissaan Italian Giovanni Borsotin yhdeksällä sadasosalla.

Suurpujottelussa suomalainen sijoittui 15:nneksi. Se on hänen paras sijoituksensa MM-suurpujottelussa.

– Samu saa melkein täyden kympin näistä kisoista. Jos hän olisi päässyt suurpujottelun toisella kierroksella samaan rytmiin kuin ensimmäisellä ja laskenut hyvän laskun, hän olisi ollut aika helposti kärkikymmenikössä. Silloin arvosanakin olisi ollut täysi kymppi, Sandell sanoo.

Ennen MM-kisojen alkua Torstin paras sijoitus suurpujottelussa tämän kauden maailmancupissa oli 27:s.

– Hän onnistui yli odotusten. Torstilta ei voinut alkukauden perusteella odottaa, että hän tulisi yhtäkkiä MM-kisoissa 15 parhaan joukkoon. Hän oli silti 15 parhaan joukossa sekä suurpujottelussa että parisuurpujottelussa. Se oli ylisuorittamista, Palander kommentoi.

Palanderin mukaan Torstilla on ikänsä puolesta aikaa kilpailla vielä ainakin neljä vuotta, mahdollisesti jopa kahdeksan.

Kuva: Rex Features/AOP

2) Lara Gut-Behrami

Sveitsiläinen voitti sekä supersuurpujottelun että suurpujottelun maailmanmestaruudet ja ansaitsee asiantuntijoiden mukaan siten kisojen kuningattaren arvon.

Aikaisemmin samoissa MM-kisoissa vastaavaan tuplakultaan on yltänyt vain kolme laskijaa: Alexandra Meissnitzer vuonna 1999, Anja Pärson vuonna 2005 ja Anna Veith vuonna 2015.

Maailmanmestaruuksien lisäksi Gut-Behrami juhli MM-pronssia syöksylaskussa.

Ennen Italian MM-kisoja Gut-Behrami oli voittanut viisi MM-mitalia, mutta maailmanmestaruuksia hän ei ollut päässyt juhlimaan.

Vincent Kriechmayr juhli syöksylaskun kultaa ystävänpäivänä. Kuva: Jean-Christophe Bott/EPA/AOP

3) Vincent Kriechmayr

Kolmannesta topista asiantuntijat kävivät väittelyä Itävallan Vincent Kriechmayrin ja Ranskan Mathieu Faivren kanssa.

Kriechmayr oli ennakkosuosikki MM-kisoihin ja hän vei mestaruudet supersuurpujottelusta ja syöksylaskusta. Faivre puolestaan yllätti ottamalla niin ikään kaksi mestaruutta: parisuurpujottelusta ja suurpujottelusta.

– Oli arvattavissa, että Kriechmayr voittaa sekä kuninkuuslajissa syöksyssä että superissa, se on dominointia, Palander perusteli valintaansa.

Flopit

1) Pujottelukisan järjestelyt

MM-kisat päättäneeseen pujotteluun otettiin käyttöön erityisjärjestelyt. Sääennuste näytti, että tulossa on todella lämmin päivä, minkä vuoksi oli pelkona, että rata pehmenee todella paljon. Tästä syystä järjestäjät päättivät, että toinen kierros viedään läpi poikkeuksellisella tavalla.

Kun normaalisti toisen kierroksen aloittaa avauskierroksen 30:nneksi nopein laskija, nyt kierros aloitettiin 15:nnestä. Kärjen jälkeen toinen kierros jatkui 16:nneksi parhaasta alaspäin.

– Tämä oli ihan käsittämätöntä. En ymmärrä, minkä takia muutos tehtiin, koska maailmancupissa on ollut myös pehmeitä olosuhteita ja aina on aloitettu numerosta 30. Käsittääkseni vuonna 2001 St. Antonin MM-kisoissa on viimeksi tehty näin, Palander puhisi.

Jett Seymour kuului ensimmäisen kierroksen yllättäjiin MM-kisojen päätöspäivänä. Kuva: Andrea Solero/AOP

Palanderin arvion mukaan normaalisti maailmancupissa ensimmäisen kierroksen jälkeen sijoilla 25–30 olevat voivat taistella vielä kärkikolmikkoon. MM-kisojen erikoisjärjestely sulki tämän mahdollisuuden käytännössä pois.

– Käytännössä järjestely tarkoitti sitä, että aika monelta urheilijalta vietiin mahdollisuus mitalille. Kärki kapeni entisestään, Sandell selvitti.

Kisa näytti, että radalla pystyttiin hyviin suorituksiin myös isoilta numeroilta, minkä vuoksi erikoisjärjestely näyttäytyi entistä omituisempana. Esimerkiksi ensimmäiselle kierrokselle numerolla 43 startannut yhdysvaltalaislaskija Jett Seymour oli avauskierroksen jälkeen kymmenes. Toisella kierroksella hän laski ulos.

2) Italian joukkue

Yksi kisojen suurimmista pettymyksistä oli Italian joukkueen suoritus kotikisoissaan. Joukkue otti vain kaksi mitalia: yhden kullan ja yhden hopean. Marta Bassino otti parikilpailussa maailmanmestaruuden ja Luca De Aliprandini MM-hopeaa suurpujottelussa.

Yksi suurimmista pettymyksistä joukkueessa oli Federica Brignone, joka laski ulos niin suurpujottelussa kuin pujottelussakin.

Kuluneella kaudella Brignone on sijoittunut maailmancupin suurpujottelussa kahdesti toiseksi ja kahdesti viidenneksi.

3) Matthias Mayer

Pettymyksiin lukeutuu myös itävaltalainen Matthias Mayer, joka keskeytti kaikki kolme kisaansa: syöksylaskun, alppiyhdistetyn ja supersuurpujottelun.

Kuluvalla kaudella Mayer on laskenut maailmancupissa neljästi kolmen parhaan joukkoon syöksylaskussa ja kahdesti palkintokorokkeelle supersuurpujottelussa. MM-mitaleita Mayerilla ei ole vielä lainkaan.

– Hän oli yksi ennakkosuosikeista, mutta laski erittäin huonosti supersuurpujottelunn ja aika huonosti syöksylaskun, Sandell sanoi.

Alppihiihdon maailmancup-kausi jatkuu helmikuun viimeisellä viikolla Italian Val di Fassassa.

Lue myös: