Rintterit luotiin nylkkyhiihtäjien vastakohdaksi – suomalaissprinttereiden huumori ei avautunut kaikelle hiihtokansalle: "Jätkät vain pelleilee"

Sprinttimaajoukkueesta muodostunut Rintterit-ryhmä otti hiihtoharjoittelun tosissaan, mutta ei liian vakavasti.

Hiihdon MM 2021
Rintterit toivat huumoria hiihtoon
Rintterit toivat huumoria hiihtoon

Sprinttihiihtäjät ovat kuin maalivahdit joukkueurheilussa: hieman erilaista porukkaa. Suomen miessprintterit tekivät tästä suorastaan taidetta noin 13 vuotta sitten, kun he perustivat Rintterit-ryhmän.

Rinttereihin kuuluneet 1980-luvulla syntyneet sprintterit kertoivat olevansa nylkkyhiihtäjien vastakohtia. Heidän mielestään maastohiihto ei ole vain sitä, että mennään yksin metsään ja hiihdetään siellä hiljaa 50 kilometriä.

Rintterit halusi näyttää, että hiihto voi olla hauskaa eikä sitä tarvitse ottaa liian vakavasti. Se rikkoi rajoja omalla räväkällä tavallaan ja täytti muun muassa kotisivunsa (siirryt toiseen palveluun), Facebook- (siirryt toiseen palveluun)ja Youtube- (siirryt toiseen palveluun)kanavansa hupailuvideoillaan.

– Meillä oli hyvä porukka maajoukkueessa ja me olimme kaikki tällaisia rennompia jätkiä. Emme olleet sellaisia, että olisimme koko päivän miettineet hiihtoa. Harjoitukset vedettiin kuitenkin sata lasissa, Yle Sportenin asiantuntija Matias Strandvall muisteli Urheilustudiossa.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila kuului Strandvallin kanssa Rinttereiden vakiojäseniin. Hänen mukaansa Rinttereiden huumori ei avautunut kaikille ja hilpeää menoa katsottiin ajoittain hyvinkin karsaasti.

– Saimme osamme palautteesta. Että ei varmaan tulokset tykkää, kun emme ole tosissamme ja jätkät vain pelleilee, Lassila kertoi.

Jäätävä itseluottamus

Vaikka alkuaikoina reaktiot olivat usein negatiivisia, on positiivinen palaute saavuttanut rinttereitä myöhemmässä vaiheessa, kun videoita katsoneet nuoret hiihtäjät ovat kehuneet ryhmän tuotoksia.

– Halusimme näyttää nuoremmille ja hiihdon harrastajille, että lajissa käsitellään kipua ja sen sietämistä, mutta se, että sitä saa tehdä ammattilaisena, on todella hienoa, Lassila sanoi.

Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piirainen oli Rinttereiden aikaan maajoukkueessa valmentajana. Hänkin otti osaa Rinttereiden hassutteluun muun muassa pääkuvassa näkyvässä luontovideossa, jonka hän kuvasi sprinttereiden suoharjoituksen yhteydessä. Piirainen allekirjoitti Lassilan ja Strandvallin näkemyksen siitä, ettei harjoituksissa löysäilty.

– Miehet harjoittelivat tosissaan, mutta eivät olleet liian tosissaan. He miettivät yhdessä harjoittelua ja myös sen ulkopuolisia asioita. Se yhtenäisti porukkaa, Piirainen sanoi.

Tulostakin tuli. Esimerkiksi Sapporon vuoden 2007 MM-kisoissa Rinttereillä oli vahva panos, kun tuolloin 21-vuotias Matias Strandvall oli 9:s ja 22-vuotias Kalle Lassila 11:s. Strandvallin mukaan odotukset olivat jopa vieläkin kovemmat.

– Meillä oli porukalla aika jäätävä itseluottamus. Uskoimme enemmän itsestämme, mutta kuivin jaloin päästiin pois Sapporosta, Strandvall myönsi.

Lue myös:

Mitä ihmettä? 38-vuotias perulaishiihtäjä vitsaili selvällä suomen kielellä MM-debyytistään – kaatui kuin Ristomatti Hakola ja huusi latua

Katso MM-sprintin kohukolarit! Norjalaishiihtäjä haukkui kaksoissiskonsa idiootiksi – Ylen selostamosta kritiikkiä ahneelle italialaiselle

Kommentti: Lähtökohdat heikoimmat 28 vuoteen – Suomen joukkueelle yksikin mitali on voitto Oberstdorfin MM-kisoista

Rintterit - nylkkyhiihtäjien vastakohta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat