Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Rovanperä, Lappi ja Huttunen taistelevat asiantuntijan mukaan voitoista, haastajilla loistopaikka antaa kovat näytöt – seuraa näitä suomalaisia Rovaniemen MM-rallissa

Rovaniemen MM-rallissa nähdään monta mielenkiintoista suomalaiskuljettajaa, joille kotikisa on tärkeä näyttömahdollisuus tulevaisuutta ajatellen. Oheisesta videosta voit katsoa uusintana eilisen ennakkolähetyksen.

Rallin MM-sarja
Esapekka Lapin Volkswagen Polo Rovaniemen MM-rallissa 2021.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Tänään alkavassa Rovaniemen MM-rallissa katseet kääntyvät ensisijaisesti Toyotan Kalle Rovanperän suoritukseen ja jopa mahdolliseen voittotaisteluun, mutta taustalla myös monet muut suomalaiset pyrkivät antamaan parhaan mahdollisen työnäytteen ajotaidoistaan tulevaisuutta ajatellen. Mukana on kaiken kaikkiaan 21 suomalaista autokuntaa.

Rovanperän kausi alkoi Monte Carlossa neljännellä sijalla, ja hänellä on ainoana kärkeen povatuista WRC-kuskeista kokemusta Lapin reiteiltä. Toyota-kuski valmistautui vuosi sitten ensimmäiseen MM-kauteensa Yariksella ajamalla Tunturirallissa.

Yle Urheilun asiantuntijana viikonloppuna toimiva Mikko Hirvonen uskoo, että Rovanperä ajaa uransa ensimmäisestä voitosta täysin realistisesti.

– Kisassa on monta kuskia, jotka pystyvät ajamaan voitosta. MM-sarja on ollut viimeiset vuodet aika mielenkiintoinen, kun yhden tai kahden suosikin sijaan oikeastaan kaikki tehdastiimien kuskit ovat olleet voittajaehdokkaita. Kalle on yksi suosikeista, ja totta kai hänen menoaan täällä seurataan.

Hirvonen on ajanut asfalttiralleissa Rovanperän etuautoa, ja hän tuntee Virossa asuvan nuorukaisen mielenmaiseman. Vaikka odotukset ovat kotikisassa poikkeuksellisen korkealla, 15 MM-osakilpailua urallaan voittanut Hirvonen ei usko hermoiluun.

– Varmasti hän tuntee sen, että puhetta ja painetta hänen ympärillään on enemmän. Hän pystyy kuitenkin ottamaan 20 vuoden ikäänsä nähden tilanteen uskomattoman rennosti, ja uskon hänen pystyvän käsittelemään tilanteen.

– Kunhan hän pystyy aloittamaan kisan rennosti hyvällä rytmillä, eikä mieti lähtöviivalla mitään pakkoa tai painetta, kaikki on mahdollista. Kalle on sellainen tyyppi, että hän lähestyy joka kisaa vain oman ajon kautta. Hyvään vauhtiin pitää tietysti päästä samantien.

Kalle Rovanperä
Mikko Hirvonen näkee, ettei Kalle Rovanperää huimaa, vaikka häneltä odotetaankin paljon viikonloppuna.Touho Häkkinen

"Teemulle tämä on vaikea kisa"

M-Sportin Teemu Sunisen kausi Monte Carlossa alkoi avauserikoiskokeen ulosajolla, eikä toiseen samanlaiseen virheeseen ole varaa. Toisaalta taas Rovaniemen kisa on sellainen, jossa alustavasti kuusi kisaa Fiestalla tällä kaudella ajavan Sunisen pitäisi lyödä näyttöjä tiskiin tulevaisuutta ajatellen.

Asetelma ei Hirvosen mukaan ole helppo.

– Ehdottomasti nyt pitäisi näyttää, että vauhtia ja tasaisuutta löytyy. Heti ensimmäisestä pätkästä lähtien pitäisi täräyttää, mutta virheitä ei kärsisi tehdä.

– Ymmärsin niin, että hän sai noottia ensimmäisen kisan virheestään, ja vaikka vauhti oli hyvää, kisa pitäisi saada ajettua maaliin saakka. Välillä se on niin pienestä kiinni. Teemulle tämä on vaikea kisa, kun odotuksia on paljon ja näyttöjä pitäisi antaa.

Vain päivän kisaa varten testannut Suninen on itse puhunut tavoitteesta sijoittua Rovaniemellä viiden joukkoon. Se olisi Hirvosen mielestä kova suoritus.

– Toki aina on tarkemmin katsottava vauhtia ja pätkäaikoja. Lopputuloksessa pitää aina tarkastella, miten se on saavutettu. Teemun vauhtiin uskon kyllä, mutten nopeissa ralleissa Fordiin. Teemu joutuu ottamaan laitteesta aivan kaiken irti, jotta hän pystyisi sinne viiden joukkoon ajamaan.

Suninen myöntää, että yksi testipäivä ei ollut tarpeeksi.

– Päivä vähän loppui kesken. Auto pitää saada Pirellin pyöriin sopivaksi, ja kun se pyörä on huomattavasti pehmeämpi, pitää saada tukevuutta alustan puolelta. Kun taas mennään jäykempään autoon, pito ei saisi kadota.

– Perjantai on meidän iskupaikkamme, ja siinä on mahdollisuus saada hyviä lähtöpaikkoja. Heti lähdetään ajamaan täysillä alusta saakka, ja perjantain merkitys on tosi iso.

-

Näin Mikko Hirvonen tuuletti vuonna 2014.
Mikko Hirvonen toimii Ylen ralliasiantuntijana viikonloppuna Rovaniemellä. AOP

“Uskon, että Lappi pääsee jyvälle nopeasti”

Esapekka Lappi on kisan mielenkiintoisimpia nimiä. Ura MM-sarjassa päättyi ainakin toistaiseksi viime kauteen, ja pieksämäkeläinen starttaa WRC2-luokassa yhtenä suurimmista voittajasuosikeista. Volkswagen Polon R5-auton alleen saava Lappi totesi kisaa ennen, että lähtee ajamaan voitosta, muttei usko kenenkään dominointiin varmasti tasaisessa ja kovatasoisessa kilpailussa.

WRC2-luokan mestaruuden Skodalla vuonna 2016 voittanut Lappi joutuu taas opettelemaan uudestaan R5:n tavoille. Hitaammassa menopelissä Jyväskylän MM-rallin 2017 voittaneesta miehestä on tuntunut siltä, että autossa joutuu odottelemaan enemmän.

Hirvonen uskoo, että Lappi löytää ajofiiliksen.

– Totta kai R5 on erilainen ja asiat tapahtuvat aavistuksen hitaammin kuin WRC:ssä, jossa kyyti on kovempaa. Uskon, että Lappi pääsee jyvälle nopeasti ja pystyy ajamaan luokkavoitosta.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lapin ja Montessa luokkavoittoon ajaneen norjalaisen Andreas Mikkelsenin lisäksi nopeimman R5-auton tittelistä on vahvasti etukäteisveikkailuissa taistelemassa myös WRC3-luokan viime kauden mestari Jari Huttunen.

Huttusen ympärillä on kuhistu syksyn ja talven aikana. Kiuruveteläinen sai Hyundailta kahdeksan kisan ohjelman WRC2-luokkaan, ja tämä kausi näyttää suuntaa, miten 26-vuotias rattimies pärjää muun muassa samalla kulkupelillä ajavien Oliver Solbergin ja Ole Christian Veibyn kanssa.

Solberg saa mahdollisuutensa WRC:llä Rovaniemellä, mutta Huttusen ensimmäistä WRC-rallia odotellaan yhä. Hyundailla paikkaa ei todennäköisesti ole avautumassa vielä tällä kaudella, mutta Hirvonen olisi halunnut nähdä jo Huttusen WRC-debyytin.

– Viime kausi oli loistava, ja uskon että hän pystyy jatkamaan samaa rataa. Hän olisi mielestäni ansainnut paremmankin näyttöpaikan, ja on hän niin jäätäviä näyttöjä lyönyt tiskiin, että odottaisin hänen pääsevän jo WRC:n rattiin.

– Hän pystyy varmasti haastamaan muut kärkipaikasta, ja taistelusta Lapin, Mikkelsenin ja Huttusen kesken tulee kova. Ja onhan siellä muitakin, Hirvonen muistuttaa.

Tallipäällikkö Andrea Adamo muistutti kisan alla Yle Urheilun haastattelussa, että Huttunen on saanut ajaa SM-ralleja Hyundain WRC-autolla jo aiemmin, ja lisäksi hän on myös testannut autoa. Italialaispomo vakuuttaa, että Huttuseen luotetaan kyllä

– Meillä on nuoria kuljettajia, jotka saavat mahdollisuutensa, kun uskomme, että he ansaitsevat sen. Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka paljon hänestä kysellään. Olemme mielestäni jo osoittaneet aiemmin, kuinka paljon häneen uskomme.

– Annamme hänen ajaa kisoja Suomessa ja muualla, hän ajaa testiä uudelle Rally2 -autollemme enkä oikein tiedä, mitä voisin tehdä enempää vakuuttaakseni suomalaiset siitä, että uskomme häneen. Ehkä pitäisi pyytää hänet luokseni kylään syömään, Adamo vitsaili.

Vain kerran Tunturirallissa vuonna 2015 ajanut Huttunen sanoo lähtevänsä ajamaan voitosta, mutta kovassa kisassa myös kolmen joukkoon sijoittuminen tyydyttäisi. Halu päästä WRC:n rattiin on kova, mutta Rovaniemellä mahdollisuuden saa nuori Solberg.

– Tietenkin oli halu ajaa täällä WRC:llä, mutta ei itselläni natsat oikein riitä ottamaan kantaa sen enempää. Toivottavasti jossain kohtaa saisin ajaa. Mitään varmaa ei ole sanottu, ja huhut ovat huhuja, Huttunen kommentoi.

Rallikuski Jari Huttunen
Jari Huttunen on antanut viime vuosina vahvoja näyttöjä, ja tämä vuosi on tulevaisuutta ajatellen taas erittäin tärkeä. Jussi Jäkälä

Haastajilla iso näyteikkuna

Niistä muista suomalaisittain katseet kääntyvät erityisesti WRC3-luokassa Skodalla ajavien Emil Lindholmin, Teemu Asunmaan ja Mikko Heikkilän suuntaan. Kaksinkertainen Suomen mestari Asunmaa, 33, ajoi viime kuussa Tunturirallin SM1-luokan voittoon, ja hän on ajanut Jyväskylän MM-rallissa neljästi.

24-vuotias Lindholm hävisi 34 sekuntia Tunturissa Asunmaalle. Viime kaudella Lindholm ajoi kaksi MM-rallia, joista Ruotsissa hän oli WRC3-luokan kakkonen Huttusen jälkeen ja kauden päättäneessä Monzan kisassa sijoitus oli neljäs.

Lindholm kertoi Tomin nuoteista -podcastissa Rovaniemen kisaa ennen, että tavoite on ajaa SM-rallien lisäksi ulkomailla etenkin Euroopan MM-ralleissa tänäkin vuonna.

28-vuotias nurmijärveläinen Heikkilä ajoi Tunturin avauserikoiskokeella ulos, mutta lähtee nyt erittäin potentiaalisena haastajana uransa ensimmäiseen MM-ralliin katsomaan vauhtinsa riittävyyttä.

Hirvonen toteaa, että kaikkia kolmea yhdistää mahdollisuus antaa näyttöjä nyt kovimmassa mahdollisessa paikassa, kun jokainen rallimaailman katse on kääntynyt Pohjois-Suomeen.

Emil Lindholm kuvassa
Emil Lindholmin läpimurto maailman huipulle on vielä tekemättä. AOP

Hän ei yllättyisi, jos tammikuussa jo tuntumaa lappilaisteihin ottaneet suomalaishaastajat yltäisivät luokan kärkipaikoille etenkin kisan alussa.

– R5-luokka on kaiken kaikkiaan täynnä kovia nimiä. Asunmaalla ja Lindholmilla on eniten kokemusta näistä autoista ja tästä rallista, ja kokemusta on enemmän kuin monella muulla WRC2-luokan kuskeista. En ole lainkaan yllättynyt, jos he iskevät heti kärkitaisteluun mukaan.

– Nyt ajetaan samoja teitä, joita he ovat ajaneet jo aiemmin suuntaan ja toiseen. Heillä on aiemmilta kerroilta kokemusta ja he voivat hyödyntää aiempia nuotteja. Uskon, että vauhti riittää ja R-vitosten puolella on vielä WRC:täkin tasaisempi taistelu.

Tomin nuoteista -podcast: Rovaniemen MM-rallin ennakko

Suomalaisten panoksena on mahdollisuus päästä antamaan jatkossa muillekin alustoille. Hirvonen painottaa, että etulyöntiasema muihin nähden täytyy pystyä hyödyntämään.

– Pojat ovat niin monta kertaa olleet täällä, että täällä nimenomaan pitääkin näyttää ja käyttää paikka hyväkseen. Pitäisi pystyä saamaan lisää näyttömahdollisuuksia, sillä eihän tämä kisa kaikkea kuitenkaan ratkaise.

– Itsekin muistan omalta uralta sen, että Jyväskylän kisassa piti totta kai aina onnistua, mutta se oikea haaste on muissa ralleissa ja siinä, että pystyy ajamaan tasaisesti muuallakin.

WRC3-luokassa kauden ensimmäisen kisansa ajaa myös Eerik Pietarinen, joka voitti rallin SM-sarjan Asunmaan kahden mestaruuden välissä vuonna 2018. Viime kaudella 27-vuotiaan Pietarisen kisat jäivät MM-tasolla kahteen, kun Ruotsissa hän oli neljäs ja Virossa viikonloppu meni mönkään ripustuksen hajottua.

– Hän on osoittanut, että potentiaalia löytyy. Hänelle, kuten monelle muullekin tämä on nyt iso näyttöpaikka. Etuvetokuskejakin on mielenkiintoista seurata ja katsoa, mihin vauhti riittää. Odotukset ovat suomalaisia kohtaan korkealla, ja täällä pitäisi mennä kovaa.

Eerik Pietarinen vauhdissa Jyväskylässä 2018.
Eerik Pietarinen pyrkii yllättämään ennakkosuosikit Rovaniemellä. Tomi Hänninen

SM-sarjaa kiertäneille kuskeille pienen haasteen tuo MM-sarjassa käytettävä hieman erilainen talvirengas. Nastan ulkonema on kaksi milliä lyhyempi kuin SM-sarjan pyörissä, joten vaikka kestävyyttä renkaassa on ehkä enemmän, rengas ei pure lumeen yhtä hyvin.

Hirvonen muistuttaa, että tilanne on kaikille sama.

– Kyllähän se vähän totuttelua vaatii, mutta ei kukaan ole päässyt ajamaan uudella Pirellin pyörällä. Se on vähän leveämpi, millä SM-sarjassa on ajettu, ja se tuo omia haasteitaan. Kun heidän lähtöpaikoillaan tulee pöperöä, se ei pidä niin hyvin, mutta ei siinä suurta eroa ole muihin verrattuna.

Rovaniemen MM-rallia seurataan perjantaiaamun testierikoiskokeesta lähtien Ylen kanavilla tiiviisti. Ralliradion lähetys alkaa kello 8.32. Tarkat lähetystiedot löytää täältä.

Lue myös:

Voittotaisteluun ennakoitu Kalle Rovanperä yllättyi Rovaniemen MM-rallin reitistä – kaikille oudot talvirenkaat voivat nousta merkittävään rooliin: "Toivottavasti ei tulisi ongelmaa"

Bensaa suonissa! Yle välittää kaiken Rovaniemen MM-rallista – yli puolet erikoiskokeista suorana, legendaarinen Ralliradio pauhaa aamusta iltaan

Keskosena syntynyt maailmanmestarin poika taisteli hengestään kuukausia – hurmaavasta superlupauksesta povataan Kalle Rovanperän kovinta vastustajaa vuosiksi eteenpäin

"Emme pysty valvomaan aikuisten ihmisten liikkeitä vuorokauden ympäri" – Rovaniemen MM-rallin järjestäjät tuskailevat vuotavan koronakuplan kanssa

Rovaniemen MM-rallissa nähdään todella kova kattaus nimimiehiä – Tomin nuoteista -podcastissa ennakoidaan historiallista kilpailua

Jättipotti tulossa? Suomalaiset ajavat Rovaniemen lumilla voitosta kaikissa luokissa – MM-rallissa mukana 56 autokuntaa 24 eri maasta

Lapin MM-rallissa ajetaan lumilapiot takakontissa – moottorikelkkapartiot valvovat, ettei reitin varrelle tule yleisöä

Asiantuntijalta rohkea povaus Kalle Rovanperän mahdollisuuksista Rovaniemen MM-rallissa – suomalaisnuorukaisella ainutlaatuinen kotikenttäetu puolellaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat