Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • M Yhdistetyn mäkiosuus HS 106
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Rovaniemi, live EK 1
 • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • M yhdistetyn hiihto-osuus 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Naisten joukkuemäki HS 106, 1. kierros
 • Rallin MM, Rovaniemi, live EK 2
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Naisten joukkuemäki HS 106, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Rovaniemi, perjantain huippuhetket
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Miesten mäkikarsinta HS 106
 • Urheiluruutu

Petra Ollin kanssa samassa seurassa paininut Emmi Alanen oli lahjakas painija, mutta palo jalkapalloon vei mennessään: "Olen ollut todella tyytyväinen"

Emmi Alanen oli juniorivuosina lahjakas painija. Alanen kuitenkin päätti valita lajikseen jalkapallon, eikä hän ole joutunut katumaan päätöstään.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Emmi Alanen / Helmarit 2020
Emmi Alanen menestyi juniorivuosinaan myös painissa.Matti Raivio / All Over Press

Naisten jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaaja Emmi Alasen, 29, puheista voi päätellä, ettei Helmarit aio lähteä takki auki viimeiseen karsintapeliin Kyprosta vastaan, vaikka EM-kisapaikka varmistuikin perjantaina sensaatiomaisessa Portugali-voitossa.

– Pääsemme pelaamaan paineettomasti, mutta kyllä meidän tavoitteena on todellakin voittaa ja hoitaa nämä karsinnat loppuun asti hyvin. Pääsemme nauttimaan kentälle. En usko, että kenelläkään on vaikeuksia latautua siihen peliin, Alanen sanoo Yle Urheilulle.

Emmi Alanen on pelaajana poikkeuksellinen, sillä hän teki lajivalinnan jalkapallon ja painin välillä vasta 19-vuotiaana. Päätös muodostui pitkän loukkaantumisen ja sitä seuranneen kuntoutuksen aikana.

– Minulla oli jalassa rasitusmurtuma ja se leikattiin. Kuntoutuksen aikana huomasin, että paloni futikseen on suurempi kuin painia kohtaan. Kaipasin enemmän sitä pelaamista ja kentällä olemista. Se oli oikeastaan syy, miksi halusin panostaa jalkapalloon, Alanen kertoo.

Alanen oli myös lahjakas painijana, sillä hän saavutti alle 17-vuotiaiden tasolla EM-hopeaa ja -pronssia. Tilille kertyi hopeamitali myös alle 20-vuotiaiden sarjasta Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.

Alasen menestyminen ei ole sinänsä yllättävää, sillä tuohon aikaan Lappajärvellä asuneen monilahjakkuuden seurakaveri oli viime keväänä uransa päättänyt painin maailmanmestari Petra Olli.

Ollilla ja Alasella on ikäeroa vain kolme vuotta, joten kaksikko oli samoissa painiharjoituksissa. Harjoitusten lisäksi kaksikko vietti aikaa myös vapaa-ajalla samassa porukassa eri pihapelien merkeissä.

– Kokoonnuimme monta kertaa kentälle pelaamaan kaikkia pihapelejä. Pelasimme pesäpalloa, futista, yleisurheilua ja mitä kaikkea yhdessä keksittiinkin. Teimme myös reissuja yhdessä. Toki meillä on paljon yhteisiä muistoja, mitkä muistan varmasti loppuelämäni, Alanen sanoo.

– Emme pidä nykyisin yhteyttä mitenkään säännöllisesti, mutta juttelemme silloin tällöin, Alanen kertoo.

Painiuran loppumisesta on kulunut jo kymmenen vuotta, mutta lajilla on edelleen iso merkitys Alaselle. Keskikenttätaituri on seurannut tarkalla silmällä suomalaispainijoiden otteita ja lajin kuulumisia ylipäätään.

Lajivalintaa hän ei ole kuitenkaan katunut.

– Olen ollut todella tyytyväinen päätökseeni. Halu ja palo futista kohtaan on suuri, enkä usko, että olisin saanut sitä paloa mistään muusta.

Alanen uskoo, että painista on ollut hänelle myös hyötyä jalkapallon suhteen. Esimerkiksi kaksinkamppailuissa kehonhallinasta on ollut apua, sillä 162-senttinen Alanen lukeutuu kentän pienikokoisimpiin pelaajiin.

– Taustallani on varmasti ollut iso merkitys siihen, miten hallitsen omaa kehoa ja tasapainoa. Olen aika pienikokoinen, joten sillä on ollut varmasti suuri merkitys, että pärjään hyvin kaksinkamppailuissa, Alanen tuumii.

Emmi Alanen
Emmi Alanen muodostaa Helmarien keskikenttäkaksikon Eveliina Summasen kanssa.Mauri Ratilainen / AOP

Puolustus tiiviinä

Helmarien EM-karsinnat ovat toistaiseksi sujuneet suunnitelmien mukaan. Tiivis puolustuspeli on toiminut loistavasti ja Helmarit on päästänyt karsintojen aikana vain kaksi maalia verkkoonsa. Niistäkin toinen oli oma maali, ja toinen syntyi pilkulta.

Alasen mukaan tiiviin puolustuspelaamisen taustalla on yhtenäisyys ja kova työmoraali joukkuetta kohtaan.

– Teemme kaiken yhdessä ja autamme kaveria kentällä. Kaikki ymmärtävät, kuinka suuri merkitys sillä on, että kun pystyy pitämään oman maalin puhtaana, on paljon helpompi voittaa niitä pelejä.

Helmarien tiiviiseen puolustuspeliin kuuluvat niin ikään taklaukset ja aggressiivinen pelityyli, josta on Alasen mukaan myös puhuttu joukkueen sisällä.

– Se on osa peli-identiteettiämme ja myös auttaa meitä hyökkäyspelaamisessa. Kun olemme aggressiivisia ja voitamme kaksinkamppailuita, siitä saa myös todella paljon energiaa.

Helmarit-pelaajia aktiivisuuteen motivoimyös kova kilpailutilanne pelipaikoista. Nykyisin suomalaispelaajia on ulkomailla niin laajalti, ettei kenellekään ole tarjolla vakiopaikkaa pelaavasta kokoonpanosta.

– Jokainen tänne tuleva yksilö on niin kovassa ympäristössä. Laadukas tekeminen joka päivä on vaikuttanut siihen, että olemme kehittyneet yksilöinä hirveän paljon. Totta kai kaikki haluavat pelata, ja jokaisen täytyy antaa aina se sata prosenttia, että pääsee kentälle, Alanen tuumii kilpailutilanteesta.

Katseet tulevassa pelissä

Helmarit lähtee tiistaiseen Kypros-otteluun ennakkosuosikkina. Skotlanti murskasi Kyproksen edellisessä ottelussa peräti 10–0, eikä Kypros ole onnistunut karsinnoissa kertaakaan maalinteossa.

Alasen mukaan joukkueessa on tällä hetkellä hyvä tunnelma. Joukkue harjoitteli ensimmäisen kerran Kyproksella sunnuntaina ja teki peliin valmistavan harjoituksen maanantaina. Alasen mukaan joukkue nautiskeli vielä perjantai-iltana EM-kisapaikan varmistumisesta, mutta jo lauantaina katse oli tiukasti Kypros-ottelussa.

– Haluamme hoitaa karsinnat loppuun asti hyvin ja todellakin voittaa Kypros-pelin. Yksi ilta nautittiin voitosta hyvän ruoan merkeissä ja olimme yhdessä, mutta sen jälkeen olemme kääntäneet katseet ja keskittymisen tulevaan peliin, Alanen sanoo.

Helmarien viimeinen EM-karsintaottelu pelataan tiistaina Lanarcassa, Kyproksella. Ottelua voi seurata Yle TV2:sta ja Areenasta kello 18.50 alkaen.

Lue myös:

Englannin Superliiga oli Nora Heroumille unelmien täyttymys, mutta kaudesta tulikin henkisesti rankka: "Olin silloin aluksi vähän sokea"

Taivaanrannan maalari, hyvällä tavalla höpsö ja todella fiksu – juniorivalmentaja, ystävä, ja fysioterapeutti kertovat, millainen on Helmarien tähtihyökkääjä Linda Sällström

Kommentti: Kaksi ja puoli vuotta sitten Helmarien päävalmentaja soitti herätyskelloa – nyt Suomen pitää saada uusi sukupolvensa maailmalle

Kahdeksan vuoden pitkä odotus päättyi – näin Helmarit teki EM-kisaunelmastaan totta Portugalia vastaan

Ylen jalkapalloasiantuntija: "EM-kisapaikka merkitsee valtavan paljon Signeulille, koska ensimmäiset karsinnat eivät menneet niin hyvin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat