Suora

  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
  • Miesten 15 km (v)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.

Kommentti: NHL:n suomalaispelaajissa on tapahtunut häkellyttävän suuri muutos vain muutamassa vuodessa – vielä paremmat ajat ovat edessä

Suomalaisten kenttäpelaajien määrä NHL:ssä on muutamassa vuodessa lähes tuplaantunut, muistuttaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen maalihanat Bostonia vastaan pitää aueta kunnolla perjantaina.
Carolina Hurricanesin Sebastian Aho (vas.) ja Teuvo Teräväinen ovat uutta suomalaissukupolvea, joka dominoi NHL:ssä.AOP

Boston Bruinsin paidassa kauden ensimmäisen ottelunsa pelanneesta Urho Vaakanaisesta tuli aikaisin maanantaiaamuna 50. NHL:ssä kuluvalla kaudella pelannut suomalaispelaaja. Luku kuulostaa hurjalta viiden ja puolen miljoonan asukkaan Suomelle ja sitä se toki onkin.

Aina ei ole ollut näin.

Ajassa ei tarvitse mennä taakse päin kovin kauaa, kun suomalaisten tilanne NHL:ssä oli hyvin toisenlainen. Siinä, missä jäällä on nyt nähty ensimmäisen kuukauden aikana 41 kotimaista kenttäpelaajaa, kuusi vuotta sitten luku nousi koko kauden osalta ainoastaan 23:een – yli kymmenen pelattuun otteluun ylsi vain 19 pelaajaa.

Eikä tilanne parantunut pahemmin seuraavallakaan kaudella.

Kaudella 2014–15 NHL:ssä nähtiin 26 suomalaista kenttäpelaajaa ja näistä 18 pelasi kauden aikana vähintään 30 ottelua. Jos puhtaasti ottelumääriä tarkastellaan, esimerkiksi Jyrki Jokipakalla (14.) ja Sean Bergenheimilla (15.) oli tuolla kaudella monin paikoin vaikeuksia mahtua pelaavaan kokoonpanoon.

Kun puhutaan suomalaisten tilanteesta NHL:ssä 5–6 vuotta sitten, niin leveyttä ei ollut ja kärki oli tylsä.

Kuusi vuotta sitten suomalaisten pistepörssin voitto jaettiin Mikko Koivun ja Valtteri Filppulan kesken 48 tehopisteellä. Koivu löytyi NHL:n pistepörssistä sijalta 96. ja Filppula sijalta 97. Maalivahdeista Pekka Rinne ja Tuukka Rask pelasivat erinomaisen kauden, mutta kenttäpelaajien osalta suomalainen kiekko eli kehnoa välivaihetta.

Toisin on nyt.

Kaksi vuotta sitten Aleksander Barkov teki 82 ottelussa yksinään yhtä monta pistettä kuin Filppula ja Koivu kuusi vuotta sitten yhdessä! Coloradon Mikko Rantanen on ylittänyt 80 pisteen rajan neljän edellisvuoden aikana kahdesti – ja jälkimmäisellä kerralla pelaamalla 74 ottelua.

Uuden sukupolven loisto on vasta alussa

Kun koronapandemia katkaisi runkosarjan maaliskuussa 2020, Suomella oli NHL:ssä käytännössä viisi pelaajaa, jotka operoivat piste per peli-tahdilla: Sebastian Aho, Aleksander Barkov, Mikko Rantanen, Patrik Laine ja Teuvo Teräväinen. Heidän lisäkseen puolustaja Miro Heiskanen kuului jo menneellä kaudella liigan ehdottomaan eliittiin pelipaikallaan.

Puolustajien osalta muutos on ollut dramaattisin. Viisi vuotta takaperin NHL:ssä pelasi nimittäin ainoastaan kuusi suomalaista puolustajaa ja näistä Esa Lindell jäi kuuteen ja Petteri Lindbohm kymmeneen otteluun. Selkeästi merkittävissä rooleissa pelasivat ainoastaan Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen ja Olli Määttä.

Miro Heiskanen
Viime kaudella Stanley Cup -finaaleissa pelannut Dallas Starsin Miro Heiskanen on uuden sukupolven kirkkain puolustajatähti.Getty Images

Kuluvalla kaudella tarunhohtoisessa on nähty jo kuusitoista suomalaispuolustajaa. Tällainen tilanne antaa esimerkiksi maajoukkueelle täysin toisenlaiset lähtökohdat esimerkiksi olympiajääkiekkoon, sikäli, kun NHL vuoden päästä haluaa karkeloissa mukana olla.

Maalivahteja Suomella on ollut aina, mutta kenttäpelaajien osalta muutos on ollut paitsi nopea, myös näyttävä. Kun Suomessa vihdoin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla päätettiin panostaa tasapäistämisen sijaan yksilöiden henkilökohtaisen taitotason kehittämiseen, kelkka kääntyi, eikä tuloksia tarvinnut odotella kauaa.

Nyt suomalainen jääkiekko tuottaa kuin liukuhihnalta pelaajia, jotka pystyvät vastaamaan modernin NHL:n nopeus- ja taitovaateisiin erinomaisesti. Uusi sukupolvi myös operoi korkealla itseluottamuksella: NHL:ään ei tulla anteeksipyytelemään, vaan ennemminkin heti ratkaisemaan.

Mikä parasta, uuden sukupolven loisto on vasta alussa.

Etenkin kenttäpelaajien osalta Suomen kärki on jo saavutetuista asemista huolimatta edelleen erittäin nuorekas. Barkovin, Rantasen, Ahon, Laineen ja Heiskasen johdolla Suomen kärkipelaajat ovat vasta matkalla parhaaseen ikään jääkiekkoilijoina: 25-vuotias on vanhin suomalainen uuden sukupolven tähtipelaaja NHL:ssä.

Ja taustalta on tulossa koko ajan lisää.

Kaapo Kakko, Jesperi Kotkaniemi, Jesse Puljujärvi, Juuso Välimäki, Ville Heinola ovat lupaavia huomisen tähtiä, jotka ovat vasta raapaisseet pintaa oman potentiaalinsa kanssa – ja Euroopasta tulee lisää. Esimerkiksi Floridan varaama, HIFK:ta edustavan Anton Lundellin, 19, tie vie nopealla tahdilla NHL:ään.

Ei suomalaispelaajien määrä NHL:ssä siis ainakaan laskemaan päin ole.

Lue myös:

Urho Vaakanainen avasi pistetilinsä NHL:ssä ja teki suomalaista jääkiekkohistoriaa

Nähdäänkö NHL:ssä taas kaikkien aikojen suomalaiskausi? Tässä syyt, miksi suomalaispelaajilta voidaan odottaa enemmän kuin koskaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat