Suora

  • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
  • Rovaniemi, perjantain huippuhetket
  • Urheiluruutu
  • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
  • Miesten mäkikarsinta HS 106
  • Urheiluruutu

Ratkaistaanko MM-mitalit ennen kuin yhtäkään matkaa on hiihdetty? Paahtavassa auringossa sulavat ladut tuovat kilpailuetua tietyille hiihtäjille

MM-hiihtojen erikoiset olosuhteet laittavat huollon tiukoille. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan Oberstdorfissa vain alle kymmenellä hiihtäjällä voi olla mitalikamppailuun vaadittava suksipari.

Hiihdon MM 2021
Hiihtoa
Yle

Latujen kunto on ollut toistaiseksi Oberstdorfin MM-hiihtojen suurin puheenaihe, vaikka ensimmäistäkään arvokisamitalia ei ole vielä jaettu. Aurinkoinen ja lämmin keli on saanut ladut sohjoisiksi, ja osan urheilijoistakin turhautuneiksi.

Yksi suurimmista olosuhteiden julkisista kritisoijista on ollut Norjan Emil Iversen. Norjalaistähti totesi maanantaina, ettei hän ole koskaan hiihtänyt yhtä huonoissa olosuhteissa.

– Emme kilpaile tuollaisissa olosuhteissa täällä. Ei, Iversen sanoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Nämä olosuhteet ovat pahimmat, joissa olen hiihtänyt koko elämäni aikana. Siitä tulee erilainen kilpailu, jos hiihdämme metrin sokerilumessa, Iversen tylytti.

Lämpötila on kohonnut Oberstdorfissa viime päivinä varjossakin parhaimmillaan 15 asteeseen ja auringossa mittari on näyttänyt jopa 20 astetta. Tulevina päivinä lämpötila kohoaa päivisin eri lähteiden mukaan 15 asteen paikkeille, ja viikonloppunakin lämpötila on päivällä 8–10 asteen välillä.

Erikoinen olosuhde on saanut Suomen hiihtomaajoukkueen huoltoryhmän kiireiseksi. Suomen huoltopäällikkö Martin Norrgårdin mukaan erilaisia suksipareja testataan kiivaammin juuri keskipäivän aikoihin kovimmassa auringonpaisteessa.

– Eroja tulee olemaan, suuria eroja. Nyt pitää olla fokus siinä, että löydämme oikeat parit ja oikeat hionnat meidän hiihtäjille, Norrgård sanoo Yle Urheilulle.

– Kyllä me teemme parhaamme. Löydämme koko ajan pieniä ja suurempia eroja tuotteissakin. Siinä on suuriakin eroja, jos laitamme väärät pulverit, kyllä sen huomaa sitten, Norrgård jatkaa.

Puhe suksihuollon merkityksestä ei ole sinänsä uusi, sillä 2010-luvulla arvokisoissa on kilpailtu useasti vesikelissä. Edellisen kerran aihe oli tapetilla kaksi vuotta sitten Seefeldissä, jolloin hiihdettiin niin ikään lämpimissä olosuhteissa. Tuolloin Suomen huolto ei onnistunut parhaimmalla mahdollisella tavalla.

– En ollut silloin Suomen maajoukkueessa, mutta kyllä he olivat lähellä mitaleita. Eivät he missään nimessä olleet pihalla, Norrgård sanoo.

– Olemme voineet ottaa sieltäkin oppia ja ottaa mukaan ne parhaat palat, mutta veikkaan, että syytkin sille on jo löydetty. Toivotaan, että onnistumme tällaisissa keleissä, vaikka haastavaa on, Norrgård tuumi.

Martin Norrgård, huoltopäällikkö. PLK
Martin Norrgårdilla ja Suomen huoltoryhmällä on iso rooli Oberstdorfissa.Esa Fills / Yle

"Ero voi olla viidestä kymmeneen sekuntia"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan MM-hiihtoja koskien on tällä hetkellä erittäin paljon kysymysmerkkejä. Jauhojärvi muistuttaa, ettei monellakaan hiihtäjällä ole ollut uransa aikana kovinkaan montaa mahdollisuutta testata suksiaan Oberstdorfin MM-kisojen kaltaisissa erikoisolosuhteissa.

– Myös huoltoryhmien onnistuminen on haaste, sillä hekään eivät ole päässeet tällaiseen olosuhteeseen testaamaan. Jos sitä latua aletaan vielä suolaamaan, niin se vaikuttaa entistä enemmän voiteiden käyttäytymiseen, Jauhojärvi sanoo.

Jauhojärven mukaan on mahdollista, että Oberstdorfin olosuhteet osoittautuvat yhtä haasteellisiksi kuin Sotshin olympialaisten 15 kilometrillä vuonna 2014. Silloin Jauhojärven mukaan oli vain alle kymmenkunta hiihtäjää, joilla oli mitalikamppailun mahdollistava kilpailukykyinen suksipari.

– Nyt voi olla samanlainen tilanne, että sieltä löytyy puolenkymmentä hiihtäjää, joilla on erittäin toimintakykyinen kalusto tähän olosuhteeseen ja muut haparoi kaluston suhteen.

Erikoiset olosuhteet tarjoavat oikeastaan kenelle tahansa loistavan mahdollisuuden yllättää.

– Sieltä voi nousta mitaleille sellainen urheilija, joka ei välttämättä normaalisti hiihtäisi sprintissä edes jatkoon, jos on ääriolosuhde ja siellä on vain muutamia pareja, jotka toimii. Esimerkiksi sprintissä ero voi olla helposti viidestä kymmeneen sekuntia, kun suksi toimii ja toisella ei toimi, Jauhojärvi sanoo.

Oberstdorf MM
MM-laduilla on monissa paikoin sohjoa ja jäähilettä. Getty Images

Suksella ratkaiseva merkitys

Jauhojärvi uskoo, että myös viikonlopun yhdistelmäkilpailussa voidaan nähdä suuria eroja kaluston suhteen. Naiset hiihtävät 15 kilometrin yhdistelmäkilpailunsa nykyisen suunnitelman mukaan kello 11.40 Suomen aikaa. Miehet aloittavat oman 30 kilometrin urakkansa kello 14.25.

– Raskas vesikelin olosuhde yleensä tekee sen, että erot repsahtavat entistä suuremmiksi, mikä tarkoittaa miesten osalta sitä, että perinteisellä tulee normaalia isompi karsinta. Siellä voi hyötyä suksella ihan merkittävästikin, Jauhojärvi sanoo ja jatkaa:

– Mutta on ihan sama missä kunnossa on, jos ei löydy olosuhteeseen sopivaa kalustoa. Vaikka olisit ylivoimaisesti maailman paras hiihtäjä, niin sitten et vain pärjää, Jauhojärvi sanoo.

Oberstdorfissa on ollut jo pitkän aikaa lämpimiä päiviä ja öitä, minkä takia varsinkin auringonpaahteessa olevat radan kohdat ovat muuttuneet sohjoisiksi ja paikoin vaarallisiksikin. Esimerkiksi venäläistähti Sergei Ustjugov kaatui pahannäköisesti viikonlopun testikilpailussa radan pitkässä laskussa kohdassa, jossa pohja oli pehmeämmässä kunnossa.

Yksi keino latujen kunnostamiseen olisi suolaaminen. Se ei ole kuitenkaan kovin pitkäkestoinen ratkaisu, sillä latu kestää suolauksen jälkeen hyvässä kunnossa noin parin päivän ajan.

– Kahden päivän jälkeen se pinta pitäisi kuoria pois, koska silloin se lumi- tai jääkide menee pyöreäksi. Se ei enää tartu, vaan siitä tulee sellaista mössöä. Suolauksessakin pitää olla tarkkana, että on oikeanlaista suolaa, Jauhojärvi sanoo.

Tilanteeseen saatanee pientä helpotusta viikovaihteen tienoilla, jolloin lämpötila käväisee yöllä eri ennusteiden mukaan nollassa ja jopa miinusasteiden puolella.

– Se helpottaisi tilannetta erittäin paljon, jos latu pysyisi edes aamupäivään asti kovana, eikä menisi ihan mössöksi. Nyt se on mennyt, kun yöllä on ollut useita asteita plussaa.

oberstdorf mm
Suksia on testattu ahkerasti. Getty Images

Kaluston ja ladun kunnon lisäksi myös nesteen nauttiminen tai nauttimattomuus korostuu Oberstdorfissa. Lämpimässä kelissä nestettä haihtuu erittäin paljon hikoilemisen lisäksi huomaamatta myös hengityksen mukana. Siksi urheilijoiden on tarkkailtava jatkuvasti nestetasapainoaan.

Esimerkiksi ampumahiihdon MM-kisojen viimeisimmissä kilpailuissa Slovenian Pokljukassa urheilijat joivat lyhyelläkin matkalla. Myös Oberstdorfissa moni urheilija joutunee muuttamaan viime kisoista tuttuja rutiinejaan.

– Nyt kun ollaan lumen päällä ja on tuollainen lämpötila, niin ilmahan on oletettavasti erittäin kuiva. Se tekee sen, että saattaa tulla normaalista poikkeavia janon tunteita, Jauhojärvi sanoo.

– Urheilijoiden on vain tarkkailtava, että virtsan väri pysyy riittävän kirkkaana. Muutaman prosentin nestehukka heikentää kuitenkin suorituskykyä aika merkittävästi.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on jo reagoinut yhdessä kisajärjestäjien kanssa kertaalleen Oberstdorfin lämpimiin olosuhteisiin, ja siirtänyt torstain sprinttihiihdot aamupäivään. Jauhojärvi on sen kannalla, että myös muiden kilpailujen siirtäminen olisi järkevämpää.

– Jos se vain antaa aikataulullisesti myöten televisiolähetyksille, niin voisi olla jopa järkevämpää siirtää kisat aamupäivään tai jopa varhaiseen aamuun.

Lue myös:

Vahvistus: Yli 20 asteen lämpötila laittaa hiihdon MM-kisojen ohjelman uusiksi – Venäjän valmentaja kyseenalaistaa latujen kunnon Yle Urheilulle

Huomioi nämä hetket MM-kisoissa! Tässä ovat suomalaisten mitalijahdit – Sami Jauhojärvi väläyttää ennennäkemättömän yllätyksen mahdollisuutta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat