Hyppää sisältöön

Kadotukseen tuomittu Los Angeles nousi yllättäen koko NHL:n kuumimmaksi joukkueeksi – Olli Määtältä kehuja: ”Valmentaja antaa joukkueen pelata”

Los Angeles Kings otti torstaiaamuna jo kuudennen peräkkäisen voittonsa jääkiekon NHL:ssä.

Olli Määttä (oikealla, numero 6) ja hänen uusi seuransa Los Angeles Kings ovat aloittaneet NHL-kauden väkevästi. Kuva: Getty Images

Harva oli kauden alla valmis nostamaan ennakkoarvioissaan Los Angeles Kingsiä vakavasti otettavaksi joukkueeksi NHL:n läntisessä divisioonassa. Kaiken kokeneen ja voittaneen joukkueen piti edustaa eltaantuneen pysähtyneisyyden aikaa – eilisen loisto mestaruuksineen on edelleen tuoreessa muistissa, mutta samaan aikaan seura ei vaikuttanut olevan menossa mihinkään.

Ummehtuneet mielikuvat rakentuivat tietenkin voimakkaasti vanhan ydinryhmän ympärille.

Anze Kopitar, Drew Doughty, Jeff Carter, Dustin Brown ja Jonathan Quick ovat kaiken voittaneita pelaajia, mutta ikääntyviä sellaisia. Muutaman heikomman kauden jälkeen yleinen konsensus tuntui olevan, ettei veteraanipelaajien tankista löytyisi enää polttoainetta kamppailuun nuorekkaassa NHL:ssä.

Väärin.

Nopea vilkaisu tilastoihin kertoo konkareiden alkutalvesta olennaisen: Kopitar on läntisen divisioonan paras pistemies ohi Nathan MacKinnonin ja kumppaneiden samaan aikaan, kun joukkueen suurin sensaatio Dustin Brown on noussut koko liigan maalipörssissä jaetulle viidennelle sijalle.

Kings-kapteeni Anze Kopitar on ollut alkukaudella NHL:n läntisen divisioonan paras pistemies tehoin 4+17=21. Kuva: Getty Images

Peräpään johtaja Drew Doughty keräsi kahden edelliskauden aikana tehotilastoon lukeman -50, mutta tällä kaudella tämä on vaihteeksi plus-merkkinen pelaaja. Pakkien pistepörssistä kanadalainen löytyy sijalta yhdeksän, läntisen divisioonan tehokkaimpana pakkina.

Samaan aikaan joukkue on yltynyt huimaan lentoon. Torstai-aamuisen St. Louis -voiton myötä Kingsin voittoputki kasvoi jo kuuden ottelun mittaiseksi. Pisteitä se on repinyt matkaan seitsemästä peräkkäisestä ottelusta. Joukkue onkin noussut komeasti pudotuspeliviivan päälle lännessä.

Mitään ei anneta ilmaiseksi

Jääkiekko on joukkuepeli, mutta Kingsin kohdalla nukkuvien puoluetta pitkään edustaneen kovan kärjen herääminen on mitä suurimmassa määrin uuden tulemisen takana.

– Nämä jätkät ovat olleet erittäin hyviä ja nimenomaan molempiin suuntiin. Se on aika tunnollista jääkiekkoa, aina mennään oman pään kautta. Taitoahan siellä on ollut aina hirvittävät määrät, sitä on ihan treeneissäkin kiva katsoa, mihin nuo jätkät pystyvät, Kings-puolustaja Olli Määttä kehuu Yle Urheilulle.

– Pelistä peliin sellainen voitonhalu on näillä jätkillä todella kovaa luokkaa. He ovat valmiita tekemään mitä tahansa joukkueen eteen ja se kyllä sitten ruokkii koko porukkaa. Heillä on jatkuvasti sellainen asenne, että mitään ei anneta ilmaiseksi, Määttä jatkaa.

Mitään ei Kings ole todellakaan ilmaiseksi antanut.

Edes voittoputkensa aikana Todd McLellanin luotsaama ryhmä ei ole pelannut erityisen näyttävää jääkiekkoa, mutta voittavaa kylläkin. Kings ei ole kehittyneiden tilastojen kärkijoukkue, sillä se on harvoin dominoinut peliä kiekolla, mutta sitoutunut ja sitkeä se on, mitä viisikkopeliin tulee.

Päävalmentaja Todd McLellan (vas.) antaa ohjeita pelaajille vaihtoaitiossa. Kuva: Getty Images

Pelin kovaa ydintä Kings on suojellut viime viikot loistavasti.

Kahdesti (2012 ja 2014) Stanley Cupia 2010-luvulla nostellut joukkue on antanut voittoputkensa aikana pelattua tuntia kohden 22,53 maalipaikkaa viidellä viittä vastaan – lukema on koko NHL:n kuudenneksi paras. Vaarallisten maalipaikkojen kohdalla lukema on 7,98 ja sekin on kuudenneksi paras.

Toisaalta, kun hommat omalla alueella on hoidettu, valmennus on antanut ryhmälle vapaat kädet.

– Isoin asia on, ettei kenelläkään ole kentällä epäselvyyksiä sen suhteen, mitä tehdään. Muuten ajatus on, että menet ja pelaat. Se on yksi isoimpia juttuja tässä, että valmentaja antaa pelaajien mennä ja pelata. Turha jännittäminen ja puristaminen on pyritty tätä kautta saamaan pois, Määttä kiittelee.

Nuoriso esillä

Ei Kings silti yksinään veteraanien johdolla ole voitosta voittoon purjehtinut. Etenkin joukkueen puolustuspäässä on vihdoin nähty pitkään kaivattua sukupolvenvaihdosta. Omista varauksista Mikey Anderson, 21, ja Tobias Björnfor, 19, ovat puolustuksen ehdottomia komeettoja alkaneen kauden osalta.

Yli kahdenkymmenen minuutin jääaikoja tililleen kirjanneista nuorukaisista Andersonilla oli ennen alkanutta kautta kuuden ja Björnfotilla kolmen ottelun NHL-kokemus. Lisäksi varaamaton Austin Strand, 24, on kuulunut talven suuriin yllättäjiin pakistossa. Strandilla ei ollut vyöllään ennen tätä kautta yhtäkään NHL-peliä.

Kings-puolustuksessa kokemus ja nuoruuden into ovatkin paiskanneet kättä hienolla tavalla. Joukkue on päästänyt 2,68 maalia ottelua kohden, mikä riittää koko liigassa sijalle kymmenen. Vertailuksi mainittakoon, että viime kaudella joukkue päästi 2,99 osumaa ottelua kohden ja kaksi vuotta takaperin 3,16.

Kun tähän vielä yhdistetään hyvin toiminut maalivahtipeli, ei ole suurikaan ihme, että joukkue voittaa. Ja veskariosastoltakin löytyy nuoruutta, sillä 26-vuotias, 29 NHL-ottelua urallaan pelannut Cal Petersen on kirittänyt Jonathan Quickia erinomaisesti.

Hyökkäyskaluston uusiin komeettoihin kuuluu keskushyökkääjä Jaret-Anderson-Dolan, 21, joka on mukaan päästyään pelannut hyvin kentän molemmissa päissä. Kanadalaishyökkääjä on tehnyt kuuteen pelaamaansa otteluun viisi (3+2) tehopistettä. Myös Anderson-Dolan on seuran oma varaus.

Austin Strand (vas.) on kuulunut Kings-pakistossa suuriin yllättäjiin alkukaudella. Kuva: Getty Images

Uuden sukupolven uskottavaa nousua kaiken kokeneiden veteraanien rinnalle ei voida väheksyä, kun puhutaan Kingsin paluusta pudotuspelitaistoihin.

– Eivät nämä jätkät minullekaan niin tuttuja ennalta olleet, mutta erittäin hyvistä pelaajista puhutaan. Kings ei ole paljon mediassa ollut tässä viime vuosina, minkä vuoksi ihmiset eivät ehkä tiedä, miten paljon täällä on tällä hetkellä lahjakkaita nuoria ylhäällä ja sitten AHL:ssä, Määttä toteaa.

Katsomosta vauhtia

Määtän oma kausi uudessa ympäristössä lähti käyntiin hitaasti. Valmennuksen ajatus istuttaa kaksi kaiken nähnyttä puolustajaa yhteen ei toiminut ainakaan aluksi. Drew Doughtyn ja Olli Määtän ensimmäinen ottelu yhdessä tuotti tehotilastoon tylyn yhteissaldon -5.

Lopulta Määtän vaikeudet ensimmäisissä otteluissa johti peräti neljän ottelun mittaiseen katsomokomennukseen.

– Ymmärsin sen ihan täysin. Ei siinä voi kuin treenata päivittäin ja pyrkiä kehittymään. Se on loppumaton työ. Vaikka olet kuinka hyvä ja kuinka kauan ollut liigassa, niin se ei vain muutu, töitä on tehtävä joka päivä. Eikä sillä ole väliä, oletko 18-vuotias vai 35-vuotias, koko ajan pitää parantaa. Näin se vain menee.

Määtän otteet ovat parantuneet selvästi alun jälkeen. Voittoputken aikana Määtän maaliero viidellä viittä vastaan on 4–1 ja esimerkiksi vaaralliset maalipaikat on kirjattu Kingsin eduksi JYP-kasvatin ollessa jäällä 17–6. Vaarallisten maalipaikkojen suhdeluku on vakiopelaajista joukkueen paras.

Torstaina McLellan palautti Määtän Drew Doughtyn vierelle, missä suomalaispuolustaja pelasikin yli 23 minuuttia.

– Aina se ottaa aikansa uudessa ympäristössä päästä kiinni juttuihin. Itsellä ehkä meni aluksi pelaaminen yliyrittämisen puolelle, kun hieman jännitti ja näyttöhaluja oli niin pirusti. Nyt olen rauhoittanut pelaamista, enkä yritä liikaa. Antaa sen pelin vain tulla sieltä.

Kings kohtaa seuraavaksi Minnesotan lauantaina vierasjäällä.

Lue myös:

Kommentti: NHL:n suomalaispelaajissa on tapahtunut häkellyttävän suuri muutos vain muutamassa vuodessa – vielä paremmat ajat ovat edessä

Lindell ja Kiviranta katkaisivat Dallasin piinaavan pitkän tappioputken

Montreal Canadiensin pitkäaikainen päävalmentaja sai potkut

New York Rangersin venäläistähti esitti tukensa Navalnyille, nyt pelaaja pelkää perheensä turvallisuuden puolesta – tästä Artemi Panarin -vyyhdissä on kyse