Suora

  • Urheiluruutu
  • EIF sydämessä - Peter Haglund ystävyydestä, kritiikistä ja hukatusta perhe-elämästä
  • Urheiluruutu

Ilkka Herolalla tänään erinomainen mitalisauma yhdistetyssä – raskaat ladut ja mittavat nousumetrit suosivat kovakuntoista suomalaista

Tänään Oberstdorfin MM-kisoissa on vuorossa yhdistetyn normaalikisa, jossa katseet kääntyvät Ilkka Herolaan.

Hiihdon MM 2021
Ilkka Herola
Onnistuuko Ilkka Herola?Sandra Volk/NordicFocus/Getty Images

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Ilkka Herola on Iivo Niskasen ohella Suomen mitalitoivoja näihin Oberstdorfin MM-kisoihin. Ensimmäinen mahdollisuus mitaliin on tänään perjantaina yhdistetyn normaalikilpailussa.

– Tässä on niin monta elementtiä, jotka on kunnossa. Itseluottamus on kunnossa, kaudella on tullut hyviä suorituksia, Ilkan ei tietenkään pidä lähteä altavastaajana, eikä sillä fiiliksellä, että ei tulisi mitalia, Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila sanoo.

– Uskon, että mitali tulee.

Myös yhdistetyn valmentaja Petter Kukkonen odottaa mieheltä hyvää suoritusta.

– Luotto on urheilijaan kova. Ilkka on ollut kauden aikana hyvässä vireessä. Ainakin harjoitukset ovat näyttäneet siltä, että mäki kasaa porukan yhteen nippuun, voi tulla sellainen massahiihto. Sen pitäisi kaiken järjen mukaan sopia Ilkalle ihan hyvin, Kukkonen arvioi ennakkoon perjantain kisaa.

Lämmin keli on aiheuttanut Saksassa päänvaivaa niin kisajärjestäjille kuin urheilijoille ja heidän huoltojoukoilleen. Hiihtoladulle on ajettu torstaina suolaa, jotta lumi ei puuroutuisi ja menisi mössöksi lämpimässä kelissä. Oberstdorfissa on ollut aurinkoista ja lämpömittarin lukema on noussut kesäisiin lukemiin. Perjantaille on luvattu parhaimmillaan 12 astetta.

Ilkka Herola on tunnettu vahvana hiihtäjänä, joka pystyy kuromaan isotkin erot kärkeen kiinni ladulla. MM-karkeloiden raskas latu sopii hänelle. Edessä on myös Burgstallin haastava 850 metrin nousu, jossa niin maastohiihtäjät kuin yhdistetyn urheilijat pääsevät hakemaan ratkaisuja.

– Latu on oletettavasti aika rankka. Se vähän tietysti riippuu, miten paljon suolaaminen kovettaa pintaa. Ilkan kannalta totta kai toivon, että se olisi mahdollisimman sohjoinen ja pehmeä, että hänen kestävyyskuntonsa tulisi esiin, Petter Kukkonen miettii.

Ladulla ei ole hengähdystaukoa

Urheilijat ottivat tuntumaa kisaolosuhteisiin jo keskiviikkona. Herola arvioi itse, että harjoituksissa ladulla ei ollut "yhtään viileää kohtaa", mutta suolaaminen muuttaa tilannetta huomattavasti. Vielä ei ole tiedossa, suolataanko latua vielä perjantaina lisää.

– Olosuhteet ovat kaikille samat ja laduthan ovat jo ennestään tutut. Oletettavaa on, että ei se ainakaan hirveän kevyt tule olemaan, Herola pohtii hiihto-osuutta.

– Ladulla ei ole selkeitä palautuksia käytännössä missään. Alamäet on tehty hirveän mutkaiseksi ja sen takia ei pääse rentoutumaan. Se tekee kokonaisuudesta raskaamman ja nousumetrejäkin riittää. Mitä pehmeämmäksi latu menee, sitä vähemmän on peesihyötyä. Se ratkaisee aika paljon, miten hiihto-osuus muotoutuu, sanoo Herola.

Ilkka Herola Seefeld
Ilkka Herola.Getty Images

Jari Mantila mukaan voitelulla ja suksen profiililla on myös iso merkitys sohjossa – kaiken pitää mennä nappiin.

– Tärkeintä on kuitenkin pysyä urheilijana siinä hetkessä ja unohtaa keliasia, siihen varmasti löytyy välineet, Mantila toteaa.

Hiihto on Herolan vahvuus, mutta sitä ennen mäestä on suoriuduttava kunnialla. Palkintokorokesijoja on aiemmin nähty, kun Herola on onnistunut mäkihypyssä. Kukkonen arvioi, että jos Herola hyppää onnistuneesti myös toisella kierroksella, mahdollisuus mitaliin on. Samaan uskoo myös Jari Mantila.

– Ilkalla onnistuminen lähtee siitä, että mäkiosuus onnistuu. Hänen pitää pystyä hyppäämään oman tason yläosassa. Mikään elementti ei kärsi epäonnistua, on se sitten alastulos tai ponnistuksen ajoitus, sanoo Mantila.

Hirvosen tilanne auki

Eero Hirvonen ei kisaa perjantain kilpailussa rannetulehduksen takia. Sunnuntaina vuorossa olisi joukkuekisa ja edessä häämöttää myös esimerkiksi parisprintti.

– Olen tietenkin huolissani. Ei voi muuta tehdä kuin edetä ja katsoa päivän kerrallaan, että parantuuko ranne sellaiseen kuntoon, että hän pääsee vielä starttamaan täällä, valmentaja Kukkonen toivoo.

Suomen yhdistetyn joukkueessa nähdään MM-kisojen osalta ensikertalaisia. Näiden osalta Kukkonen arvioi onnistuneen kisasuorituksen olevan, jos miehet ovat sijoilla 20–30.

Yhdistetyn normaalimatkalla nähdään suomalaisista Herolan lisäksi Otto Niittykoski, Perttu Reponen sekä Wille Karhumaa. Mäkiosuus alkaa kello 11.10 TV2:ssa ja hiihto-osuus käydään kello 16.55. alkaen.

Lue myös:

Rannevaivainen Eero Hirvonen sivuun – nuorten MM-nelonen korvaa perjantaina

Täältä löydät hiihdon MM-kisojen ohjelman ja tv-lähetykset – Oberstdorfin hiihtojuhla laajasti Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat