Hyppää sisältöön

"Emme pysty valvomaan aikuisten ihmisten liikkeitä vuorokauden ympäri" – Rovaniemen MM-rallin järjestäjät tuskailevat vuotavan koronakuplan kanssa

Kisaorganisaatio kommentoi keskiviikkona ensimmäistä kertaa julkisuuteen Rovaniemen MM-rallin koronatapauksia.

Rovaniemen MM-rallin ensimmäinen erikoiskoe ajetaan perjantaina. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Rovaniemen MM-rallin ympärille nousi kohu ennen kuin kilpailu oli ehtinyt edes alkaa. MM-osakilpailu nousi otsikoihin koronavirustartuntojen ja koronakuplan rikkomisen takia. Joistakin tiimeistä oli poistuttu omasta koronaturvallisesta kuplasta paikallisiin ravintoloihin tapaamaan tuttuja.

Keskiviikkona Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan MM-ralliin liittyviä positiivisia tapauksia on neljä, joista kaksi on varmistunut varmennustesteissä sellaisiksi, että tartuntariskiä ei ole. Nämä kaksi ovat koronapositiivisia, mutta he eivät Broaksen mukaan tartuta tautia enää eteenpäin, koska kyseessä on vanhan taudin jäämä.

Kahden virusta tartuttavan henkilön kohdalla karanteenissa on yhteensä 15 henkilöä. Toinen, jolla on todettu koronaviruksen brittimuunnos, on liikkunut rallikuplan ulkopuolella ravintolassa, ja hänen osalta karanteenissa on 13 henkilöä.

AKK:n kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kommentoi tilannetta keskiviikkona Ylelle.

– Emme pysty valvomaan aikuisten ihmisten liikkeitä vuorokauden ympäri. Jos nyt kuitenkin mentäisiin tämä ralliviikko ja hiihtolomat niin, että saataisiin pidetty tämä Lappi sellaisena vyöhykkeenä, että täällä ei korona riehu, Tarkiainen totesi.

"Ei ole mitään rangaistusjärjestelmää"

Rallin MM-sarjassa on ajettu ennen Rovaniemen osakilpailua kuusi osakilpailua koronaviruspandemian aikana. Tarkiainen muistutti, että koronakupla on ollut sarjassa käytössä jo kuudessa osakilpailussa ennen Rovaniemeä.

– Tätä kuplahommaa on tehty nyt viime vuoden syyskuusta saakka. Tiimien sisäiset ja Kansainvälisen autoliiton (FIA) säännökset ovat osin tämän asian ympärillä jopa tiukemmat, mitä terveysviranomaisten säännökset Suomessa.

Tarkiaisen mukaan tapauksiin, joissa koronakaranteenia on rikottu, on vaikea puuttua. AKK on kuitenkin muistuttanut ralli-ihmisiä säännöistä ja siitä, kuinka tulee käyttäytyä koronakuplassa.

– Me emme suoranaisesti tiedä, kuka on lipsunut ja minne. Meillä ei ole tähän mitään rangaistusjärjestelmää. Olemme puuttuneet asiaan muun muassa julkaisemalla yhden lisämääräyksen. Pidämme tänään vielä Broasin kanssa talleille Teams-kokouksen, jossa herättelemme talleja ihan suoralla viranomaisyhteydellä. Käymme läpi, miten homman pitää pelata, jotta saamme vietyä homman kunnialla läpi. Säännöt ovat hyvin yksinkertaisia.

– Luulen, että tämä herättää meidän omia ihmisiä, kun tämän takia on luukutettu negatiivista viestiä rallia kohtaan. Uskon, että ihmiset ymmärtävät nyt, että tämän asian kanssa ei saa leikkiä yhtään. Meidän pitää näyttää muille esimerkkiä, miten tätä asiaa hoidetaan.

Rovaniemen MM-rallin ensimmäinen erikoiskoe ajetaan perjantaina. Kilpailua voi jännittää Ylen kanavien välityksellä.

Lue myös:

.
.