Hyppää sisältöön

StarCraftin suomalaistähdeltä puuttuu vielä Katowicen mestaruus – Joona "Serral" Sotala lähtee vuoden suurimpaan turnaukseen voittamaan

Yle näyttää IEM Katowicen StarCraft 2 -turnauksen suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Twitch.tv-palvelussa.

Joona Sotala pelaa Katowicen StarCraft 2 -turnauksen ottelut kotoaan. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Joona "Serral" Sotala on voittanut StarCraft 2 -pelissä lähes kaiken mahdollisen.

22-vuotiaan pornaislaisen palkintokaapista löytyy niin maailmanmestaruus, 8 pelin maailmankiertueen WCS:n turnauspokaalia kuin maajoukkueiden MM-tittelikin. Yksi suuri kuitenkin uupuu – IEM-turnauskiertueen vuosittain päättävää Katowicen turnausta suomalainen ei ole vielä voittanut.

Tällä viikolla Sotalan tavoitteena on korjata asia.

– Olisihan se kiva kaikki mahdolliset turnausvoitot saada. Joitain muitakin puuttuu, kuten WESG, mutta Katowicen voitto on onnistunut väistämään useampana vuonna, Sotala kertoo puhelimitse kotoaan Pornaisista.

Viime vuonna IEM Katowicen finaalivaihetta varjosti koronapandemian uhka, jonka vuoksi pelejä pelattiin lopulta suurella Spodek-monitoimiareenalla aavemaisen tyhjille katsomoille. Sotalan turnausmatka päättyi finaalipäivänä kirpaisevaan välierätappioon Etelä-Korean Joo "Zest" Sung-wookille.

Nyt pelaajat pysyvät Puolaan matkaamisen sijaan kotimaissaan.

Katowicen StarCraft 2 -turnauksessa oli tarkoitus jakaa tänä vuonna puoli miljoonaa dollaria ja pelin MM-titteli. Koronapandemia ei kuitenkaan sallinut turnauksen järjestämistä edes studio-olosuhteissa ilman yleisöä, joten turnausjärjestäjä ESL teki poikkeuksellisen ratkaisun ja puolitti palkintopotin siirtäessään pelit verkkoon.

Puolittamisesta huolimatta palkintorahoja on Katowicessa edelleen jaossa runsaasti, 250 000 dollaria. Turnaus on kautta aikain rahakkain verkossa pelattu StarCraft 2 -turnaus.

Sotala juhli StarCraft 2:n maailmanmestaruutta vuonna 2018. Kuva: Helena Kristiansson / Blizzard Entertainment

ESL:n ratkaisun myötä MM-titteli jää jakamatta tänäkin vuonna. Hallitseva maailmanmestari Park "Dark" Ryung-woo on saanut kantaa hallitsevan maailmanmestarin viittaa syksystä 2019 lähtien.

Vaikka tarjolla ei ole maailmanmestaruutta, on turnaus siitä huolimatta yksi vuoden tärkeimmistä. Etänä pelaaminen tuo valmistautumiseen haasteita, mutta keskittyminen on joka tapauksessa pidettävä olennaisessa, Sotala toteaa.

– Harmittaa, että turnaus on verkossa, koska se vie asioita turnauksen ympäriltä. Pelaaminen on erilaista, kun ottelut pelataan kotoa käsin ja yleisö puuttuu.

Ajatus uhkaa harhailla etenkin otteluiden välissä. Turnauksia kiertämällä opitut rutiinit eivät siirry heittämällä online-turnauksiin.

– Pelien aikana keskittyminen on helppo pitää yllä, mutta niiden välillä ajatus voi eksyä kotiasioihin. Muualla pelatessa se ympäristö pitää eri tavalla kiireisenä. Kun tietää palkinnot, niin kyllä sitä silti yrittää keskittyä parhaansa mukaan.

Alkulohkossa oltava varuillaan, mutta maailmanmestari ei pelota

Turnauksessa keskittymisen on oltava kohdillaan jo ensimmäisistä otteluista lähtien. Lohkovaiheessa Sotalaa vastaan asettuu viisi muuta pelaajaa, mutta jatkopaikkoja on tarjolla vain kolmelle.

Palkinnoksi menestyksestään kuluneen vuoden ESL Pro Tour -turnauskiertueella Sotala sai paremmat lähtöasetelmat alkulohkoarvontaan. B-lohkoon arvottiin suomalaisen seuraksi eteläkorealaiset Lee "INnoVation" Shin Hyun ja Park "Dark" Ryung-woo, meksikolainen Juan Carlos "SpeCial" Tena Lopez, kiinalainen Li "TIME" Peinan sekä karsinnoista jatkoon edennyt Etelä-Korean Lee "Bunny" Jae-seon.

– Etelä-Korean ulkopuolisen "muun maailman" rankingin voittaminen maksoi itsensä takaisin. Mielestäni alkulohko on helpompi kuin Reynorilla (ranking-kakkonen Riccardo Romiti), Sotala arvioi lohkoasetelmia.

Sotala pelaa turnauksen ottelut kotoaan Pornaisista. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Vaikka lohko on paperilla helpompi, varuillaan on silti oltava.

– Dark ja INno ovat aina pahoja vastuksia. SpeCial ja TIME taas taktikoivat paljon, eikä aina voi olla aivan varma että mitä sieltä on tulossa.

Sotala kunnioittaa vastustajiaan, mutta pelosta ei ole missään nimessä kysymys. Eväät lohkovoittoon ovat valmiina. Edes hallitsevan maailmanmestarin Darkin kohtaaminen ei hirvitä, vaikka edellinen kohtaaminen päättyi Sotalan rumaan 0-4 -tappioon StarLeague 6 -turnauksen finaalissa.

– Luulen, että moni vetää siitä ottelusta enemmän johtopäätöksiä kuin tarvitsisi. Oma Zerg vastaan Zerg -pelaamiseni on hieman heitellyt, ja se ottelu oli viimeinen ennen joululoman alkamista, joten mieli veti vähän jo lomalle. Ei sitä tappiota ole erityisemmin tarvinnut käydä läpi, loma toimi siihen oikein hyvin.

Tiistaina alkavalla turnaustaipaleella tavoitteena on selkeästi alkulohkon voitto ja suora puolivälieräpaikka. Siitä eteenpäin Sotala toivoo voittavansa jokaisen, joka vastaan astuu.

– Tämän tason turnauksissa ei oikeastaan ole kauheasti väliä sillä, kuka pudotuspeleissä tulee vastaan. Parhaat pelaajat on voitettava, jos haluaa voittaa turnauksen.

Katowicen StarCraft 2 -turnaus käynnistyy maanantaina 22.2. kello 16:00 alkavilla A-lohkon otteluilla. Joona "Serral" Sotalan B-alkulohko on vuorossa tiistaina 23. helmikuuta.

Otteluita voi seurata suorina lähetyksinä Yle Areenasta ja Yle E-urheilun Twitch-kanavalta (siirryt toiseen palveluun). Lähetyksiä selostavat Benjamin "PuPu" Puha, Juha "Divinesia" Nurmenniemi, Samuli "elfi" Sihvonen ja Wenlei "ZhuGeLiang" Dai.

Lue myös: