Putki, joka alkoi vuonna 2015 ja jota dopingkärykään ei katkaissut – Therese Johaugin ylivoima saamassa jo historialliset mittasuhteet

Therese Johaug on edellisen kerran lyöty MM-laduilla yli kuusi vuotta sitten.

Hiihdon MM 2021
Löytyykö Oberstdorfin MM-kisoissa pysäyttäjää Therese Johaugin voittomarssille?
Löytyykö Oberstdorfin MM-kisoissa pysäyttäjää Therese Johaugin voittomarssille?Matthias Hangst/Getty Images

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Kun hiihdon MM-historian eriskummallisimpia kilpailuja listataan, vuoden 2015 Falunin naisten 10 kilometrin väliaikalähtöä ei voi sivuuttaa.

Vapaalla hiihtotavalla 24. helmikuuta käyty kilpailu muistetaan räntäsateesta, joka pani maajoukkueiden huoltojoukot todelliseen testiin. Kiitettävin arvosanoin selvisivät ainakin Ruotsin ja Yhdisvaltain huolto. Kultaa vei kotiyleisönsä edessä hiihtänyt Charlotte Kalla ennen yhdysvaltalaisia Jessie Digginsiä ja Caitlin Compton Greggiä.

Kärkikaksikko oli hiihtoväelle tuttu, mutta Gregg ei niinkään. Eikä ihme: Gregg saapui kisoihin oltuaan maailmancupissa kauden aikana parhaimmillaan 45:s. Sensaatiomaisen MM-pronssin taustalla oli onnistuneen huollon lisäksi eritoten Greggin lähtönumero (3), josta hän hyötyi räntäsateen pahentuessa kisan aikana.

Kerttu Niskanen oli kisassa parhaana suomalaisena kahdeksas, Heidi Weng puolestaan parhaana norjalaisena 21:nen. Maailmancupia mielin määrin dominoineet norjalaiset Marit Björgen ja Therese Johaug löytyivät tuloslistalta sijoilta 31 ja 27.

Ennen kaikkien aikojen kelilottoa Johaug oli voittanut Falunin MM-kisoissa yhdistelmäkilpailun. Kun sää normalisoitui, hän palasi voittajaksi kisojen päätösmatkalla 30 kilometrillä. Tästä kisasta alkoi Johaugin edelleen koskemattomana säilynyt voittoputki MM-kisojen henkilökohtaisilla matkoilla.

MM-ennätys haarukassa

Lauantaina Johaugilla on mahdollisuus voittaa viides peräkkäinen maailmanmestaruus henkilökohtaisilla matkoilla, kun naiset kilpailevat yhteislähdössä.

Mikäli Johaug voittaa, hän sivuaa Venäjän Jelena Välben peräkkäisten henkilökohtaisten MM-voittojen ennätystä. Välbe voitti vuosina 1989–1997 yhteensä kymmenen henkilökohtaista maailmanmestaruutta, joista viisi viimeistä tulivat putkeen. Sarja sai alkunsa vuoden 1995 Thunder Bayn MM-kisojen päätösmatkalla 30 kilometrillä ja päättyi Välben voittaessa kaikki neljä matkaa Trondheimissa 1997.

Johaugin kultasuora sai Falunin 30 kilometrin jälkeen jatkoa vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa, joissa norjalainen voitti kaikki kolme kilpailemaansa henkilökohtaista matkaa.

Therese Johaug oli vuoden 2019 Seefeldin MM-kisojen menestynein urheilija kolmella henkilökohtaisella kultamitalillaan ja yhdellä viestihopealla.
Therese Johaug oli vuoden 2019 Seefeldin MM-kisojen menestynein urheilija kolmella henkilökohtaisella kultamitalillaan ja yhdellä viestihopealla. Trond Tandberg/Getty Images

Johaugin entinen valmentaja, Norjan naisten maajoukkueesta vuosina 2006–2016 vastannut Egil Kristiansen arvioi, että Johaug voittaa toistaa Seefeldin temppunsa eli voittaa 15 kilometrin yhdistelmäkilpailun, 10 kilometrin väliaikalähdön ja 30 kilometrin yhteislähdön. Näin tekemällä Johaugin henkilökohtaisten MM-kisojen voittoputki venyisi historialliseen seitsemään.

– Naisten hiihdossa kellään ei ole sellaista kestävyysurheilijan kapasiteettia kuin Theresellä. Jos olot ovat raskaat, voittomarginaali voi olla suurikin. Ainoat haastajat ovat ruotsalaiset Ebba Andersson ja Frida Karlsson sekä Yhdysvaltain Jessie Diggins, Norjan ampumahiihtomaajoukkueessa vuodesta 2016 valmentanut Kristiansen arvioi.

