Hyppää sisältöön

Artemi Panarin Venäjän hampaissa

NHL-joukkue New York Rangersin Artemi Panarin on kritisoinut avoimesti presidentti Vladimir Putinia sekä osoittanut tukensa venäläiselle oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille. Ja maksaa nyt siitä.

New York Rangersin hyökkääjä Artemi Panarinin KHL:n aikainen valmentaja Andrei Nazarov väitti venäläisessä Komsomolskaja Pravda -lehden lauantaisessa jutussa (siirryt toiseen palveluun), miten Panarin pahoinpiteli 18-vuotiaan naisen hotellin baarissa vuonna 2011, kun Vitjaz-joukkue oli pelireissulla Latvian Riiassa. Nazarov myös väittää, miten uhrille maksettiin 40 000 euroa, jotta tämä pysyisi hiljaa.

Panarin kiistää väitteet. Latvialainen kiekkotoimittaja Aivis Kalniņš (siirryt toiseen palveluun) kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun)puhuneensa kyseisen hotellin edustajan kanssa, jonka mukaan väitettyä pahoinpitelyä ei ole tapahtunut.

Toimittaja kertoo, että häntä on häiritty sen jälkeen, kun hän on raportoinut kyseisestä asiasta. Väitettyä uhria ei ole löytynyt.

Myös entinen jääkiekkotoimittaja, nykyinen Avangard Omskin apulais-GM Igor Eronko (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Panarin entiset pelikaverit sanovat pahoinpitelyväitteen olevan valhetta.

Tämä on selvästi uhkailutaktiikka, jota käytetään häntä vastaan, kun hän on puhunut suoraan tuoreista poliittisista tapahtumista. Artemi on järkyttynyt ja huolissaan, ja pitää taukoa joukkueen toiminnasta, Rangers puolestaan tiedotti maanantaina. NHL on kertonut tutkivansa asiaa.

Panarin kritisoi jo vuonna 2019 presidentti Vladimir Putinin politiikkaa ja sitä, että Venäjällä kukaan ei uskalla nousta Putinia vastaan. Kiekkoilija sai jonkin verran tukea puheidensa jälkeen, mutta häntä syytettiin myös epäisänmaalliseksi.

Panarin on taannoin myös vaatinut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vapauttamista.

Tämä on nähty ennenkin Venäjällä. Jos uskaltaa kritisoida Putinia, saa todennäköisesti vihakampanjan päälleen.

Tapaus haiskahtaa siltä, että Panarinista halutaan uhkailun avulla tehdä varoittava esimerkki,

sanoo tutkija Pia Koivunen Turun yliopistosta. Koivunen on tutkinut muun muassa urheilutapahtumia ja niiden politiikkaa Venäjällä.

En äkkiseltään muista ketään muuta tunnettua urheilijaa, joka olisi Putinia kritisoinut tai tukenut Navalnyita.

Tutkija Pia Koivunen

Sen sijaan Koivusen mukaan Putinia ja tämän hallintoa avoimesti tukevia urheilijoita ja taiteilijoita näkyy. Esimerkiksi NHL-tähti Aleksandr Ovetškin on Putinin pitkäaikainen kannattaja.

Osaltaan se voi johtua siitä, että avoin tuki auttaa esimerkiksi rahoituksen ja tuen saamisessa. Ei haluta, että oma toiminta vaikeutuu ja toisaalta joku voi saada taloudellista etua siitä, että julkisesti tukee Putinia.

On siis poikkeuksellista, että urheilijat nousisivat julkisesti Putinia vastaan. Panarinia ei näytä edes suojaavan se, että hän asuu ja pelaa ulkomailla.

Panarin tapauksessa voi näyttää poikkeukselliselta se, että mustamaalaus kohdistuu NHL-seurassa pelaavaan ja amerikkalainen seura on siirtänyt pelaajan syrjään. Näkisin, että tämä on selkeä viesti siitä, että venäläiset urheilijat eivät ole maan rajojen ulkopuolellakaan vapaita kritisoimaan kotimaansa vallanpitäjiä ilman seurauksia.

Tutkija Pia Koivunen

Kuka sitten on Andrei Nazarov?

Itsekin NHL:ssä pelannut Nazarov lopetti pelaajauransa vuonna 2007 ja ryhtyi valmentamaan. Mies valmensi Panarinia Venäjällä, silloin kun hyökkääjä ei ollut vielä korkean statuksen pelaaja.

Nazarovin arvioidaan haluavan Venäjän jääkiekkoliiton ja suomalaisillekin hyvin tutun nimen, Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Roman Rotenbergin suosioon, jonka perheellä on tiiviit siteet Putiniin.

Nazarov totesikin, että hänen motiivinsa nostaa esille kymmenen vuoden takainen pahoinpitely on Panarinin kritiikki Venäjän hallintoa kohtaan sekä Navalnyille osoittama tuki. Pelaaja ei osoita valmentajan mielestä kunniaa Venäjän maata ja maajoukkuetta kohtaan.

Artemi Panarin ei toki ole pelkästään siloposkinen kultapoika. Vuonna 2017 pelatessaan Chicagossa esiin nousi vanha video vuodelta 2012, jossa Panarin kertoi, ettei voisi ikinä harrastaa seksiä mustan naisen kanssa.

Panarin pyysi tuolloin anteeksi sanomisiaan.

Nyt vuonna 2021 tilanne on kuitenkin se, että Artemi Panarin on asetettu sivuun Rangersin toiminnasta, joukkue menetti samalla tärkeän tukipilarinsa ja kiekkoilija pelkää Venäjällä asuvien sukulaistensa puolesta.

Tekijät

Jenni Harmanen

Lähteet

New York Post, Deadspin, The Washinton Post, ESPN, The Moscow Times, Chicago Tribune, Kuvalähteet: Getty Images ja AOP