Hyppää sisältöön

Kommentti: Novak Djokovic karsii kalenteriaan ja keskittyy Grand Slameihin – kisa kaikkien aikojen pelaajasta lähestyy loppuhuipennustaan

Mestaruus Australiassa oli Novak Djokovicille tärkeä viime vuoden pettymysten jälkeen, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

Novak Djokovic lähestyy Roger Federerin ja Rafael Nadalin ennätystä. Kuva: Getty Images

Novak Djokovic antoi jälleen kerran mykistävän näytteen kyvyistään Melbournessa sunnuntaina. Hyvin laajasti asiantuntijoidenkin keskuudessa uskottiin, että hurjassa iskussa ollut Daniil Medvedev pystyisi voittamaan Djokovicin tai ainakin laittamaan vatsalihasvammasta turnauksen aikana kärsineen serbin todella lujille.

Toisin kävi. Djokovic ei jättänyt Medvedeville mitään mahdollisuuksia. Vammastaan toipunut maailmanlistan ykkönen pelasi parasta tennistään ja sai Medvedevin turhautumaan. Djokovic palautti venäläisen aiemmissa otteluissa tuhoa tehneet syötöt takarajan tuntumaan ja syötti itse paremmin kuin ehkä koskaan. Djokovic on hallinnut Australian avoimia rautaisella otteella. Hän otti siellä jo peräti yhdeksännen mestaruutensa.

Samalla kisa kaikkien aikojen Grand Slam -turnausvoittojen kärjessä kiristyi entisestään. Roger Federerillä ja Rafael Nadalilla titteleitä on 20, Djokovicilla nyt 18. Tämän listan kärkipaikka määrittelee nykyään käytännössä kaikkien aikojen parhaan pelaajan. Aiemmin muitakin kriteereitä painotettiin enemmän, mutta nyt paikka historiankirjojen kunniapaikalla määräytyy pitkälti Grand Slam -voittojen perusteella.

Djokovic on ajanut kärkikaksikkoa tiukasti kiinni, mutta viime vuosi hidasti serbin vauhtia. Australian hän toki voitti silloinkin, mutta pari mahdollisuutta meni sivu suun, kun Wimbledon peruttiin kokonaan ja US Openissa Djokovic hylättiin hänen lyötyään pallon vahingossa linjatuomarin kurkkuun. Ranskan avointen finaalissa taas Nadal tyrmäsi Djokovicin täysin. Viime vuoden pettymysten takia tämä mestaruus oli Djokovicille tärkeä.

Djokovic kertoi lehdistötilaisuudessaan finaalin jälkeen, että hän aikoo jatkossa suunnitella kalenterinsa tarkemmin ja pelata vähemmän turnauksia. Keskittyminen on vahvasti Grand Slam -turnauksissa ja ennätyksen jahtaamisessa.

Päätöksen taustalla on myös se, että Djokovic ohittaa aivan lähiviikkoina Federerin maailmanlistan ykkösenä vietetyissä viikoissa. Ykkösenä pysymiseksi kannattaa pelata enemmän turnauksia, mutta kun se ennätys on saavutettu, ykköspaikkaan ei enää tarvitse kiinnittää samanlaista huomiota. Djokovic on myös perheellinen mies ja nykyoloissa on vaikea kiertää turnauksia perheen kanssa. Djokovic ei olekaan toistaiseksi ilmoittautunut mihinkään turnaukseen Australian jälkeen.

Kisa Grand Slam -voitoista on siis äärimmäisen mielenkiintoisessa vaiheessa. Kun Pete Sampras ylsi 14 mestaruuteen, tuntui siltä, että ennätystä ei rikota pitkään aikaan. Jo nyt kolme miestä on kuitenkin mennyt reilusti ohi. Nyt kaikkien kolmen urat alkavat väistämättä lähestyä loppuaan. Kilpajuoksun loppuhuipennus on käsillä.

Seuraavaksi pelataan Ranskan avoimet. 34-vuotias Nadal on voittanut siellä käsittämättömät 13 mestaruutta ja yksi lisää veisi hänet yksinään listan kärkeen. 33-vuotias Djokovic pystyy selvästi voittamaan vielä lisää titteleitä. Ja vieläkö yli vuoden pelaamatta ollut ja polvileikkauksesta toipunut Federer tuo oman lusikkansa soppaan esimerkiksi Wimbledonissa?

Lue myös:

.
.