Johaugin MM-voittojen sarja alkoi siis Kristiansenin alaisuudessa, mutta kaksikon tiet erosivat keväällä 2016 Kristiansenin vaihtaessa työnantajaa ampumahiihtoliittoon.

– Lopetin hiihtourani vuonna 2001 ja pääsin heti osaksi naisten maajoukkueen valmennusta, jota johdin vuodesta 2006. 15 vuoden jälkeen tarvitsin uusia haasteita, Kristiansen muistelee kevättä 2016.

Käry ja paluu

Kristiansenin kannalta uudet haasteet tulivat osuvaan aikaan. Vielä saman vuoden lokakuussa, tarkalleen 13. lokakuuta 2016, Kristiansen sai puhelun, jota ei ole unohtanut.

– Yksi valmentaja soitti ja kysyi, onko Therese soittanut minulle. Vastasin, ettei ole. Sen jälkeen valmentaja kertoi, että Therese on antanut positiivisen dopingnäytteen. En ollut uskoa sitä todeksi. Pari tuntia myöhemmin Therese soitti eikä tehnyt muuta kuin itki.

Anabolisesta steroidista klostebolista käynyt käry vieritettiin Norjassa lääkäri Fredrik S. Bendiksenin syyksi. Norjan urheilun keskusjärjestö langetti Johaugille 14 kuukauden kilpailukiellon, joka piteni kuitenkin 18 kuukauteen, kun Kansainvälinen hiihtoliitto valitti rangaistuksesta Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen.

Therese Johaug asteli tiedotusvälineiden eteen 13. lokakuuta 2016 annettuaan anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen.
Therese Johaug asteli tiedotusvälineiden eteen 13. lokakuuta 2016 annettuaan anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen.HAAKON MOSVOLD LARSEN/AFP via Getty Images)

Tämän takia Johaugia ei nähty vuoden 2017 Lahden MM-kisoissa eikä vuotta myöhemmin Pyeongchangin talviolympialaisissakaan. Kärystä huolimatta vuonna 2015 alkanut henkilökohtaisten MM-voittojen sarja on edelleen katkeamaton.

Kilpailukiellon päätyttyä Johaug on ollut ylivoimaisempi kuin koskaan: Johaug on kilpaillut maailmancupissa 35 henkilökohtaista distanssimatkaa, joista hän on voittanut 28. Kun Seefeldin henkilökohtaiset MM-startit lasketaan mukaan, Johaugin voittoprosentti huitelee 81,6:ssa.

32-vuotiaalla Johaugilla on ikänsä puolesta vielä rutkasti potentiaalisia menestysvuosia, mikäli vertailua tehdään esimerkiksi kaikkien aikojen hiihtokuningatar Björgeniin.

Björgen voitti vuoden 2017 Lahden MM-kisoissa kolme henkilökohtaista MM-kultaa, jotka nostivat hänet henkilökohtaisten kultamitalien määrässä ohi Välben. Björgen oli tuolloin 36-vuotias.

Vuotta myöhemmin Pyeongchangin talviolympialaisista palkintokaappiin tuli muun muassa vielä 30 kilometrin kulta, joka nosti Björgenin kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi talviolympiaurheilijaksi (8 kultaa, 4 hopeaa ja 3 pronssia).

Marit Björgen ja Therese Johaug voittivat 2010-luvulla 20:stä jaossa olleista henkilökohtaisesta MM-kullasta peräti 17. Björgenille voittoja kertyi kymmenen, Johaugille seitsemän. Kuva vuoden 2011 Oslon MM-kisojen yhdistelmäkilpailun palkintojenjaosta.
Marit Björgen ja Therese Johaug voittivat 2010-luvulla 20:stä jaossa olleista henkilökohtaisesta MM-kullasta peräti 17. Björgenille voittoja kertyi kymmenen, Johaugille seitsemän. Kuva vuoden 2011 Oslon MM-kisojen yhdistelmäkilpailun palkintojenjaosta.Christof Koepsel/Getty Images

Olympiamitaleissa Johaug ei tule yltämään Björgenin saavutuksiin, mutta MM-tasolla hänellä on saumat nousta kaikkien aikojen ykköseksi.

Kysymykseen, vaikuttaako taannoinen dopingtapaus Johaugin asemaan vertailtaessa hänen ja muiden hiihtosuuruuksien saavutuksia, Kristiansen vastaa lyhyesti.

– Ehkä Norjan ulkopuolella tämä seuraa häntä kaikkialle, mutta toivon, ettei näin olisi, Kristiansen sanoo.

Lue lisää:

Kommentti: Odotukset olivat vuosia kohtuuttomat – Ilkka Herolasta tuli MM-mitalisti heti, kun se oli oikeasti realismia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat