Suora

  • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
  • Naisten mäkikilpailu HS 106, 2. kierros
  • Urheilustudio MM-hiihdot 25.2.
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Rovaniemi, ennakkotunnelmat
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Milloin laitetaan MM-mitalikahvit tulille?

Ylen asiantuntijat Jari Mantila, Sami Jauhojärvi ja Kalle Lassila avaavat suomalaisten mitalimahdollisuudet Oberstdorfin MM-kisoissa.

Suomen kovin mitalisuosikki on yhdistetyn urheilija Ilkka Herola. Odotukset kohdistuvat nimenomaan henkilökohtaisiin kisoihin, sillä Eero Hirvosen vire on kysymysmerkki.

Herola on napannut alkuvuodesta kolme palkintokorokepaikkaa henkilökohtaisilla matkoilla. Penkkiurheilijoiden kannattaakin laittaa kalenteriin perjantai 26.2. klo 11.10 ja 16.55 sekä torstai 4.3. klo 11.55 ja klo 16.10.

Herolan mitalikamppailuissa paljon ratkeaa mäkiosuudella. Palkintokorokesijoja on tullut, kunhan Herola on onnistunut mäkihypyssä, kuten Seefeldin normaalimäessä.

Yle Urheilun asiantuntijan mukaan Herola on mitalisuosikki sekä suurmäen että normaalimäen kilpailussa. Mitali on kuitenkin todennäköisempi normaalimäen kilpailussa 26.2.

Normaalimäki sopii Ilkalle paremmin ainakin tulosten valossa. Siihen ei viittaa mikään tekniikassa, mutta itseluottamus on ehkä parempi pienemmässä mäessä.

Jari Mantila

Mäkiosuudella onnistuminen on Herolalle myös äärimmäisen tärkeää Oberstdorfin MM-latujen vuoksi. 10 kilometrin hiihtokisoista odotetaan trillereitä. Siksi pitäisi tulla paljon puhuttu 20 sekuntia parempi mäkisuoritus.

Jos Oberstdorfiin ei tule superraskasta keliä, neljä tai viisi ensimmäistä sijaa ratkaistaan loppumetreillä. Ilkan pitää päästä kontrolloimaan hiihtokilpailua. Nyt se on ollut enemmän tai vähemmän selviytymistä.

Jari Mantila

Maastohiihdossa suurimmat mitaliodotukset kohdistuvat Iivo Niskaseen.

Niskanen otti kaksi vuotta sitten edellisissä MM-kisoissa Seefeldissä Suomen ainoan mitalin, kun hän oli kolmas perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin kilpailussa.

Kolme vuotta sitten Pyeongchangin olympialaisissa Niskanen voitti kultaa 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Nyt tuo sama matka hiihdetään uudelleen. Jokaisen penkkiurheilijan kannattaakin laittaa muistiin sunnuntai 7.3. klo 13.55.

50 kilometrin kisoja hiihdetään harvoin. Uskon kuitenkin, että Iivo olisi minä päivänä tahansa vuodesta kärkikolmikossa, jos kisoja hiihdettäisiin useammin.

Kalle Lassila, Yle Urheilun asiantuntija

Sami Jauhojärven mukaan Niskanen voi kamppailla MM-mitaleista aiemminkin: Yhdistelmäkilpailussa lauantaina 27. helmikuuta klo 14.25 alkaen.

Uskoa tulee Niskasen neljännestä sijasta yhdistelmäkilpailussa Seefeldissä kaksi vuotta sitten.

Penkkiurheilijoiden kannattaa laittaa kalenteriin isoin kirjaimin myös miesten viesti perjantaina 5.3. klo 14.10. Lahden tapahtumat tuskin jättivät ketään kylmäksi, kun Aleksandr Bolshunov suuttui Joni Mäelle.

Tuolloin Joni Mäki nappasi kakkossijan tulistuneen Aleksandr Bolshunovin nenän edestä.

Törkytaklauksen tehnyttä Bolshunovia povataan nyt mestaruuskamppailuun Norjaa vastaan. Suomea odotetaan pronssitaistoon Ranskaa vastaan. Viimeksi Suomi on ollut miesten viestissä MM-mitaleilla 2009.

Suomella on mitalipotentiaalia, mutta vaatii kaiken menemistä nappiin. Ranskalaiset ovat nousukunnossa.  Ranskalla on viime vuosilta paljon mitaleita.

Sami Jauhojärvi

Realistiset mitaliehdokkaat ovat Iivo Niskanen ja miesten viestijoukkue. Lisäksi Sami Jauhojärven mukaan mitalimahdollisuus on ensi sunnuntain parisprintissä Joni Mäellä ja Ristomatti Hakolalla. Mäellä on Jauhojärven mukaan ohut mahdollisuus MM-mitaleille jo avausmatkalla torstain sprintissä klo 13.40 alkaen.

Arvokisoissa on nähty sprinteissä yllätyksiä. Kun sattuu uskomaton vire ja tuuria erävalinnoissa, kaikki on mahdollista. Mäki on voittanut sprinttikarsintoja ja hänellä on vauhtikapasiteettia.

Sami Jauhojärvi

Lassila huomauttaa, että Mäen mitali olisi ennennäkemätön temppu. Kukaan ei ole ollut sprintin MM-mitaleilla ennen kuin on yltänyt maailmancupin kisassa finaaliin kuuden parhaan joukkoon.

Parisprintissä tulee toivoa kolmossijasta Planicassa 2019, mutta miten Hakolan selkä kestää nyt luisteluhiihtoa? Arvokisoissa on ehkä myös kovemmat joukkueet vastassa kuin Planicassa. 

Kalle Lassila

Suomen naishiihtäjiä kohtaan odotukset ovat pienet, sillä käynnissä on sukupolven vaihdos, eikä nuoremmassa polvessa näy vielä mitaliehdokkaita. Kerttu Niskanen loukkaantui ja Krista Pärmäkosken kausi on ollut myös vaikea.

Kristalla on erittäin pienet mahdollisuudet mitaleille. Kärkikolmikko Therese Johaug, Ebba Andersson ja Frida Karlsson on ollut erittäin vahva. Siihen kolmikkoon yltäminen vaatii sairasteluja tai jonkun maajoukkueen epäonnistumista voitelussa.

Sami Jauhojärvi

Kristalta ei ole tullut vähään aikaan suorituksia, joilla mitalin voisi ottaa arvokisoissa. Jos valmistautuminen onnistuu, Krista voi hiihtää kärjen taakse. Mitali vaatisi isoa venymistä.

Kalle Lassila

Tekijät

Roope Visuri

Kuvat:

Tomi Hänninen, AOP, Getty Images

Julkaistu 23.2.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat