Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat

Helmarit joutuu odottamaan EM-kisoja poikkeuksellisen pitkään – kilpailu paikoista kisakoneessa alkaa heti: "Hinku joukkueeseen on kova"

Kapteeni Tinja-Riikka Korpela ylisti joukkuettaan EM-karsintarupeaman päätyttyä Kyproksella.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Tinja-Riikka Korpela
Tinja-Riikka Korpela tuuletti perjantaina EM-kisapaikan tuonutta voittoa Portugalista.Tomi Hänninen

Vaikka puhelimen välityksellä ei voi tulkita ilmeitä, Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tinja-Riikka Korpela oli tiistai-iltana langan toisessa päässä varmasti yhtä hymyä. Helmarit kaatoi Kyproksen 5–0 ja selvitti arvokisakarsinnan ensimmäistä kertaa ilman yhtään tappiota.

– Kopissa on aivan loistava tunnelma niin kuin taustalta ehkä kuuluu. Musiikki pauhaa, vaikka porukka on jo vähän väsynyttä. Olemme vähän nauraneet, että tämä on ollut meille tällainen palkintomatka Kyproksen aurinkoon, Korpela tunnelmoi Yle Urheilulle.

Kentällä palkintomatkasta ei ollut tietoakaan, sillä Helmarit pelasi heikkoa Kyprosta vastaan hyvällä asenteella eikä jättänyt vastustajalle mahdollisuuksia. Paikka ensi vuoden EM-kisoissa Englannissa varmistui jo perjantaina Helsingissä. Suomi voitti kahdeksasta ottelustaan seitsemän ja pelasi yhden tasan. Omiin meni vain kaksi maalia, joista toinen rangaistuspotkusta. Toinen oli oma maali.

– Aivan loistavat karsinnat. Jotenkin pelit vain lähtivät rullaamaan alusta alkaen. Puolustuspelaaminen on ollut aivan rautaa, Korpela miettii.

Helmarit oli pinteessä varsinkin vierasottelussa Skotlantia vastaan, mutta pystyi pitämään siinäkin ottelussa maalin puhtaana. Amanda Rantasen legendaariseksi nousseen naamamaalin myötä mukaan tarttui täysi pistepotti. Korpela antaa karsinnan erinomaisista tilastoista kunniaa edessään pelanneelle puolustuslinjalle ja koko joukkueelle.

– Olemme puhuneet paljon siitä, että pelit ratkaistaan boksissa. Omassa boksissa olemme olleet älyttömän kovia ja hoitaneet kaikki vaaralliset erikoistilanteet. Pelitilanteista vaarallisia paikkoja ei minulle asti paljoa ole tullut, Korpela toteaa.

– Totta kai se lähtee koko joukkueen puolustamisesta ihan kärkipelaajista alkaen, he tekevät duunia ja prässäävät ylhäällä.

helmarit
Helmarit juhli EM-kisapaikan varmistumista perjantaina.Tomi Hänninen

Helmari-pelaajien puheissa koko joukkueen puolustaminen korostuu usein. Perjantain sankarin Linda Sällströmin mukaan hän ei ole koskaan puolustanut hyökkääjänä yhtä paljon kuin päättyneissä karsinnoissa.

– Varsinkin ne Skotlanti-pelit olivat enemmän puolustamista kuin hyökkäämistä, mutta jos se on mitä se vaatii, olen valmis tekemään sitä tämän joukkueen puolesta, Sällström sanoi Yle Urheilulle lauantaina.

Kohti EM-kisoja

EM-lopputurnaus piti alun perin pelata Englannissa tulevana kesänä, mutta koronapandemia siirsi kisat kesään 2022. Helmareilla on nyt valmistautumisaikaa siis tavallista enemmän.

Tinja-Riikka Korpela kantoi kapteeninnauhaa jo vuonna 2013, kun Suomi edellisen kerran pelasi EM-kisoissa. Konkarin mukaan valmistautuminen kohti tulevia kisoja on jo alkanut.

– Tämä Kypros-peli oli ensimmäinen steppi kohti kisoja. Ei meillä liikaa yhteisiä pelejä ennen turnausta ole, joten jokainen peli pitää käyttää hyödyksi, Korpela sanoo.

Puolessatoista vuodessa ehtii tapahtua paljon, mikä tarjoaa nuoremmillekin ja vielä maajoukkueringin ulkopuoella oleville pelaajille mahdollisuuden nousta taistelemaan paikoista kisakoneessa.

– Hinku joukkueeseen on aivan varmasti kova. Puolitoista vuotta menee loppujen lopuksi nopeasti, joten jokaisen meistä pitää aloittaa työ heti huomenna, kun menemme takaisin seurajoukkueidemme mukaan. Jokapäiväinen työ ratkaisee loppupeleissä, Korpela toteaa.

Lue myös:

Helmarit jätti Kyproksen vaille mahdollisuuksia ja teki historiaa – selvitti EM-karsinnan ilman yhtäkään tappiota

Englannin Superliiga oli Nora Heroumille unelmien täyttymys, mutta kaudesta tulikin henkisesti rankka: "Olin silloin aluksi vähän sokea"

Petra Ollin kanssa samassa seurassa paininut Emmi Alanen oli lahjakas painija, mutta palo jalkapalloon vei mennessään: "Olen ollut todella tyytyväinen"

Taivaanrannan maalari, hyvällä tavalla höpsö ja todella fiksu – juniorivalmentaja, ystävä, ja fysioterapeutti kertovat, millainen on Helmarien tähtihyökkääjä Linda Sällström

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat