Viimeisillään raskaana ollut Naisleijonien tähti hyppäsi kylmiltään valmentajaksi ja sai kritiikkiä – Linda Leppäsen Ilves on hiljentänyt soraäänet

Naisten jääkiekkoliigassa tamperelainen Ilves kuuluu kauden yllättäjiin eikä vähiten valmentajansa Linda Leppäsen debytoinnin takia.

jääkiekko
Tampereen Ilveksen naisten joukkueen päävalmentaja Linda Leppänen Tesoman hallilla treeneissä.
Linda Leppäsen koulutustausta valmentajana oli kauteen lähdettäessä yhtä ohut kuin valmentajakokemus.Jorma Vihtonen / YLE

Jäähallissa hurisee matala ilmastoinnin ääni, sen yli kuuluu kirkas ja vaativa käsky:

– Suusta ääni! Jokaisen pitää opetella pyytämään. Tämä ei ole pyytämistä, nyt suut auki!

Ilves-valmentaja Linda Leppänen koputtaa mailaa jäähän. Hänelle se ei riitä viestiksi kaukalossa. Pelaajien pitää antaa myös äänellä apua viisikolle, peli tarvitsee jokaisen ääntä ja intensiivistä läsnäoloa vaihdossa.

Maajoukkuehyökkääjänä Leppänen teki sitä, mitä hän nyt opettaa. Hakeutui maalille, vaati ja antoi ohjeita osana Naisleijonia. Kaksi vuotta sitten koitti aika, jolloin maajoukkueen moninkertainen arvokisametelöinti oli hänen osaltaan ohi. Hyökkääjä luovutti myös Ilves-paitansa huoltajan pestäväksi viimeisen kerran.

Mielessä kyti kuitenkin alusta saakka ajatus paluusta, ei kaukaloon vaan penkin puolelle. Tilaisuus koitti keväällä 2020. Silloin saivat suunsa auki myös kriitikot. Kysymyksiä riitti enemmän kuin kukamitähäh-listassa.

Miten yleensä oli mahdollista, että Ilves pystyi sivuuttamaan kokeneemmat valmentajat, koulututetut valmentajat? Mitä muuta kuin hetkellistä julkisuutta Leppänen pystyi antamaan pelille ja joukkueelle? Mitä tulosta on odotettavissa nollanäytöillä huipputason valmentajana?

– Epäilijöitä on aina varmasti, ja heitä on edelleen. Ymmärrän, että kaikki pelaajat eivät tykkää kaikista valmentajista, Leppänen sanoo.

Ilveksen pukukoppiin asteli epäilysten ja kyläpuheiden saattelemana valmentaja, joka vielä kautta aiemmin oli osa joukkuetta. Johtavasta pelaajasta tuli lyhyessä ajassa pelin johtaja.

Leppäsen koulutustausta valmentajana oli kauteen lähdettäessä yhtä ohut kuin valmentajakokemus, syy, joka lisäsi epäilyjen määrää.

– Kyse on mielestäni ihmisestä, kuuluuko valmentajuus ihmiseen itsessään. Ryhmänhallintataitoja olen oppinut työskennellessäni lasten kanssa ja samalla tavalla aikuisten kanssa ryhmänhallintataidoilla on mielestäni iso merkitys. Valmentajan vaatimustasoa pitää toki opiskella mutta antaisiko valmentajan ammattitutkinto minulle millaista lisäarvoa, Leppänen pohtii.

Uskottavuus lunastetaan teoilla

Pelaajana Linda Välimäki oli monen tyttöleijonan esikuva. Valmentaja Leppänen ei ole saanut esikuva-asemasta kuin tietyn edun. Uskottavuus otteluissa ja harjoituksissa on pitänyt lunastaa uusilla teoilla.

– Pelaajana vahvuuteni oli pelin ymmärtäminen ja peli itsessään. Sitä olen halunnut opettaa pelaajille ja siinä mielestäni olen onnistunut.

– Hän on todella kunnianhimoinen ja tekee paljon töitä meidän joukkueemme eteen. Hän on sanut hyvin nuoren porukan pelaamaan yhteen ja me pelaamme parasta mahdollista kiekkoa, mitä meidän porukalla voi pelata. Linda on saanut hyvin hitsattua porukan yhteen, kertoo maalivahti Anni Keisala.

Tampereen Ilveksen naisten jääkiekkojoukkueen maalivahti Anni Keisala.
Anni Keisalan mukaan Linda Leppänen on hyvä valmentaja. Jorma Vihtonen / YLE

Keisala pelasi Leppäsen kanssa sekä seurajoukkueessa että maajoukkueessa. Maalivahtina hän on ottanut vastaan myös nykyisen valmentajansa hyökkäyskikkoja vastustajana.

– Ei ole itsellä ollut aiemmin tällaista tilannetta. Ei se häiritse tekemistä, vaikka olisimme aiemmin samassa joukkueessa ja vastakkainkin pelanneet. Nyt olemme samaa tiimiä ja puhallamme yhteen hiileen, Keisala kertoo.

Pelaajia pitää osata lukea ja tulkita. Tunnetilat vaihtelevat ja säännöllisesti joukkueurheilussa on niitä päiviä, jolloin pitää osata nykäistä oikeasta narusta, jotta sekä yksilöt että joukkue jaksavat.

– Valmentajana olen vastuussa kaikista pelaajista. Että he ymmärtävät, mitä heiltä halutaan ja mitä harjoitellaan. Mutta koska olen itse pelannut, tiedän, mikä pelaajaa ärsytti valmentajan tekemisessä, tai mikä ei toiminut. Siten pelaajataustastani on ollut hyötyä, Leppänen jatkaa.

Leppänen joukkoineen on saanut irti hyviä tuloksia peleistä mutta sen lisäksi valmentajana hän iloitsee arjen tuloksista.

– Yksilöt ovat kehittyneet meillä todella paljon. Ja suuri arvo meidän joukkueessa on sitoutuminen. Se näkyy joukkueen tekemisessä ja esimerkiksi harjoitusten läsnäolossa. Aiemmin täällä Tampereella aamuharjoituksissa kolmesta viiteen pelaajaan, nyt meillä on lähemmäs viittätoista pelaajaa joka aamu. Se kertoo joukkueen sitoutumisesta, Leppänen sanoo.

– Jos meilläkin kolme kentällistä pelaajia pystyy aamuisin treenaamaan jäällä, niin silloin saadaan pari ekstrajäätä viikkoon. Peli kehittyy siten nopeammin. Pelitapahtumia ei ole Naisten liigassa liikaa, joten työ on tehtävä arjessa ja kehittyminen, peliä ei voida kehittää pelkästään pelitapahtumissa.

Työtä ja työnjakoa

Ilveksen valmennustiimissä tarvitaan jokaisen osaamista, sillä vaikka päävalmentajana Leppänen kantaa vastuun, hän myöntää avoimesti, että ei osaa eikä ehdi kaikkea.

Valmennustiimissä ovat mukana entiset Ilves-pelurit Sari Kärnä ja Yin Tuorila, maalivahtivalmentajana työskentelee Juha Nieminen. Vuodenvaihteen jälkeen tiimiin liittyi vielä konkarikiekkoilija Harri Laurila.

– Olin Haten aloitteesta tulla mukaan hyvin kiitollinen, tietysti otan kaiken avun vastaan. Sen olen valmentajana oppinut, että siihen saa käyttää niin paljon aikaa kuin sitä vain on. Välillä mietin, että on pakko päästää irti, koska elämässä on niin paljon muutakin, Leppänen sanoo.

"Lapsella on myös toinen vanhempi"

Kysymys päävalmentajan ajankäytöstä oli myös kriitikoiden mielessä. Leppänen oli viimeisillään raskaana allekirjoittaessaan valmentajasopimuksen. Joku saattoi ajatella, että pikkuvauva ja viikonloppuisin pitkään matkaan starttaava pelibussi olisi kyseenalainen yhtälö.

– Reilua tai ei, olihan se varmasti vaikeata jollekin ihmiselle ymmärtää, että aloitin heti työt. Mutta lapsella on myös toinen vanhempi. Olen siitä etuoikeutettu, että olemme aika tasapuolisia vanhempia Elmolle, Leppänen kiittelee puolisoaan ja tukiverkostoa perheen ympärillä.

Leppäsen perheen ja Ilveksenkin onneksi kaikki meni hyvin. Elmo Leppänen osoittautui alusta saakka hyväuniseksi tyypiksi ja kriitikoiden metelikin vaimeni, kun vauva ei huutanut valmentajan suunnitelmia sekaisin.

– Tuntuu, että välillä olisi tarve lisätunneille, mutta hyvin meillä on mennyt. Elmo on ollut helppo vauva, välillä mietin, että jos hänestä olisi tullut samanlainen huutaja kuin isosiskostaan Aadasta, niin ei tästä olisi tullut välttämättä mitään, Leppänen naurahtaa.

Tampereen Ilveksen naisten joukkueen päävalmentaja Linda Leppänen (os. Välimäki)
Linda Leppänen on saanut irti hyviä tuloksia peleistä.Jorma Vihtonen / YLE

Leppästen perheessä tasapainoillaan paitsi pikkulapsiarjen myös jääkiekkotöiden vaatimusten välillä. Jukka-Pekka Leppänen työskentelee Tapparassa juniorivaiheen valmennuspäällikkönä, joten tamperelaisten seurojen viirit ja värit tekevät oman kirjavuutensa perheen eteisessä.

Kausi on ollut kirjava eikä helppoa jaksoa ole luvassa, vaikka kevään valo lisääntyisi. Kauden jatkumiseen liittyy epävarmuutta joka puolelta, ehkä vähiten kuitenkin kaukalossa. Ilves eteni syyskauden hyvien esitysten perusteella suoraan ylempään jatkosarjaan, saavutus, jota moni ei pitänyt mahdollisena debytanttivalmentajan joukkueelta.

Seuraavalle tasolle taistellen

Naisten Liigan ylemmässä jatkosarjassa Ilves on pystynyt yhä haastamaan ja voittamaan, pisteitä on kertynyt ennakkoon pahoina vastuksina pidetyistä KalPasta ja IFK:sta ja kauden aikana päänahat on otettu myös muilta isoilta Kiekko-Espoosta HPK:hon, jonka Ilves kohtaa puolivälierissä.

Tampereen Ilveksen naisten joukkueen päävalmentaja Linda Leppänen Tesoman hallilla treeneissä.
Linda Leppänen on näyttänyt kyntensä valmentajana. Jorma Vihtonen / YLE

Altavastaaja on altavastaaja ja seuraavan kehitysvaateen edessä, kun pudotuspelisarjat koittavat.

– Ennen kauden alkua ajattelin, että vitsit, säilytäänköhän me edes sarjassa, mutta pelaajat ovat kasvaneet ja ottaneet isoja harppauksia eteenpäin. Toivottavasti saamme jatkaa kautta, että korona ei pelaisi loppukautta. Ne playoffit olisivat iso haaste meidän joukkueelle, mutta kyllä sitä odotan innolla myös valmentajana.

Viikonloppu kerrallaan isommat ottelut ja sitä myöten myös yllätykset ovat lähempänä. Ilves aikoo nauttia altavastaajan asemasta.

– Kukaan ei odottanut meiltä oikeastaan mitään. Mutta me olemme itse uskoneet itseemme ja joka päivä on tehty töitä sen eteen, että me pystymme menestymään. Olemme pystyneet voittamaan kaikki joukkueet tässä sarjassa, hyvällä tiellä me olemme, maalivahti Anni Keisala sanoo.

Lue myös:

Naisten jalkapallo- ja jääkiekko-otteluita yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointilistalle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat